żurawina

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
żurawina ,

Artykuły - żurawina (32)

  • Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki

    Grillowana cukinia z sałatką z żurawiny i pietruszki

    Pyszne danie wegetariańskie.
  • Nadziewane pomidory w folii

    Nadziewane pomidory w folii

    Pomidory z żurawiną, serem, cebulą i ziołami na grillu.
  • Żurawina na wiele sposobów

    Żurawina na wiele sposobów

    W Polsce amerykańską żurawinę traktuje się trochę po macoszemu. Jednak warto to zmienić. Mistrz kuchni Robert Sowa przekonuje, że żurawinę można przygotować na wiele sposobów.
  • Odkryj żurawinę

    Odkryj żurawinę

    Jest rewelacyjna nie tylko do mięs. Także do ryb i deserów. Warto ją zamrozić albo ususzyć – w każdej postaci to skarbnica witaminy C. Korzystaj, póki jest na nią sezon.
  • Jaglane racuchy z żurawiną

    Jaglane racuchy z żurawiną

    Składniki na 6 porcji: Ciasto: 3/4 szkl. mąki jaglanej, 1,5 szkl. mąki pszennej, 3/4 szkl. mleka, 1 jajko, 2 dag drożdży, olej Kisiel: 1 szkl. świeżej żurawiny, 1/3 ananasa, 1/2 szkl. wody, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki cukru, sól.
  • Wyciąg z żurawiny ma silne właściwości antybakteryjne

    Wyciąg z żurawiny ma silne właściwości antybakteryjne

    ​Nowe badania wykazały, że żurawina posiada właściwości zwalczające zakażenia bakteryjne. Badacze z Kanady twierdzą, że ekstrakt z żurawiny jest w stanie przerwać rozprzestrzenianie się bakterii.
  • Żurawina jesienną porą

    Żurawina jesienną porą

    Jesienne dni to czas, kiedy należy zadbać o odporność naszego organizmu. Walcząc z pojawiającymi się w tym czasie infekcjami najczęściej sięgamy po leki, nie doceniając ogromnego potencjału, jaki drzemie w roślinach leczniczych. Jedną z takich roślin o udowodnionym działaniu prozdrowotnym jest żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon L.).
  • Czy żurawina to tylko pyszny składnik diety? Przekonaj się, że oferuje o wiele więcej.

    Czy żurawina to tylko pyszny składnik diety? Przekonaj się, że oferuje o wiele więcej.

    Choć rośnie w Polsce i jest o niej coraz głośniej, to wciąż jeszcze nie wszyscy wiemy, że ma wyjątkowo dobroczynne właściwości pielęgnacyjne.
  • Konfitura z żurawiny

    Konfitura z żurawiny

    Do mięs jest po prostu niezastąpiona! I nie chodzi tylko o jej smak, ale także o właściwości - ma bowiem działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Jedzmy więc żurawinę na zdrowie i wykorzystujmy ją w swojej kuchni jak najczęściej.
  • Żurawina – leczy dolegliwości pęcherza

    Żurawina – leczy dolegliwości pęcherza

    Świeże jagody żurawin i sok wyciskany z tych owoców zawierają proantocyjanidyny. Są to naturalne związki chemiczne o bardzo silnych właściwościach antybakteryjnych.

Filmy - żurawina (12)

  • "Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawiną

    Ewa Wachowicz w 338. odcinku programu przygotowuje jabłka zapiekane z serem i żurawiną. Sprawdźcie ten ciekawy przepis!Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. Żurawinę namoczyć w cydrze. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.Ser rozdrobnić widelcem. Wybić jajko, wlać śmietanę. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. Przykryć odciętymi „kapeluszami“. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.SKŁADNIKI • 4 - jabłka • 150 g - chudego twarogu • 1 łyżka - masła • 3 łyżeczki - cukru trzcinowego • 150 ml - śmietany 18% • 1 - jajko • garść orzechów laskowych • garść żurawiny • 100 ml - cydru SOS • 200 ml - jogurtu naturalnego • 1 łyżeczka - cukru waniliowego • szczypta cynamonu • cydr, w którym moczyła się żurawina
  • "Ewa gotuje": Chleb orkiszowy z kabanosami i żurawiną

    Ewa Wachowicz w 329. odcinku programu piecze chleb orkiszowy z kabanosami i żurawiną. Sprawdźcie przepis na ten smakowity, domowy wypiek!Płatki owsiane wsypać do naczynia miksującego. Wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę. Posłodzić i zostawić na 20-30 minut.Po tym czasie wsypać całą mąkę. Posolić, przykryć i wyrobić ciasto.Dorzucić drobno pokrojone kabanosy oraz żurawinę. Wymieszać. przełożyć do foremki keksowej, wysmarowanej smalcem i wysypanej mąką. Wyrównać dłonią zwilżoną w mleku. Posypać czarnuszką.Wstawić na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Po upieczeniu wystudzić. Podawać z domowym masłem.Dobrze schłodzoną śmietanę wlać do robota. Miksować przez 2-3 minuty. Przełożyć do miski. Uformować kulę, odciskając z maślanki. Przełożyć do kamionkowego naczynia.SKŁADNIKI • 4 łyżki - płatków owsianych • 30 g - drożdży • 500 ml - wody • ½ łyżeczki - cukru • 200 g - mąki orkiszowej pełnoziarnistej • 200 g - mąki orkiszowej białej • 100 g - mąki żytniej razowej • 1 łyżeczka - soli • 100 g - żurawiny suszonej • 100 g - kabanosów • 2 łyżki - mleka do posmarowania • czarnuszka do dekoracji DOMOWE MASŁO • 500 ml - śmietany 36%
  • Niepozorne owoce, a pomagają nawet na przeziębiony pęcherz

    Kiedyś była nazywana pogardliwie „cytryną dla ubogich”. Ale to dawne czasy… Teraz żurawina zyskuje zaufanie medycyny klasycznej oraz jest nareszcie doceniana i w kuchni, i w profilaktyce zdrowotnej.
  • Jak zrobić naleśniki z serem brie i żurawiną?

    Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań świata. Idealnie sprawdzają się i jako sycące, ciepłe śniadanie, i jako mocne danie główne - świetne zarówno na słodko, jak i w swoich wytrawnych wersjach. Przygotowaliśmy dla was wyborny przepis na naleśniki z serem brie i żurawiną - to połączenie zachwyci każdego! Zobaczcie, jak łatwo je zrobić!