zatrucie pokarmowe

Artykuły - Zatrucie pokarmowe (10)

Filmy - Zatrucie pokarmowe (3)

  • Przenoszą więcej bakterii niż myśleliśmy. W miastach jest najgorzej

    Od dzieciństwa słyszymy, że muchy przenoszą „zarazki”. To oczywiste, bo rozmnażają się i odżywiają w najbardziej obrzydliwych miejscach. Na nogach i skrzydłach przenoszą setki bakterii. Naukowcy ostrzegają, że zwłaszcza muchy domowe, które żyją w zatłoczonych miastach, transportują bardzo groźne patogeny.
  • W lecie jest bardziej niebezpieczna, ale można uniknąć zatrucia

    Latem częściej słyszmy o zatruciach salmonellą. Podczas wakacyjnych wycieczek, pikników, imprez plenerowych często jemy źle przechowywane jedzenie. Nie zawsze wtedy można porządnie umyć ręce i zadbać o sztućce, łatwo więc o kontakt z pałeczkami salmonelli. Uważać trzeba nie tylko na mięso, drób, nabiał i jaja, ale także na nieumyte warzywa i owoce. Bakteria salmonelli występuje u zwierząt dzikich, hodowlanych i domowych, więc źródłem zakażenia może być wszystko, co miało kontakt z ich odchodami.
  • Tak przygotowanym kurczakiem można się poważnie zatruć!

    Myjesz mięso kurczaka przed poddaniem go obróbce cieplnej? To błąd, w dodatku niosący ze sobą duże ryzyko zatrucia pokarmowego! - alarmują specjaliści. O co chodzi? Podczas mycia mięsa groźna bakteria – campylobacter – rozprzestrzenia się wraz z kropelkami wody na kuchenne blaty i urządzenia. Przez to jesteśmy bardziej narażeni na kontakt z tym mikroorganizmem. Campylobacter bardzo często występuje w mięsie drobiowym. Trzeba wiedzieć, że to nowy "lider" wśród bakterii powodujących niebezpieczne zatrucia pokarmowe. Zatruciom tym towarzyszy ostra biegunka i nudności. Eksperci podkreślają, że bakteria ginie w wysokiej temperaturze. Trzeba więc poddać mięso jej działaniu, zamiast niepotrzebnie opłukiwać je pod bieżącą wodą. - Zamiast myć mięso kurczaka, należy je po prostu od razu wrzucić na patelnię, a potem dokładnie umyć ręce - mówi Bob Martin z brytyjskiej Food Standards Agency.