woda mineralna

Artykuły - Woda mineralna (35)

  • Połowa Polaków pije na co dzień wodę mineralną

    Połowa Polaków pije na co dzień wodę mineralną

    ​Z badania na panelu Ariadna wynika, że połowa Polaków pije butelkowaną wodę niegazowaną, z czego 72 proc. codziennie lub prawie codziennie. Niewielu konsumentów jest jednak świadomych, jakie znaczenie ma jej pH.
  • Woda mineralna latem najdroższa w dyskontach. Ceny poszły w górę blisko o 20 proc.

    Woda mineralna latem najdroższa w dyskontach. Ceny poszły w górę blisko o 20 proc.

    Od początku czerwca do połowy lipca br. wody mineralne gazowane były droższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku średnio o 5,5 proc. Z kolei niegazowane zdrożały o blisko 5 proc. Wody z bąbelkami najmocniej poszły w górę w dyskontach - o ponad 17 proc. Wyraźny wzrost został również odnotowany w supermarketach - o prawie 10 proc. Artykuły bez gazu też najbardziej podrożały w dyskontach - o 7 proc. Niemal o połowę mniejsze podwyżki zaobserwowano w sieciach cash&carry i w supermarketach, tj. o niecałe 4 proc.
  • ​Pierwsza butelka w 100 proc. z plastiku z recyklingu

    ​Pierwsza butelka w 100 proc. z plastiku z recyklingu

    Żywiec Zdrój wprowadził pierwszą w swojej ofercie butelkę wykonaną w 100 proc. z plastiku z recyklingu. Ma to zwrócić uwagę konsumentów na fakt, że nowe opakowania mogą powstawać z plastiku z recyklingu. Każda zużyta butelka PET jest wartościowym surowcem wtórnym i, jeśli postąpimy z nią odpowiedzialnie i poddamy recyklingowi, może zyskać drugie życie. To kolejny krok ku realizacji zobowiązania środowiskowego marki, zgodnie z którym już w 2020 roku taka sama ilość plastiku, jaką Żywiec Zdrój wprowadzi na rynek, zostanie z niego zebrana i poddana recyklingowi.
  • Butelka w 100 proc. wykonana z plastiku z recyklingu

    Butelka w 100 proc. wykonana z plastiku z recyklingu

    Żywiec Zdrój wprowadza pierwszą w swojej ofercie butelkę wyprodukowaną w 100 proc. z tworzywa PET pochodzącego z recyklingu.
  • "Lanie wody" bez tajemnic

    "Lanie wody" bez tajemnic

    Hydrosommelier to prestiżowy zawód, który w ostatnim dziesięcioleciu szturmem podbija świat. W naszym kraju to wciąż zawód niszowy, aczkolwiek zdobywający coraz większą popularność.
  • UOKiK: Mylące informacje na etykietach wód

    UOKiK: Mylące informacje na etykietach wód

    Inspekcja Handlowa sprawdziła 437 partii naturalnych wód mineralnych, źródlanych oraz napojów potocznie nazywanych wodami smakowymi. Kontrolerzy wykryli nieprawidłowości w 44 partiach (10,1 proc.). Różna od deklarowanej zawartość kationów i anionów, mylące informacje na etykietach, przeterminowane wody w sklepach - to główne zastrzeżenia.
  • Surowa woda - niebezpieczna moda trafiła do Polski

    Surowa woda - niebezpieczna moda trafiła do Polski

    Moda na picie surowej wody (z ang. "Raw water") trafiła już do Polski ze Stanów Zjednoczonych. Chodzi dokładniej o wodę, która nie została poddana obróbce, przefiltrowana lub przetworzona w jakikolwiek sposób.
  • W 2016 r. przeciętny nabywca kupił średnio 5,5 litra wody butelkowanej

    W 2016 r. przeciętny nabywca kupił średnio 5,5 litra wody butelkowanej

    Przeciętne gospodarstwo domowe kupiło niemal 220 litrów wody butelkowanej, wydając na ten cel ok. 200 zł - wynika z badania GfK. Zaznaczono, że przeciętny nabywca kupił średnio 5,5 litra wody butelkowanej.
  • Blisko połowa mieszkańców miast pije wodę z kranu. To dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu

    Blisko połowa mieszkańców miast pije wodę z kranu. To dwukrotnie więcej niż jeszcze dwa lata temu

    Polacy mają coraz większe zaufanie do wody z kranu. Jej picie deklaruje prawie połowa mieszkańców miast, podczas gdy w 2014 roku było to tylko 26 proc. - wynika z badania "Picie, używanie i filtracja wody" zrealizowanego przez TNS Polska na zlecenie jednej z firm produkującej filtry do wody.
  • Hiszpania: Butelkowana woda zanieczyszczona fekaliami

    Hiszpania: Butelkowana woda zanieczyszczona fekaliami

    Ponad 4 tys. osób w regionie Barcelony zachorowało po wypiciu rozprowadzonej w miejscowych przedsiębiorstwach butelkowanej wody, która okazała się zanieczyszczona fekaliami - poinformowały w poniedziałek lokalne władze sanitarne.

Filmy - Woda mineralna (5)

  • Gazowana woda. Fakty i mity

    Odpowiednie nawodnienie jest niezmiernie ważne. Wysuszona śluzówka gardła i nosa jest bardziej podatna na zakażenia koronawirusami i innymi patogenami. Warto pić dobrej jakości wodę mineralną. Nie wszystkim jednak smakuje niegazowana, a o szkodliwości gazowanej krąży wiele mitów...
  • Samo zdrowie w zwykłej wodzie. Sekret tkwi w tych dodatkach

    Woda źródlana, mineralna, gazowana i niegazowana – to najzdrowszy płyn, jakim możemy ugasić pragnienie. Nie zawiera kalorii, ale… nie każdemu smakuje. Stąd popularne wody smakowe, które niestety zawierają substancje konserwujące, regulatory kwasowości oraz cukier. Możemy jednak w prosty sposób nadać smak zwykłej wodzie, stosując dodatki dostępne i tanie, które nie dość, że nie tuczą, to jeszcze działają korzystnie na zdrowie.
  • Kiedy woda może nam zaszkodzić?

    Nasze ciało w około 60% składa się z wody. Bez uzupełniania płynów człowiek może przeżyć maksymalnie 7 dni. Woda usuwa toksyny z organizmu, reguluje ciepłotę ciała i nawilża błony śluzowe. Jakie rodzaje wód powinniśmy pić, kiedy mogą nam pomóc a kiedy zaszkodzić?
  • Z bąbelkami czy bez? Zobacz, która woda jest najlepsza

    Woda jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Z tego względu rośnie popularność wody butelkowanej. Na półkach sklepowych obok siebie stoją rożne rodzaje wód: mineralne, źródlane, z gazem lub bez. Czym różnią się od siebie? Jaki typ wody jest najlepszy dla organizmu? A może należy pić przysłowiową „kranówę”? - Jeżeli chodzi o wodę źródlaną, ona jest najbezpieczniejsza i każdy może ją pić, ponieważ jest to z reguły woda nisko lub średniozmineralizowana. Ona będzie świetna w przygotowywaniu posiłków np. zupy. Jest również polecana matkom, które przygotowują dzieciom mieszanki mleczne. Natomiast jeżeli chodzi o wody mineralne to zależy o jakim stopniu mineralizacji mówimy, takie wody możemy podzielić na nisko, średnio i wysokozmineralizowane – mówi Monika Stromkie-Złomaniec, specjalista ds. żywienia człowieka.