wieprzowina

Artykuły - Wieprzowina (191)

  • Branża mięsna: Niskie ceny wieprzowiny to efekt epidemii koronawirusa

    Branża mięsna: Niskie ceny wieprzowiny to efekt epidemii koronawirusa

    Producenci wieprzowiny zwracają uwagę na "dramatyczną" sytuację na rynku. Jak tłumaczy Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego (UPEMI), niskie ceny w skupie to efekt przede wszystkim epidemii koronowirusa i załamania się światowych powiązań handlowych.
  • Konieczna interwencja na rynku naszej wieprzowiny!

    Konieczna interwencja na rynku naszej wieprzowiny!

    Kryzys wywołany pandemią COVID-19 uderzył w rynki rolne - jednym z nich jest rynek wieprzowiny.
  • W producentów wieprzowiny najpierw uderzył afrykański pomór świń, teraz koronawirus. Radzą kupować mięso certyfikowane

    W producentów wieprzowiny najpierw uderzył afrykański pomór świń, teraz koronawirus. Radzą kupować mięso certyfikowane

    Od sześciu lat problemem polskiego rolnictwa jest afrykański pomór świń wśród dzików. Od początku roku zanotowano tysiąc takich przypadków. Teraz kłopoty branży może pogłębić pandemia koronawirusa, która skutkuje wstrzymaniem transportu. Branża zachęca do kupowania mięsa z certyfikatem. Mięso z systemem jakości może pochodzić również od drobnych producentów. Musi tylko być pozyskiwane z hodowli ras znanych w Polsce przed 1956 rokiem i karmione paszami bez GMO.
  • Polscy hodowcy przez ASF stracili setki milionów złotych. Teraz może im zaszkodzić koronawirus

    Polscy hodowcy przez ASF stracili setki milionów złotych. Teraz może im zaszkodzić koronawirus

    Już szósty rok trwa epidemia afrykańskiego pomoru świń wśród dzików w Polsce. W tym roku sytuacja jest bardziej dramatyczna niż w ubiegłym, a od początku roku odnotowano już ponad tysiąc przypadków choroby. Do tej pory jej ogniska występowały we wschodniej części kraju, w tym roku pojawiły się jednak także w Wielkopolsce i województwie lubuskim. Zdaniem ekspertów, uniemożliwia to eksport wieprzowiny do krajów z poza UE. Teraz epidemia koronawirusa, może pogłębić kłopoty branży.
  • Ceny wieprzowiny: Czy Chińczycy podłożą nam świnię?

    Ceny wieprzowiny: Czy Chińczycy podłożą nam świnię?

    Do tej pory afrykański pomór świń straszył głównie hodowców. Teraz może spowodować również wzrost cen mięsa dotkliwy dla polskich konsumentów.
  • Nowe ognisko ASF, choroba atakuje kolejne chińskie prowincje

    W Chinach wykryto kolejne, czwarte już ognisko afrykańskiego pomoru świń (ASF); tym razem chorobę zdiagnozowano w prowincji Zhejiang na wschodzie kraju, ponad 2 tys. km od pierwszego ogniska - poinformowało wczoraj chińskie ministerstwo rolnictwa.
  • Wirus ASF zapowiada koniec z polskim schabowym

    Wirus ASF zapowiada koniec z polskim schabowym

    Dalsze rozpowszechnianie się wirusa ASF może oznaczać prawdziwą katastrofę gospodarczą dla Polski. Sytuacja związana z afrykańskim pomorem świń jest bardzo niepokojąca, ponieważ praktycznie w każdym tygodniu obserwujemy nowe ogniska choroby.
  • Ceny wieprzowiny w skupie i detalu są na szczycie. Kolejne miesiące przyniosą obniżki

    Ceny wieprzowiny w skupie i detalu są na szczycie. Kolejne miesiące przyniosą obniżki

    Ceny trzody chlewnej są najwyższe od 5 lat. Wzrost w ostatnich latach spowodował większą opłacalność hodowli świń, ale i wyższe koszty dla producentów mięsa i wędlin skupujących zwierzęta na ubój. Jednak zdaniem prezesa Gobarto obecnych poziomów nie da się długo utrzymać, a ceny mięsa w nadchodzących miesiącach będą spadać. Nie pozostanie to bez wpływu zarówno na sytuację branży, jak i na konsumpcję.
  • Polska wieprzowina trafi na japońskie stoły

    Polska wieprzowina trafi na japońskie stoły

    Japonia uznaje regionalizację Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa. To oznacza, że wieprzowina z Polski będzie mogła trafić na japońskie stoły.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.

Filmy - Wieprzowina (17)

  • Wieprzowina na różne sposoby. Sprawdź koniecznie

    Kuba Kasprzak, zwycięzca konkursu Wine & Food Noble Night, postanowił wziąć na warsztat wieprzowinę. Kucharz przygotował m.in. pieczoną polędwiczkę z fasolą i chorizo oraz wieprzowinę w sosie z imbirem i warzywami. Jak wybrać dobrą wieprzowinę? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Hu tieu – szybka zupa z Wietnamu

    Hu tieu to popularna w Wietnamie zupa z makaronem. Stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, dlatego spokojnie można ją zjeść w ramach głównego dania obiadowego. Jak zrobić hu tieu? Konieczny będzie wietnamski makaron, tradycyjnie dodaje się wieprzowinę, krewetki i sos rybny. Poznaj nasz przepis na zdrowy hu tieu.
  • Przepis na schab z sosem żurawinowym

    Nieco bardziej nowoczesna wersja tradycyjnego dania – schab z sosem żurawinowym to prawdziwa gratka na niedzielny obiad z rodziną. Sos żurawinowy w połączeniu z chudym schabem nadaje mięsu soczystego, lekko kwaśnego smaku. Samo przyrządzenie sosu żurawinowego nie jest trudne i zajmuje zaledwie kilka minut, dzięki czemu znany wszystkim schab zyskuje zupełnie nową odmianę.
  • Domowe burrito wieprzowe - szybki przepis

    Ola amigo! Znudził ci się kebab? Spróbuj w takim razie zrobić wieprzowe burrito! Niech kawałek Meksyku zagości w twojej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić idealne burrito, czyli potrawkę z mięsa wieprzowego z pomidorami, fasolą i kukurydzą zawinięte w chrupiącą tortillę. Jeśli lubisz testować kuchnie świata, to burrito wieprzowe stanowi absolutne must have na twoim stole.