wieprzowina

Artykuły - Wieprzowina (278)

  • Ceny wieprzowiny w skupie i detalu są na szczycie. Kolejne miesiące przyniosą obniżki

    Ceny wieprzowiny w skupie i detalu są na szczycie. Kolejne miesiące przyniosą obniżki

    Ceny trzody chlewnej są najwyższe od 5 lat. Wzrost w ostatnich latach spowodował większą opłacalność hodowli świń, ale i wyższe koszty dla producentów mięsa i wędlin skupujących zwierzęta na ubój. Jednak zdaniem prezesa Gobarto obecnych poziomów nie da się długo utrzymać, a ceny mięsa w nadchodzących miesiącach będą spadać. Nie pozostanie to bez wpływu zarówno na sytuację branży, jak i na konsumpcję.
  • Polska wieprzowina trafi na japońskie stoły

    Polska wieprzowina trafi na japońskie stoły

    Japonia uznaje regionalizację Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) - poinformowało Ministerstwo Rolnictwa. To oznacza, że wieprzowina z Polski będzie mogła trafić na japońskie stoły.
  • Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Kolejne wyzwania przed producentami bydła mięsnego?

    Producenci bydła mięsnego to kolejna (po producentach mleka) grupa przedsiębiorców rolnych, która napotyka w ostatnim czasie sporo wyzwań. Choć zdaniem części obserwatorów rynku wynikają one m.in. z obaw przed umową CETA, to nie są one jedyne. Warto patrzeć na całą sytuację nieco szerzej. Podobnie, jak dla pozostałych rolników powinna ona być motywacją do nawiązywania współpracy i podejmowania wspólnych działań.
  • W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    W 2017 r. droższe cukier i tłuszcze, tańsze warzywa

    Najwyższy wzrost cen w 2017 roku w porównaniu do 2016 roku może wystąpić w przypadku olejów i tłuszczów oraz cukru i słodyczy. Analitycy Banku BGŻ BNP Paribas szacują, że przeciętnie za te produkty Polacy będą płacić o ok. 4-6 proc. więcej, w tym za cukier o 10 proc., a masło nawet 15 proc. więcej.
  • Napój zamiast soku, wieprzowina zamiast cielęciny. Zobacz jak nas oszukują w restauracjach

    Napój zamiast soku, wieprzowina zamiast cielęciny. Zobacz jak nas oszukują w restauracjach

    Kong phadprik thai dam - takie danie oferował jeden z restauratorów skontrolowanych przez Inspekcję Handlową. Niestety, informował jedynie o egzotycznej nazwie, zamiast o polskiej i składnikach potrawy. W pierwszym dniu chińskiego Nowego Roku, Inspekcja Handlowa oraz UOKiK przypominają o tym, na co zwracać uwagę, korzystając z oferty barów serwujących dania kuchni zagranicznych
  • Drastyczny spadek pogłowia świń w Polsce

    Drastyczny spadek pogłowia świń w Polsce

    GUS opublikował ostatnio dane nt. pogłowia świń oraz bydła w grudniu 2015 r. Zgodnie ze wstępnymi danymi pogłowie świń w grudniu 2015 r. wyniosło 10,59 mln sztuk wobec 11,27 mln sztuk w grudniu 2014 r. (spadek o 6,0%). Spadek pogłowia odnotowano w przypadku wszystkich grup struktury stada.
  • Zapiekanka z kalarepą

    Zapiekanka z kalarepą

    Nie masz pomysłu na obiad? Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu. Zapiekanka z kalarepą będzie miłą odmianą codziennego jadłospisu.
  • Polędwiczki w sosie chili

    Polędwiczki w sosie chili

    Latem warto nieco odpocząć od tradycyjnych schabowych... Brzoskwinie z puszki możemy z powodzeniem zastąpić słodkimi owocami egzotycznymi, np. dojrzałymi mango lub ananasami (świeżymi lub z zalewy). To danie przeznaczone jest dla dorosłych
  • Kolejny rynek otwiera się na polską wieprzowinę

    Kolejny rynek otwiera się na polską wieprzowinę

    Kolejny rynek spoza Unii Europejskiej otwiera się na polską wieprzowinę. Wczoraj, Główny Inspektorat Weterynarii otrzymał pismo egipskiej służby weterynaryjnej GOVS zatwierdzające świadectwo zdrowia dla mięsa wieprzowego bez kości, wyrobów i produktów wieprzowych eksportowanych na rynek Egiptu oraz dla mleka i produktów mleczarskich wywożonych do Egiptu (renegocjacja obecnie obowiązującego świadectwa).
  • Polska uderza w miliardowy rynek

    Polska uderza w miliardowy rynek

    Minister rolnictwa Marek Sawicki rozpocznie dziś wizytę w Indiach. Pojedzie na rozmowy ws. możliwości eksportu polskiej żywności na tamten rynek - poinformowało biuro prasowe resortu rolnictwa. Rynek Indii polskie firmy oceniają jako perspektywiczny.

Filmy - Wieprzowina (16)

  • Hu tieu – szybka zupa z Wietnamu

    Hu tieu to popularna w Wietnamie zupa z makaronem. Stanowi pożywny i pełnowartościowy posiłek, dlatego spokojnie można ją zjeść w ramach głównego dania obiadowego. Jak zrobić hu tieu? Konieczny będzie wietnamski makaron, tradycyjnie dodaje się wieprzowinę, krewetki i sos rybny. Poznaj nasz przepis na zdrowy hu tieu.
  • Przepis na schab z sosem żurawinowym

    Nieco bardziej nowoczesna wersja tradycyjnego dania – schab z sosem żurawinowym to prawdziwa gratka na niedzielny obiad z rodziną. Sos żurawinowy w połączeniu z chudym schabem nadaje mięsu soczystego, lekko kwaśnego smaku. Samo przyrządzenie sosu żurawinowego nie jest trudne i zajmuje zaledwie kilka minut, dzięki czemu znany wszystkim schab zyskuje zupełnie nową odmianę.
  • Domowe burrito wieprzowe - szybki przepis

    Ola amigo! Znudził ci się kebab? Spróbuj w takim razie zrobić wieprzowe burrito! Niech kawałek Meksyku zagości w twojej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić idealne burrito, czyli potrawkę z mięsa wieprzowego z pomidorami, fasolą i kukurydzą zawinięte w chrupiącą tortillę. Jeśli lubisz testować kuchnie świata, to burrito wieprzowe stanowi absolutne must have na twoim stole.
  • Schab po bałkańsku - jak go zrobić?

    Schab bez kości nie musi być nudny! Zamiast przyrządzać kolejną pieczeń, roladę czy kotlety, spróbujcie sposobu, dzięki któremu na nowo odkryjecie soczysty smak wieprzowego schabu! Kruche mięso w potrawce z pieczarkami, pomidorami, odrobiną papryki i kiszonych ogórków z delikatnymi przyprawami - w parę chwil przygotujecie przepyszne danie, które świetnie sprawdzi się również jako lunch do pracy!