trucizna

Artykuły - Trucizna (25)

Filmy - Trucizna (3)

  • Trucizny w kuchni. Ilość ma ogromne znaczenie

    Słynny medyk Paracelsus już w XVI wieku zwrócił uwagę na fakt, że to dawka decyduje, czy coś staje się trucizną. Teraz wydaje się to oczywiste, ale czy zastanawiamy się nad tym, że zwykłe produkty, używane na co dzień, mogłyby śmiertelnie nam zagrozić, gdybyśmy przesadzili z ich ilością?
  • Alkohol uratował kota przed śmiercią

    Roczny kot został przewieziony do weterynarza po tym jak wypił śmiertelnie trującą ciecz - odmrażacz. Szczęście uśmiechnęło się do zwierzaka. Lekarz wiedział, że jedynym lekarstwem na to jest... etanol. Kotu podano 20 ml wódki, dzięki czemu uratowali mu życie.
  • Nauka BEZ fikcji: Jadowite zwierzęta

    Mówi się, że na każdym zdjęciu zrobionym w Australii znajduje się przynajmniej kilkanaście stworzeń, które mogą cię zabić. Oczywiście jest to nadinterpretacja. Warto jednak pamiętać, że także w Polsce istnieją takie trucizny, które są bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia człowieka. Zobaczcie! Program Nauka bez fikcji prowadzi dla Was Dawid Myśliwiec. Pozostałe odcinki serii znajdziecie też TUTAJ PREMIERA W INTERII W KAŻDĄ ŚRODĘ O 9:00.