tłuszcze trans

Artykuły - Tłuszcze trans (8)

  • "Rzeczpospolita": Ponura przyszłość margaryn

    "Rzeczpospolita": Ponura przyszłość margaryn

    Rynek tłuszczów do smarowania definitywnie się kurczy. Przyczynia się do tego m.in. moda na zdrowy tryb życia. Sprzedaż margaryn stopnieje w ciągu czterech lat o prawie 200 mln złotych - czytamy w czwartkowej "Rzeczpospolitej".
  • Tłuszcze trans: sprawdź gdzie się kryją

    Tłuszcze trans: sprawdź gdzie się kryją

    Producenci żywności nie podają na etykietach swoich produktów informacji o zawartości groźnych dla zdrowia tłuszczów trans. Ale konsumenci zyskali właśnie narzędzie, dzięki któremu mogą to sprawdzić.
  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpisały list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • UE chce ograniczenia tłuszczów trans

    UE chce ograniczenia tłuszczów trans

    Unia Europejska chce nałożyć obowiązujące prawnie limity zawartości tłuszczów trans w żywności, ponieważ stanowią one zagrożenie dla zdrowia konsumentów - stwierdzono w rezolucji, którą przyjął w tym tygodniu Parlament Europejski.
  • Egzotyczne tłuszcze dla twojej urody

    Egzotyczne tłuszcze dla twojej urody

    Zapraszamy na niezwykłą wyprawę! Poszukamy ukojenia w Azji, sposobu na cudowne włosy i skórę w Ameryce oraz Afryce, eliksirów młodości na tropikalnych wyspach!
  • USA chce zakazać używania tłuszczów trans

    USA chce zakazać używania tłuszczów trans

    W całych Stanach Zjednoczonych nie będzie można stosować tłuszczów trans. Amerykański Urząd Żywności i Leków (FDA) rozpoczął dwumiesięczną debatę nad tym w jaki sposób stopniowo wycofać je z użycia - informują AP i "BBCNews".
  • Już jeden hamburger szkodzi

    Już jeden hamburger szkodzi

    Myślisz, że jeden hamburger nie wpłynie negatywnie na twoje zdrowie? Nic bardziej mylnego. Z badań kanadyjskich naukowców wynika, że nawet jeden posiłek z dużą ilością tłuszczów nasyconych uszkadza tętnice.
  • Masło orzechowe

    (tylko naturalne składniki, bez cukru)Działanie: budowa mięśni, spalanie tłuszczu.Tajna broń: białko, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, witamina E, magnez.Walczy przeciwko: nadwadze, utracie masy mięśniowej, zmarszczkom, chorobom układu krążenia.Sojusznicy: orzechy nerkowca.Wrogowie: masło orzechowe zawierające tłuszcze trans i słodzone cukrem.

Filmy - Tłuszcze trans (3)

  • Zdrowie na widelcu - Tłuszcze trans

    Oleje roślinne są bardzo zdrowe i powinny stanowić element codziennej diety. Ale czy wiecie jak niewiele trzeba, aby straciły one wszystkie zalety? W tym odcinku Ania Guzik powie jak bronić się przed utwardzonymi tłuszczami trans.
  • Tłuszcze trans kryją się w jedzeniu. Jak je znaleźć?

    Tłuszcze trans w ostatnim czasie zyskały złą sławę. Nic dziwnego, bo należy ich unikać ze względów zdrowotnych. Tłuszcze trans (TFA) uznawane są za jeden z najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans mogą mieć dwojakie pochodzenie – powstawać w procesie częściowego uwodorniania lub utwardzenia, który stosuje się, aby nadać płynnym olejom roślinnym stałą konsystencję, lub mogą być „produkowane przez matkę naturę” w żołądkach zwierząt przeżuwających (bydło, owce, kozy, jelenie). Tłuszcze trans występują w ich mięsie, mleku oraz w produktach z nich powstających, czyli m.in. w lodach, waflach, czipsach, pączkach czy hamburgerach.
  • Ile tłuszczów trans skrywa masło i margaryna?

    Czy masła i margaryny są zdrowe i dobre dla ludzkiego organizmu? To sprawdzili eksperci z Instytutu Żywności i Żywienia oraz eksperci z Zakładu Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego WUM. Przebadali dostępne na rynku produkty do smarowania pieczywa i kostki do pieczenia. Efekt? Wyniki wskazują, że zawartość tłuszczów trans w dostępnych na polskim rynku produktach do smarowania pieczywa wynosi: - w masłach – od ok. 2% do 3%, - w miękkich margarynach kubkowych – od ok. 0,1% do 1,1% – praktycznie nieobecne2, - w miksach tłuszczowych – od ok. 0,2% do 5%. Wśród margaryn – kostek do pieczenia – zawartość izomerów trans wahała się od 0,1% do 22%, w zależności od próbki.