szarlotka

Artykuły - Szarlotka (28)

  • Pyszna szarlotka

    Pyszna szarlotka

    Klasyka wśród deserów, której nie trzeba przedstawiać. Czasami warto wybrać się w sentymentalną podróż i przypomnieć sobie smak z dzieciństwa. Oto łatwy i szybki przepis na pyszną szarlotkę!
  • Krucha szarlotka

    Krucha szarlotka

    Do ciasta można dać całe jajka, ale nie będzie tak kruche, jak z samymi żółtkami. Można też dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany.
  • Szarlotka z kremem

    Szarlotka z kremem

    Zrób ciasto z naszego przepisu. Przed podaniem szarlotkę warto fantazyjnie udekorować, np. ślimakami z podpieczonych cienkich pasków jabłka, świeżą miętą albo kleksami bitej śmietany. Można też orzechami.
  • Sawicki: Rosjanie zmuszą Putina do zniesienia embarga na jabłka

    Sawicki: Rosjanie zmuszą Putina do zniesienia embarga na jabłka

    Rosyjscy konsumenci zmuszą Putina do zniesienia embarga na polskie jabłka - uważa minister rolnictwa Marek Sawicki. Zapowiada, że w czwartek do Komisji Europejskiej wysłana będzie informacja o stratach polskich producentów owoców i warzyw wz. z zapowiedzianym embargiem.
  • Jak zapanować nad wieczornym podjadaniem?

    Jak zapanować nad wieczornym podjadaniem?

    Po pracowitym dniu, gdy masz czas dla siebie, relaksujesz się łakociami? Warto to zmienić, nim spódniczki przestaną się dopinać!
  • Owocowa kuchnia Anny Starmach

    Owocowa kuchnia Anny Starmach

    Anna Starmach przygotowała w kuchni "Dzień Dobry TVN" biszkopt z wiśniami oraz "najprostszą szarlotkę na świecie", która nie wymaga żadnej formy do pieczenia. Poza tym kulinarna ekspertka zaproponowała łososia z pomarańczami i imbirem. Najłatwiejsze ciasto z jabłkami 250 g mąki tortowej50 g cukru do wypieków150 g masła1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowegoszczy
  • Szarlotka babci Zosi z sosem waniliowym

    Szarlotka babci Zosi z sosem waniliowym

    Domowa szarlotka nie ma sobie równych. Ta z naszego przepisu polewana jest delikatnym sosem waniliowym. Jej smak jest niepowtarzalny!
  • Szarlotka z migdałami, rodzynkami  i rumem

    Szarlotka z migdałami, rodzynkami i rumem

    Po upieczeniu ciasto można polać lukrem lub podawać je z bitą śmietaną.
  • Wyjątkowa szarlotka

    Wyjątkowa szarlotka

    Palce lizać!
  • ​Szarlotka z orzechami i bezą

    ​Szarlotka z orzechami i bezą

    Składniki: 100 g orzechów włoskich, 100 g drobno mielonej pełnoziarnistej mąki pszennej, 70 g cukru pudru, 100 g zimnego masła, 1 żółtko ugotowane na twardo, 1 laska wanilii, skórka z 1 cytryny, 3 duże jabłka, 2 cm imbiru, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 50 g orzechów włoskich, 1 surowe żółtko, 2 białka jajek (na bezę), 110 g cukru pudru (na bezę), 35 ml wody (na bezę), s

Filmy - Szarlotka (4)

  • Tej szarlotce nikt się nie oprze! Błyskawiczny i sprawdzony przepis!

    Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 170 g cukru do ciasta + 40 g cukru do białek • 10 g cukru waniliowego • 250 g zimnego masła • 4 jajka Jabłka: • 2 kg jabłek • 70 g cukru • 10 g cukru waniliowego • łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy do powstania kruszonki. Wbijamy 1 jajko i 3 żółtka. Białka odkładamy. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Dzielimy na 2 części, które zawijamy w folię. Przekładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier, cukier waniliowy, jabłka oraz cynamon. Smażymy przez 15 minut, aż zmiękną. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Odłożone białka ubijamy z 40 g cukru, na sztywną pianę, około 7 minut. Połowę ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy usmażone jabłka. Następnie pianę z białek. Wierzch posypujemy startą na grubych oczkach tarki drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Smacznego!
  • Szybka i pyszna szarlotka - bez pieczenia!

    Wydaje ci się, że wszystkie ciasta wymagają pieczenia? To błąd. Dzięki temu przepisowi możesz przyrządzić pyszną szarlotkę bez pieczenia. Szarlotka to tradycyjny deser, który smakuje dobrze zarówno serwowany na ciepło, jak i na zimno. To doskonała alternatywa dla tych, którzy nie mają piekarnika. Szarlotka bez pieczenia to także proste rozwiązanie na szybki, pyszny deser, którym poczęstujesz swoich znajomych. Nie wierzysz? Spróbuj!
  • Mistrzowska szarlotka. Dodaj ten składnik, a zachwyci smakiem!

    Ta mistrzowska szarlotka wyróżnia się spośród wszystkich pozostałych przepisów tradycyjnych. - Została ona zdekonstruowana – każdy składnik podawany jest osobno - mówi Michał Iwaniuk, Pastry Chef Czekolada Café w Airport Hotel Okęcie, reprezentant Polski podczas World Chocolate Masters 2018 w Paryżu. Deser nawiązuje do naszej tradycji, opierając się o produkty typowo polskie, tj. jabłko, pigwę, trawę żubrową, jarmuż. Dodawana jest także gałązka z czekolady, która nawiązuje do bogactwa polskich lasów.
  • Zmysłowe smaki: Klasyczna szarlotka

    Przepisów na ciasta z jabłkami są tysiące, ale z klasyczną szarlotką nic nie może się równać! Przedstawiamy niezawodny przepis na ten tradycyjny deser. KLASYCZNA SZARLOTKA – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. WEJDŹ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!