InteriaTV - sól

Filmy - Sól (15)

  • Jaka sól jest najzdrowsza?

    Kamienna, warzona, himalajska, hawajska – rodzajów soli jest wiele. Która jest najlepsza dla naszego zdrowia? W studiu „Dzień Dobry TVN” o właściwościach poszczególnych rodzajów soli opowiedziała dietetyk Urszula Somow. – Nie należy przekraczać tych 5 gramów soli dziennie – wyjaśniła. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Zdrowie na widelcu - Sól

    Sól odgrywa pierwszoplanową rolę na naszych półkach z przyprawami. Ukrywa się też w najczęściej zjadanych produktach spożywczych. Niestety w nadmiarze szkodzi, a my spożywamy jej średnio trzykrotnie więcej niż to dozwolone. Ania sprawdzi gdzie czai się sól i pokaże sposoby jak ją ograniczyć. Zajrzy też w głąb soli i sprawdzi czy każda sól jest soli równa.
  • Jaka sól jest najzdrowsza?

    Kamienna, warzona, himalajska, hawajska – rodzajów soli jest wiele. Która jest najlepsza dla naszego zdrowia? O właściwościach poszczególnych rodzajów soli opowiedziała dietetyk Urszula Somow. – Nie należy przekraczać tych 5 gramów soli dziennie – wyjaśniła. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Ulice solą przesypane. Jaki wpływ na środowisko ma sól drogowa?

    Jaki wpływ na środowisko ma sól drogowa? Ile nas kosztuje? Zapytał o to ekspertów Michał Piróg z "Dzień Dobry TVN". Czy są jakieś alternatywne metody walki ze śliskimi drogami? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Nie chcesz solić potraw? Sól ma także inne zastosowanie

    Sól to wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie, mimo ostrzeżeń o jej szkodliwym wpływie na zdrowie. Jednak przyda nam się nie tylko do solenia potraw. Oto skuteczne i bezpieczne sposoby wykorzystania soli. Tym razem poznajmy jej zalety!
  • Przepis na koktajl "słony karmel"

    Domowe koktajle to doskonały pomysł na przygotowywanie własnych, świeżych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić przesłodzone, wysokokaloryczne desery! Taki jest koktajl "słony karmel" - stworzony na bazie banana, z dodatkiem wybornych daktyli i odrobiną masła orzechowego. To idealne, lekko jedynie słodkie połączenie karmelowego smaku, który jeszcze lepiej smakuje ze szczyptą soli! Zobaczcie, jak prosto zrobić koktajl o karmelowym smaku z solą!
  • Jak wyczyścić buty z soli?

    Sól, którą posypuje się zimą ulice i chodniki, szkodzi nie tylko samochodom, ale przede wszystkim naszym butom! Dopiero gdy te wyschną, pojawiają się na nich brzydkie, białawe osady, które nie tylko pozostawiają nieprzyjemne wrażenia estetyczne, ale też niszczą strukturę buta, czyniąc go bardziej podatnym na zniszczenia. Jak więc szybko i skutecznie pozbyć się soli z butów? Poznajcie nasz poradnik - przyda się każdemu!
  • Ile soli możemy spożywać dziennie?

    W których produktach znajduje się najwięcej soli? – Ser żółty, wędliny, pieczywo, przetwory mięsne. Sól spełnia tu rolę konserwantu i nie może jej zabraknąć – mówi dietetyk Ewa Kurowska. Specjalista zdradziła również ile soli może zjeść dorosły człowiek i jaka sól jest najlepsza. Co ciekawa limit dla dzieci wynosi ok. 3 gramów dziennie, a to oznacza, że maluch jedząc dwa plasterki wędliny, już otrzymuje optymalną ilość soli.
  • Kwiat soli morskiej to prawdziwe białe złoto

    Sól była kiedyś symbolem cywilizowanego świata i bogactwa, dziś można ją dostać w każdym sklepie. Tradycyjne, 700-letnie saliny nad Adriatykiem, muszą walczyć o przetrwanie. W słoweńskiej salinie w Piran od setek lat nie zmieniła się metoda wydobywania soli. Wszystko odbywa się ręcznie, w bardzo trudnych warunkach. Czerpanie soli z morza jest żmudną pracą, a wieczorami temperatura w basenach osiąga nawet 80 stopni Celsjusza. Dla pracowników nagrodą za tak ciężką pracę jest kwiat soli morskiej, czyli najlepszy gatunek soli. Przechowuje się go w specjalnych zbiornikach. To pierwsza warstwa soli, która zbiera się w solankach. Wygląda jak śnieg na powierzchni. Kwiat soli jest w stu procentach naturalny, nie poddaje się go żadnym procesom chemicznym, dlatego świetnie sprawdza się w kuchni. Warto wiedzieć, że nie wyciąga wody z mięsa, tak jak zwykła sól, więc można używać go do nacierania mięsa przed obróbką.
  • Zabójcza sól. Rośnie pokolenie uzależnionych od tej przyprawy

    Wychowujemy nowe pokolenie osób uzależnionych od soli – alarmują badacze. Naszym dzieciom w przyszłości grożą nadciśnienie i choroby serca. Wszystko przez gigantyczne ilości tej przyprawy znajdujące się w produktach spożywczych, a także daniach serwowanych dzieciom w "familijnych" restauracjach i barach szybkiej obsługi: frytkach, nuggetsach, pizzy... Dzienne wskazane spożycie soli to maksymalnie 2 gramy w przypadku dzieci w wieku od 1 do 3 lat. Ta sama ilość w przypadku dzieci w wieku od 4 do 6 lat stanowi 2/3 wskazanego dziennego spożycia. Tymczasem brytyjscy naukowcy, po przebadaniu losowo wybranych 23 restauracji promujących się jako "rodzinne", ustalili, że aż 29 procent dań z oferty dla najmłodszych, podawanych w tych miejscach, zawierało ponad 2 gramy soli. Dietetycy zalecają, by od małego przyzwyczajać dzieci do naturalnego smaku potraw, a w kuchni zamiast soli stosować zioła. Rezygnacja z jedzenia "na mieście" na rzecz posiłków przygotowywanych w domu to gwarancja zdrowej diety malucha.