sól

Artykuły - Sól (235)

  • Ekspert badający smaki zdradził sposób, jak zniwelować gorycz kawy

    Ekspert badający smaki zdradził sposób, jak zniwelować gorycz kawy

    Amatorzy małej czarnej potrafią się delektować jej smakiem w nieskończoność, wyczuwając w kawowym naparze różnorodne niuanse smakowe. Wciąż jednak jest grupa tych, którzy nie mogą przekonać się do czarnej kawy, głównie z powodu jej goryczki. A wystarczy dodać do naparu szczyptę popularnej przyprawy.
  • Chehrabad: Tajemnicze solne mumie

    Chehrabad: Tajemnicze solne mumie

    W latach 1993-2007 w irańskiej kopalni soli Chehrabad znaleziono szczątki sześciu osób, które zginęły tam wieki temu w wyniku różnych podziemnych wypadków. Wciąż skrywają one w sobie wiele tajemnic, a kilka dni temu ogłoszono, że trzy z nich zostaną odrestaurowane i być może, dowiemy się o nich czegoś nowego.
  • Sól spożywcza – klęska nadmiaru

    Sól spożywcza – klęska nadmiaru

    Choć w niewielkich ilościach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lekarze i dietetycy jednym głosem apelują o ograniczenie spożycia soli. Dlaczego większość z nas przekracza jej dopuszczalne dzienne dawki?
  • Czy sól wyłącznie szkodzi?

    Czy sól wyłącznie szkodzi?

    Kiedyś nazywana białym złotem, dziś straciła swoje dobre imię... Okazuje się, że nie do końca słusznie umieszczamy sól na czarnej liście.
  • Która sól jest najlepsza?

    Która sól jest najlepsza?

    W sklepach można kupić wiele rodzajów soli. Od tej najbardziej popularnej, tzw. soli stołowej, po bardziej egzotyczne rodzaje, jak sól himalajska, morska, czy hawajska. Sprawdź, czym różnią się od siebie.

Filmy - Sól (13)

  • Nadmiar soli w diecie. Uważaj, może skończyć się fatalnie

    Sól i cukier już dawno zyskały złowieszcze określenie „biała śmierć”. Dzisiaj skupimy się na soli. Dzienna norma to 5 gramów, czyli płaska łyżeczka. Pamiętajmy, że niemal wszystkie przetworzone produkty zawierają dodatek soli.
  • Zdrowie na widelcu - Sól

    Sól odgrywa pierwszoplanową rolę na naszych półkach z przyprawami. Ukrywa się też w najczęściej zjadanych produktach spożywczych. Niestety w nadmiarze szkodzi, a my spożywamy jej średnio trzykrotnie więcej niż to dozwolone. Ania sprawdzi gdzie czai się sól i pokaże sposoby jak ją ograniczyć. Zajrzy też w głąb soli i sprawdzi czy każda sól jest soli równa.
  • Nie chcesz solić potraw? Sól ma także inne zastosowanie

    Sól to wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie, mimo ostrzeżeń o jej szkodliwym wpływie na zdrowie. Jednak przyda nam się nie tylko do solenia potraw. Oto skuteczne i bezpieczne sposoby wykorzystania soli. Tym razem poznajmy jej zalety!
  • Przepis na koktajl "słony karmel"

    Domowe koktajle to doskonały pomysł na przygotowywanie własnych, świeżych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić przesłodzone, wysokokaloryczne desery! Taki jest koktajl "słony karmel" - stworzony na bazie banana, z dodatkiem wybornych daktyli i odrobiną masła orzechowego. To idealne, lekko jedynie słodkie połączenie karmelowego smaku, który jeszcze lepiej smakuje ze szczyptą soli! Zobaczcie, jak prosto zrobić koktajl o karmelowym smaku z solą!