sól

Artykuły - Sól (242)

  • Odkryto enzym kluczowy w leczeniu przewlekłej choroby nerek

    Odkryto enzym kluczowy w leczeniu przewlekłej choroby nerek

    ​Naukowcy z Uniwersytetu Australii Południowej zidentyfikowali enzym, który może pomóc w leczeniu przewlekłej choroby nerek, na którą cierpi ok. 700 mln ludzi na świecie.
  • Jak smażyć bez tłuszczu?

    Jak smażyć bez tłuszczu?

    Smażenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki cieplnej pokarmów, ale dla wielu stanowi ten najsmaczniejszy. Nie każdy wie, że można smażyć bez grama tłuszczu. Jak?
  • Ciech wydał ponad 600 mln zł na warzelnię soli

    Ciech wydał ponad 600 mln zł na warzelnię soli

    Grupa Ciech kończy budowę nowej warzelni soli w niemieckim Stassfurcie. Docelowo będzie tu produkować ok. 450 tys. ton soli warzonej rocznie. Maksymalne moce zakład osiągnie na koniec trzeciego kwartału 2021 roku. Wartość inwestycji wyniosła ok. 140 mln euro.
  • Tybetański sposób na herbatę. Wystarczy szczypta!

    Tybetański sposób na herbatę. Wystarczy szczypta!

    Ten dodatek na pewno masz w swoim domu, ale raczej nie dodajesz go do ulubionego naparu. To błąd! Niezwykła mikstura świetnie nawadnia organizm i dodaje energii. Ważne są jednak odpowiednie proporcje.
  • Ekspert badający smaki zdradził sposób, jak zniwelować gorycz kawy

    Ekspert badający smaki zdradził sposób, jak zniwelować gorycz kawy

    Amatorzy małej czarnej potrafią się delektować jej smakiem w nieskończoność, wyczuwając w kawowym naparze różnorodne niuanse smakowe. Wciąż jednak jest grupa tych, którzy nie mogą przekonać się do czarnej kawy, głównie z powodu jej goryczki. A wystarczy dodać do naparu szczyptę popularnej przyprawy.
  • Chehrabad: Tajemnicze solne mumie

    Chehrabad: Tajemnicze solne mumie

    W latach 1993-2007 w irańskiej kopalni soli Chehrabad znaleziono szczątki sześciu osób, które zginęły tam wieki temu w wyniku różnych podziemnych wypadków. Wciąż skrywają one w sobie wiele tajemnic, a kilka dni temu ogłoszono, że trzy z nich zostaną odrestaurowane i być może, dowiemy się o nich czegoś nowego.
  • Sól spożywcza – klęska nadmiaru

    Sól spożywcza – klęska nadmiaru

    Choć w niewielkich ilościach jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lekarze i dietetycy jednym głosem apelują o ograniczenie spożycia soli. Dlaczego większość z nas przekracza jej dopuszczalne dzienne dawki?
  • Czy sól wyłącznie szkodzi?

    Czy sól wyłącznie szkodzi?

    Kiedyś nazywana białym złotem, dziś straciła swoje dobre imię... Okazuje się, że nie do końca słusznie umieszczamy sól na czarnej liście.

Filmy - Sól (13)

  • Nadmiar soli w diecie. Uważaj, może skończyć się fatalnie

    Sól i cukier już dawno zyskały złowieszcze określenie „biała śmierć”. Dzisiaj skupimy się na soli. Dzienna norma to 5 gramów, czyli płaska łyżeczka. Pamiętajmy, że niemal wszystkie przetworzone produkty zawierają dodatek soli.
  • Zdrowie na widelcu - Sól

    Sól odgrywa pierwszoplanową rolę na naszych półkach z przyprawami. Ukrywa się też w najczęściej zjadanych produktach spożywczych. Niestety w nadmiarze szkodzi, a my spożywamy jej średnio trzykrotnie więcej niż to dozwolone. Ania sprawdzi gdzie czai się sól i pokaże sposoby jak ją ograniczyć. Zajrzy też w głąb soli i sprawdzi czy każda sól jest soli równa.
  • Nie chcesz solić potraw? Sól ma także inne zastosowanie

    Sól to wciąż najpopularniejsza przyprawa na świecie, mimo ostrzeżeń o jej szkodliwym wpływie na zdrowie. Jednak przyda nam się nie tylko do solenia potraw. Oto skuteczne i bezpieczne sposoby wykorzystania soli. Tym razem poznajmy jej zalety!
  • Przepis na koktajl "słony karmel"

    Domowe koktajle to doskonały pomysł na przygotowywanie własnych, świeżych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić przesłodzone, wysokokaloryczne desery! Taki jest koktajl "słony karmel" - stworzony na bazie banana, z dodatkiem wybornych daktyli i odrobiną masła orzechowego. To idealne, lekko jedynie słodkie połączenie karmelowego smaku, który jeszcze lepiej smakuje ze szczyptą soli! Zobaczcie, jak prosto zrobić koktajl o karmelowym smaku z solą!