sok pomarańczowy

Artykuły - Sok pomarańczowy (10)

  • Nowe informacje o soku pomarańczowym

    Nowe informacje o soku pomarańczowym

    100 proc. sok pomarańczowy zawiera więcej hesperydyny niż witaminy C. Nowe dane potwierdzają siłę odżywczą popularnego napoju.
  • Zaskakujące właściwości soku

    Zaskakujące właściwości soku

    Obecność naturalnych cukrów w 100 proc. sokach owocowych sprawia, że nieraz pojawiają się wątpliwości, czy pod względem oddziaływania na zdrowie nie kwalifikować ich po prostu jako słodkich napojów. Jednak nowe dowody naukowe wskazują, że 100 proc. sok owocowy ma pozytywny bądź neutralny wpływ na masę ciała, kontrolę poziomu glukozy we krwi oraz podaż składników odżywczych.
  • Sok pomarańczowy w diecie kobiet ciężarnych

    Sok pomarańczowy w diecie kobiet ciężarnych

    Okres prenatalny wymaga zastosowania właściwej diety, bogatej w wartości odżywcze wspierające rozwój płodu w poszczególnych trymestrach, a także zapewniające niezbędne składniki mineralne i witaminy kobiecie w ciąży. Dlaczego jednym z elementów właściwego żywienia może być sok pomarańczowy? Wyniki badań naukowych wskazują na złożoną matrycę składników odżywczych zawartych w soku.
  • Czy sok ma wysoki indeks glikemiczny?

    Czy sok ma wysoki indeks glikemiczny?

    Nie wszyscy specjaliści z dziedziny żywienia i zdrowia zalecają swoim pacjentom spożywanie soku owocowego m.in. ze względu na obawy dotyczące jego indeksu glikemicznego (IG). Zarówno wśród konsumentów jak i specjalistów można spotkać się z poglądem, że soki owocowe mają wysoki indeks glikemiczny. A co na ten temat mówią wyniki badań?
  • Zdrowy sok

    Zdrowy sok

    Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.
  • Huragany podbijają ceny na rynkach towarowych

    Huragany podbijają ceny na rynkach towarowych

    Na rynkach walutowych trwa wyprzedaż dolara która wspiera notowania towarów. Ceny złota wspierane są przez sytuację wokół Korei Północnej i huragany. Rynki towarowe dyskontują gwałtownymi wzrostami cen soku pomarańczowego i bawełny. Ceny soku, wystrzeliły z 60 centów do prawie 2,5 dolarów za funt.
  • Pijemy więcej soków, ale wciąż mniej niż w Europie Zachodniej

    Pijemy więcej soków, ale wciąż mniej niż w Europie Zachodniej

    Spożycie soków w Polsce wzrasta z każdym rokiem, jednak wciąż jest ono niższe w porównaniu do Norwegii, Finlandii czy Niemiec. Polacy przeciętnie dziennie wypijają niespełna 36 ml soków na osobę (dane KUPS), czyli około siedem łyżeczek. Najczęściej wybierają sok pomarańczowy i jabłkowy oraz soki warzywne (dane AJIN), głównie sok marchwiowy - wynika z analizy Banku BGŻ BNP Paribas.
  • Cytrusy powodują raka?

    Cytrusy powodują raka?

    Naukowcy odkryli, że regularne spożywanie cytrusów zwiększa ryzyko wystąpienia czerniaka. Szczególnie niebezpieczne mogą być całe grejpfruty i sok pomarańczowy.
  • Czy sok pomarańczowy może szkodzić?

    Czy sok pomarańczowy może szkodzić?

    Świeży sok pomarańczowy to nie tylko spora dawka zdrowia i witamin, ale i cukru, winowajcy otyłości. Zdaniem ekspertów, soki owocowe mogą być pod tym względem gorsze od napojów gazowanych.
  • Sylwester bez soku pomarańczowego?

    Sylwester bez soku pomarańczowego?

    Idą złe czasy dla smakoszy soku pomarańczowego. Prognozy zbiorów owoców na Florydzie mogą być zagrożone, przyczyną są huragany pustoszące plantacje. Floryda jest ona drugim producentem tych owoców na świecie.

Filmy - Sok pomarańczowy (2)

  • Sok pomarańczowy bardzo potaniał, a rynek surowców ma nowego rekordzistę

    Rok 2019 był przełomowy na rynku surowców. Większość zdrożała, mniejszość straciła. Rekordzistą był pallad, który zyskał ponad 50 proc.
  • Dramat! Drożeją podstawowe artykuły spożywcze

    Wołowina, bekon, sok pomarańczowy, jaja, a nawet kawa - w USA ceny tych artykułów spożywczych szybują w górę, co dotkliwie odczuwają zarówno zwykli konsumenci, jak i branża gastronomiczna. A ponieważ sytuacja na rynku amerykańskim rzadko kiedy pozostaje bez wpływu na europejską gospodarkę (wystarczy przypomnieć kryzys, który wybuchł w 2008 r.), możemy być niemal pewni, że i my niedługo odczujemy skutki tego wzrostu cen.