ślimaki

Artykuły - ślimaki (21)

  • Niebezpieczne dla ludzi niebieskie smoki na  plażach

    Niebezpieczne dla ludzi niebieskie smoki na plażach

    Na australijskich plażach pojawiły się niezwykłe niebieskie ślimaki, które mogą być niebezpieczne dla ludzi.
  • Rusza sezon zbierania winniczków

    Rusza sezon zbierania winniczków

    Od czwartku rozpoczyna się w Polsce zbiór winniczków, które są eksportowane głównie do krajów Europy Zachodniej. W większości województw zbieranie dziko żyjących winniczków jest możliwe od 20 kwietnia do 31 maja. Zezwolenia na zbiór wydają Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska.
  • RMF24: Polskie ślimaki „anonimowo” podbijają Francję!

    RMF24: Polskie ślimaki „anonimowo” podbijają Francję!

    Majówka to okazja do zbierania winniczków! Polskie ślimaki tego gatunku podbijają stoły paryskich smakoszy, bo we Francji prawie one wyginęły, a ich hodowla uznawana jest za mało opłacalną. Francuzi często jednak w ogóle nie wiedzą, że jadają polskie winniczki, bo nazwa tego gatunku brzmi po francusku „ślimak z Burgundii".
  • Od hodowli ślimaków płaci się podatek rolny

    Od hodowli ślimaków płaci się podatek rolny

    Hodowcy ślimaków nie zapłacą PIT-u. O ile hodowla spełnia pewne warunki, będzie stanowiła działalność rolniczą, czyli zgodnie z ustawą o PIT nie będzie podlegała opodatkowaniu podatkiem dochodowym.
  • Szkło 200 razy twardsze niż normalnie dzięki muszli skorupiaków

    Szkło 200 razy twardsze niż normalnie dzięki muszli skorupiaków

    Już w niedalekiej przyszłości upuszczona szklanka wcale nie będzie musiała się rozbić. Kanadyjscy naukowcy stworzyli wyjątkowo twarde szkło, które prędzej się zdeformuje, niż rozbije.
  • Święto wiedeńskich ślimaków

    Święto wiedeńskich ślimaków

    Wiedeńskie ślimaki z winnych wzgórz od lat uważane są za wielki przysmak, z długą kulinarną tradycją, sięgającą średniowiecza. Wiedeński Festiwal Ślimaków przypomina odwiedzającym ten często zapomniany już specjał.
  • Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków

    Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków - Instytut Zootechniki w Balicach otrzymuje średnio 150-200 zapytań dotyczących warunków chowu tych mięczaków. Specjaliści zwracają jednak uwagę, że taka działalność wymaga wiedzy i odpowiednich inwestycji.
  • 20 kwietnia wszyscy ruszają zbierać winniczki!

    20 kwietnia wszyscy ruszają zbierać winniczki!

    120 ton ślimaków winniczków będzie można w 2012 roku zebrać w Podlaskiem. Skup tych mięczaków ruszy 20 kwietnia, wcześniej niż w poprzednich latach - poinformowała Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska (RDOŚ) w Białymstoku.
  • Hiszpania: Ślimaki giganty podbijają Andaluzję

    W Andaluzji na południu Hiszpanii szybko rozprzestrzeniają się afrykańskie ślimaki lądowe (Achatina fulica), osiągające gigantyczne rozmiary. Do tej pory nie powiodły się próby wytępienia intruzów.
  • Święta Obraniaka: Kapłon, ostrygi i ślimaki

    Pomocnik piłkarskiej reprezentacji i klubu Lille Ludovik Obraniak w Wigilię nie będzie się objadał typowymi polskimi daniami, a specjałami kuchni francuskiej. Będę więc ostrygi, łosoś, kapłony i wykwintne foie gras, czyli wątróbka ze specjalnie tuczonych kaczek bądź gęsi.

Filmy - ślimaki (7)

  • Tajniki hodowli ślimaków egzotycznych

    Niektórzy hodują psy, inni koty, a Mariusz Buczek postanowił zająć się hodowlą ślimaków egzotycznych. Dlaczego te zwierzęta są według niego wyjątkowe? Czym najlepiej je karmić? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Ślimaki wedle europejskiego prawa. O tym nie wiedzieliście!

    Zapewne pamiętacie jeszcze z lekcji biologii, że ślimaki to jedna z największych gromad mięczaków na świecie? Otóż, według unijnych urzędników, nauczyciele nie mieli racji, ponieważ ślimak to… ryba! Rogi zamienił na płetwy w 2010 roku na żądanie Francuzów, którzy zajadają się tymi przysmakami. Ale w czym tak właściwie rzecz? No więc, jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi oczywiście o pieniądze. Okazuje się, że Unia Europejska dofinansowuje hodowle ryb, a ślimaków niestety nie. I wszystko jasne!
  • Mikołaj Rey: Ślimak ma mnóstwo białka, przy tym jest mało tłusty

    Mikołaj Rey tłumaczy, dlaczego warto jeść ślimaki. – Może nie są zbyt urodziwe, ale za to posiadają mnóstwo białka i niewiele tłuszczu. Mają bardzo dobry wpływ na organizm, dodają siły i nie tuczą – zachwala znawca smaku. Osoby, które ćwiczą kulturystykę, preferują dietę ślimakową właśnie ze względu na dużą ilość białka. Pamiętajmy jednak, że ślimaki muszą być wystarczająco długo gotowane przed spożyciem, ponieważ źle przyrządzone mogą przenosić pasożyty. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Wiesz co to jest? Świat oszalał na ich punkcie!

    Te małe, urocze stworzenia to żyjące na dnie oceanu... ślimaki. Swoim wyglądem zupełnie nie przypominają ślimaków jakie znamy z naszego polskiego "podwórka".