ryż

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
ryż ,

Artykuły - Ryż (98)

  • Kurczak na ostro z ryżem

    Kurczak na ostro z ryżem

    To danie przypadnie do gustu fanom ostrych potraw. Delikatne mięso kurczaka w ostrej marynacie z ryżem jako danie obiadowe ma wielu wielbicieli! Dodatkowo mieszanka przypraw do marynaty jest w pełni naturalna.
  • Risotto z warzywami

    Risotto z warzywami

    Marchewka z groszkiem to klasyk obiadowych dodatków. Zamiast kłaść ją między mięso z ziemniakami, zaserwuj zmieszaną z ryżem.
  • Zielony ryż

    Zielony ryż

    Zwykły ryż, który podajemy często jako zamiennik do ziemniaków czy warzyw do obiadowego dania głównego, nie musi być nudny! Wystarczy prosty trik, by podawany ryż zachwycił nie tylko swoim lekko zielonym, zachęcającym kolorem, ale też smakował wybornie i nietypowo. Odrobina cebuli, czosnku, a przede wszystkim natek kolendry i pietruszki - wszystko to podsmażone z niewielką ilością aromatycznego bulionu: w ten sposób przygotujecie wyborny ryż, który zaskoczy wszystkich!
  • Kurczak w miodzie z ryżem

    Kurczak w miodzie z ryżem

    Wydawać by się mogło, że połączenie kurczaka z miodem nie może smakować dobrze… A jednak! Słodycz miodu cudownie wydobywa smak kurczaka i dodaje mu orientalnej nuty.
  • Zapiekanka z resztek - pomysł na szybki obiad!

    Zapiekanka z resztek - pomysł na szybki obiad!

    Niekiedy brak nam pomysłu na obiad, a w lodówce same resztki. Nie marnuj ich! Mamy świetny pomysł na wykorzystanie większości produktów, które każdy z nas ma w lodówce.
  • Krewetki z imbirem

    Krewetki z imbirem

    Jeżeli pragniesz orientalnych dań, to propozycja dla ciebie. Krewetki zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez i cynk, więc są niezwykle zdrową opcją. Podawane z ryżem smakują doskonale!
  • Kotlety z ryżu i buraków

    Kotlety z ryżu i buraków

    Wegetariańskie kotlety z ryżu i buraków to zdrowa alternatywa dla klasycznych mielonych. Wypróbuj nasz przepis, a otrzymasz pyszne danie, które cieszy oczy i podniebienie.
  • Zapiekanka z ryżem i mięsem

    Zapiekanka z ryżem i mięsem

    Pożywna zapiekanka, która zasmakuje wszystkim domownikom. Z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet osoba, która w kuchni stawia pierwsze kroki. Wystarczy kilka składników i pyszny obiad gotowy!
  • Ryż na pięć sposobów

    Ryż na pięć sposobów

    Ryż jest podstawą wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Biały, najbardziej oczyszczony, jest w Polsce powszechnie używany, ale to nie jedyna opcja. Ryż naturalny, brązowy, czarny, basmati czy dziki to gatunki, które też warto zaprosić do jadłospisu. Wszystkie rodzaje ryżu z powodzeniem możemy serwować w daniach słodkich i wytrawnych. Szukasz inspiracji? Dziś pięć pomysłów z ryżem w roli głównej.
  • Ryż GMO odpowiedzią na plagę HIV?

    Ryż GMO odpowiedzią na plagę HIV?

    Międzynarodowy zespół naukowców opracował innowacyjne rozwiązanie problemu pandemii HIV - genetycznie zmodyfikowany ryż.

Filmy - Ryż (33)

  • "Ewa gotuje": Ciasto ryżowe z pomarańczami

    Ewa Wachowicz w 320. odcinku programu piecze ciasto ryżowe z pomarańczami. Sprawdź ten niezwykły przepis! Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm). Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.SKŁADNIKI • 300 g - ryżu do risotto, np. Arborio • 1¾ l - mleka • 250 ml - wody • 150 g - cukru • 5 - jajek • szczypta soli • 3 łyżki - likieru pomarańczowego • skórka otarta z pomarańczy DO PODANIA • filety z pomarańczy • listki mięty
  • Mały gekon zajada się ryżem. Smakuje mu?

    Mały gekon został poczęstowany przez właściciela ryżem. Posmakował mu?
  • Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godziny

    W dzisiejszych czasach nie mamy żadnego problemu z przechowywaniem żywności i nie obawiamy się zatruć pokarmowych w domu. A niesłusznie, bo często popełniamy błędy, które mogą skutkować poważnym zatruciem bakteryjnym, a nawet w skrajnych przypadkach zagrozić życiu. Niska temperatura w lodówce nie hamuje całkowicie rozwoju bakterii, jedynie znacznie go spowalnia. Z tego powodu gotowanego makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż dwa dni, a ugotowany ryż można trzymać najwyżej do następnego dnia, a najlepiej zjeść od razu. W surowym ryżu występują laseczki woskowe (Bacillus cereus) – bakterie powodujące silne wymioty i biegunki, tak zwany „syndrom ugotowanego ryżu”, czasami wywołują ciężkie zatrucie wymagające pobytu w szpitalu.
  • Ryż z czosnkiem - takiego nie jadłeś!

    Zwykły ryż, który podajemy zwykle jako dodatek do dań głównych, nie musi być nudny w swoim smaku - wystarczy drobna modyfikacja, by jego smak i aromat zmienił się diametralnie i zaskoczył każdego, nawet największego ryżowego malkontenta. Poznajcie nasz sposób na ryż z czosnkiem - w ten sposób będzie jeszcze pyszniejszy!