ryż

Artykuły - Ryż (90)

  • Ryż na pięć sposobów

    Ryż na pięć sposobów

    Ryż jest podstawą wyżywienia jednej trzeciej ludności świata. Biały, najbardziej oczyszczony, jest w Polsce powszechnie używany, ale to nie jedyna opcja. Ryż naturalny, brązowy, czarny, basmati czy dziki to gatunki, które też warto zaprosić do jadłospisu. Wszystkie rodzaje ryżu z powodzeniem możemy serwować w daniach słodkich i wytrawnych. Szukasz inspiracji? Dziś pięć pomysłów z ryżem w roli głównej.
  • Ryż GMO odpowiedzią na plagę HIV?

    Ryż GMO odpowiedzią na plagę HIV?

    Międzynarodowy zespół naukowców opracował innowacyjne rozwiązanie problemu pandemii HIV - genetycznie zmodyfikowany ryż.
  • Niezwykłe właściwości popularnego zboża

    Niezwykłe właściwości popularnego zboża

    Ryż który lepiej wykorzystuje zawarty w głębie azot wymaga mniej nawozów, co ogranicza zanieczyszczenie środowiska – informuje strona internetowa University of Toronto.
  • Ryżowa bomba

    Ryżowa bomba

    Nie masz pomysłu na obiad? Wykorzystaj nasz przepis na pyszne danie z ryżu.
  • Plany dużej wyprzedaży rezerw ryżu przez Tajlandię

    Plany dużej wyprzedaży rezerw ryżu przez Tajlandię

    Bieżący miesiąc przynosi wyraźny wzrost cen ryżu - cena tego surowca rosła wraz z notowaniami wielu innych towarów, które zyskiwały na wartości ze względu na większe zaangażowanie funduszy na rynku surowców.
  • Ryż na zdrowie

    Ryż na zdrowie

    Ryż stanowi bazę wyżywienia dla jednej trzeciej ludności świata. Mimo, że nie wszystkie odmiany są tak samo popularne, możemy spotkać aż 25 różnych jego gatunków.
  • Tych produktów nie jedz, bo będziesz mieć depresję

    Tych produktów nie jedz, bo będziesz mieć depresję

    Specjaliści przestrzegają, że częste spożywanie takich produktów, jak białe pieczywo, ryż, ciastka, może zwiększać ryzyko depresji. Dietetycy przekonują, aby zrezygnować z produktów bogatych w węglowodany rafinowane, na rzecz produktów pełnoziarnistych i warzyw.
  • Wartościowy ryż

    Wartościowy ryż

    Zwykle nie powoduje alergii, więc jest jednym z pierwszych produktów, jakie oprócz mleka, można podać dziecku. Jakie jeszcze kryje zalety? Oto nasze podpowiedzi.
  • Ryż dmuchany z sosem orzechowym i rodzynkami

    Ryż dmuchany z sosem orzechowym i rodzynkami

    Nie masz pomysłu na deser? Zrób razem ze swoją pociechą ryż dmuchany z sosem orzechowym. Taki deser jest prosty, a zachwyca smakiem.
  • Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    Jak gotować ryż, by był lekki i sypki

    Wbrew pozorom gotowanie ryżu nie należy do skomplikowanych czynności, zdarzają się jednak sytuacje, w których odpowiednie ugotowanie ryżu staje się prawdziwym wyzwaniem.

Filmy - Ryż (33)

  • Przepisy Piotra Kucharskiego. Ryż w roli głównej

    Kucharz Piotr Kucharski pokazał w kuchni programu, jak wykorzystać zapasy ryżu. Jakie dania przygotował? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Mały gekon zajada się ryżem. Smakuje mu?

    Mały gekon został poczęstowany przez właściciela ryżem. Posmakował mu?
  • Syndrom ugotowanego ryżu. Bakteriom wystarczą dwie godziny

    W dzisiejszych czasach nie mamy żadnego problemu z przechowywaniem żywności i nie obawiamy się zatruć pokarmowych w domu. A niesłusznie, bo często popełniamy błędy, które mogą skutkować poważnym zatruciem bakteryjnym, a nawet w skrajnych przypadkach zagrozić życiu. Niska temperatura w lodówce nie hamuje całkowicie rozwoju bakterii, jedynie znacznie go spowalnia. Z tego powodu gotowanego makaronu nie powinno się przechowywać w lodówce dłużej niż dwa dni, a ugotowany ryż można trzymać najwyżej do następnego dnia, a najlepiej zjeść od razu. W surowym ryżu występują laseczki woskowe (Bacillus cereus) – bakterie powodujące silne wymioty i biegunki, tak zwany „syndrom ugotowanego ryżu”, czasami wywołują ciężkie zatrucie wymagające pobytu w szpitalu.
  • Ryż z czosnkiem - takiego nie jadłeś!

    Zwykły ryż, który podajemy zwykle jako dodatek do dań głównych, nie musi być nudny w swoim smaku - wystarczy drobna modyfikacja, by jego smak i aromat zmienił się diametralnie i zaskoczył każdego, nawet największego ryżowego malkontenta. Poznajcie nasz sposób na ryż z czosnkiem - w ten sposób będzie jeszcze pyszniejszy!