ryby

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
ryby (Przepisy kulinarne) ,

Artykuły - Ryby (252)

Filmy - Ryby (28)

  • A może ryba? Nie… Polacy rezygnują z jedzenia ryb

    Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. – Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu – zauważa Agnieszka Piskała, diet coach. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów. Mięso ryb dostarcza organizmowi ludzkiemu wielu składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania. – Ryby to przede wszystkim źródło łatwo przyswajalnego białka, które ma odpowiedni zestaw niezbędnych do wzrostu i rozwoju aminokwasów. Ich kolejną zaletą jest zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, których największą zawartością charakteryzują się ryby morskie np. śledź czy łosoś. Ryby morskie dostarczają nam również ważnego w diecie jodu, a dodatkowo są bardzo dobrym źródłem witamin A i D oraz witamin z grupy B – dodaje Agnieszka Piskala. Zakup świeżej i zdrowej ryby to dla wielu nie lada wyzwanie. Chcąc nabyć odpowiednie jakościowo mięso ryb należy kierować się w sprawdzone i zaufane miejsca, w których zazwyczaj dostawy określone są na konkretne dni tygodnia. Dobrym rozwiązaniem jest również kupowanie przygotowanych już przekąsek czy posiłków od sprawdzonego producenta. – Osoby, które nie wiedzą, gdzie kupić świeżą rybę bądź nie mają czasu gotować, mogą bez obaw sięgać po gotowe przekąski rybne. Przed zakupem warto jest jednak sprawdzić, skąd producent pozyskuje ryby i czy posiada certyfikaty – zaznacza Piskała. Na półkach sklepowych możemy znaleźć szeroki asortyment przetworów rybnych, dlatego warto dokonywać przemyślanych wyborów. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, przez co nie dostarczają swojemu organizmowi wielu składników odżywczych. Czas najwyższy, aby zmienić te przyzwyczajenia i sięgać po pyszne i sprawdzone produkty.
  • Próbował złowić ryby. Był tylko jeden problem...

    Kot zauważył, że pod pokrywą lodu jaka ostała się jeszcze na oczku wodnym, pływają ryby. Zaciekawiony próbował je złowić. Będzie musiał się jednak obejść smakiem...
  • Przepis na dorsza w szynce z chrzanem

    Doskonały w smaku dorsz otoczony szynką z pysznym dodatkiem chrzanu to przepis, który zachwyci twoich gości. Delikatny dorsz, chrupiąca szynka i ostry chrzan tworzą idealną kompozycję, której nie powstydzi się żaden szef kuchni.
  • Złowił rybę, rozciął i... nie uwierzysz, co było w środku!

    Zanieczyszczenie wód to dramat dla żyjących tam ryb. Ale odbija się to także na nas. Oto, co pewien rybak z Kostaryki znalazł we wnętrzu złowionej ryby. Szok i niedowierzanie!