resztki

Artykuły - Resztki (8)

  • Poświąteczna zbiórka żywności dla bezdomnych

    Poświąteczna zbiórka żywności dla bezdomnych

    Dziś i jutro można przynosić do wyznaczonych punktów w Krakowie resztki żywności. Przeciętny Polak wyrzuca w miesiącu żywność wartą około 50 zł. W ub. roku śląski Bank Żywności oszacował, że w poprzednie święta Wielkanocne wyrzucaliśmy nawet połowę jedzenia, które kupiliśmy przed świętami.
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.
  • Resztki jedzenia należą się jak psu buda

    Resztki jedzenia należą się jak psu buda

    Klient restauracji ma prawo do zabrania resztek jedzenia w torebce, tzw. doggy bag - orzekł włoski Sąd Najwyższy.
  • Niemcy połykają resztki za 6,7 miliarda euro

    Niemcy połykają resztki za 6,7 miliarda euro

    Volkswagen przejął do końca Scanię - producenta ciężarówek ze Szwecji. Zapłacił 6,7 mld euro.
  • Skonfiskowano "resztki" fortuny Madoffa

    Skonfiskowano "resztki" fortuny Madoffa

    Władze federalne skonfiskowały w środę luksusową willę w Palm Beach, na Florydzie, należącą do Bernarda Madoffa, finansisty z Wall Street, aresztowanego pod zarzutem zdefraudowania ok. 65 mld dolarów.
  • Resztki optymizmu uleciały?

    We wtorek po sporej huśtawce nastrojów WIG20 kończył sesję minimalną stratą w odniesieniu do poziomów z poprzednich notowań (-0,1 proc.). Spadek sprzedaży przemysłowej niespodzianką raczej nie był, ale resztki optymizmu mogły ulecieć z inwestorów, gdy spojrzymy na nasze otoczenie.
  • U2 w Polsce: Bilety wyprzedane!

    U2 w Polsce: Bilety wyprzedane!

    Najdroższe bilety na chorzowski koncert grupy U2, który odbędzie się 5 lipca na Stadionie Śląskim w Chorzowie, zostały wyprzedane! Pozostały jeszcze tylko resztki najtańszych wejściówek po 150 złotych.
  • WorldCom zachwiał giełdami

    Analitycy zgodnie stwierdzili, że ujawniona w środę afera księgowa w WorldCom, spółce audytowanej, podobnie jak Enron, przez Andersena, spowodowała, że inwestorzy stracili resztki zaufania do rynku.

Filmy - Resztki (3)

  • Jak gotować, aby nie marnować jedzenia?

    Jak gotować, aby nie marnować jedzenia? Blogerka Sylwia Majcher zdradziła przepisy na dania, które pozwolą wykorzystać w kuchni to, co często ląduje w koszu. Na stole pojawiły się potrawy takie jak: pesto z natki marchewki, chipsy z obierków marchewki, sałatka z młodej kapusty z truskawkami i szypułkami, placki z głąba kapusty oraz capuccino z obierków i końcówek szparagów. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak wykorzystać resztki jedzenia po świętach?

    Co zrobić z resztkami wielkanocnego jedzenia? Po świętach często zostaje nam w lodówce sporo produktów, które świetnie sprawdzą się na przykład... w bigosie myśliwskim. Piotr Ogiński przedstawił przepis na danie, które świetnie wykorzysta zalegające po świętach kiełbasy i wędliny. Możecie być pewni, że taki obiad podbije serce nawet największego niejadka. (Kocham Gotować/x-news)
  • Pyszności z... odpadków. Nowy kulinarny trend

    Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, na całym świecie rocznie wyrzuca się 1,3 miliarda ton żywności. Dane te zrobiły ogromne wrażenie na grupie duńskich społeczników, którzy postanowili otworzyć restaurację serwującą pyszne dania przygotowywane wyłącznie z... odpadków i nadwyżek spożywczych. Myliłby się jednak ten, kto by sądził, że personel lokalu wygrzebuje ze śmietników nadgniłe resztki. Chodzi o produkty, które nie zostały sprzedane, i w związku z tym miały trafić do kosza. Tak zwane brzydkie warzywa i owoce, którym daleko do idealnego wyglądu, czerstwy chleb z poprzedniego dnia – to tylko przykłady składników, po które sięgają szefowie kuchni w "Rub and Stub". Dzięki ich kulinarnym umiejętnościom zamieniają się one w pyszne dania. Menu rzeczywiście robi wrażenie: kotleciki z jagnięciny, ciasteczka z mięsa kraba, tarta cebulowa... Nic dziwnego, że w tej niezwykłej restauracji klientów nie brakuje.