InteriaTV - rakotwórcze substancje

Filmy - Rakotwórcze substancje (2)

  • W przypalonych tostach tworzy się rakotwórczy związek

    Robisz codziennie tosty na śniadanie? To szybki i lubiany posiłek, ale niekoniecznie zdrowy, warto więc zachować umiar. W mocno przypiekanym pieczywie tostowym powstaje szkodliwy związek – akrylamid (akryloamid, C3H5NO), który może przyczyniać się do rozwoju nowotworów.
  • Ser pleśniowy i topiony - ile mają kalorii i co zawierają?

    Ile kalorii ma ser pleśniowy, a ile topiony? Na to pytanie odpowiedziała Alicja Kalińska. Dietetyk omówiła też skład tych produktów, wyróżniając składniki, które źle wpływają na nasz organizm. Wytłumaczyła, dlaczego powinniśmy unikać serka topionego. - Aby wyprodukować te sery, trzeba do nich dodać substancje chemiczne. To topniki, które w dość niskiej temperaturze, powodują upłynnianie sera. Na ten proces mają również wpływ fosforany, które w połączeniu z konserwantami, posiadają właściwości rakotwórcze. (Studio Active / TVN Meteo Active/x-news)