InteriaTV - przetwory

Filmy - Przetwory (32)

  • Domowe dżemy i marmolady. Przepisy Piotra Kucharskiego

    Sezon na przetwory w pełni. Piotr Kucharski zdradził w kuchni programu przepisy na marmolady i dżemy. Kucharz wyjaśnił czym się od siebie różnią. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Weki w kuchni. Jakie warzywa i owoce są najlepsze do wekowania?

    Właśnie rozpoczął się sezon na przetwory, do których bardzo przyjemnie jest wrócić zimą. W kuchni „Dzień Dobry Wakacje” Aneta i Jan Kuroniowie opowiedzieli, jakie warzywa i owoce są najlepsze do wekowania oraz na co należy zwrócić uwagę w trakcie ich przygotowywania. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Jak zrobić dżem bez cukru i owoców?

    Dżem bez cukru i owoców - czy to możliwe? Ten przepis od miesięcy jest hitem na całym świecie, a cały jego sekret tkwi w... cukinii! To z tego warzywa można zrobić wyborną konfiturę, która w niczym nie będzie ustępowała innym przetworom owocowym. Niewielka zawartość cukru - zostanie tylko ten, zawarty naturalnie w cukinii - sprawia, że jest niskokaloryczny, zaś jego konsystencja jest podobna jak prawdziwych dżemów owocowych! Zobaczcie, jak prosto zrobić dżem bez owoców i cukru!
  • Powidła z dyni – przepis

    Sezon na dynię jest dość krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni i przygotować powidła dyniowe. To świetny, niezwykle zdrowy dodatek do pieczywa. Powidła z dyni są tak pyszne, że warto przygotować zapas, który starczy na dłużej.
  • Jak zrobić bób pasteryzowany?

    Zimą tęsknimy za świeżymi warzywami, dlatego warto się na nią przygotować. Idealnym sposobem, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok, jest pasteryzacja. Bób pasteryzowany zrobisz błyskawicznie, a przyda się, jak będziesz robić szybki obiad. Nie musisz czekać cały rok, by znów delektować się jego smakiem. Przygotuj bób pasteryzowany latem i ciesz się przetworem przez cały rok.
  • Powidła z amaretto - jak je zrobić?

    Amaretto to tradycyjny włoski trunek, który ma charakterystyczny, lekko gorzki posmak - wszystko dzięki migdałom, które są głównym składnikiem likieru. W połączeniu z pestkami wiśni, moreli czy brzoskwini, tworzy niesamowity alkohol, który znakomicie nadaje się do kawy, ciast, deserów czy domowej czekolady! Amaretto znakomicie nadaje się również do przyrządzania szczególnych powideł, które doskonale sprawdzą się i podawane solo, jak również jako dodatek do domowych wypieków czy deserów. Zobaczcie nasz przepis, jak zrobić powidła z amaretto!
  • Powidła ze śliwek węgierek - jak je zrobić?

    Powidła ze śliwek węgierek to domowe przetwory, które są klasyką polskiej kuchni. Doskonałe jako dodatek do ciast, naleśników czy deserów, są znakomitym sposobem na przemycanie smaku lata na zimniejsze dni! Delikatne, lekko słodkie, aromatyczne - każdy zna ten wyborny smak! Jak zrobić powidła ze śliwek węgierek w domu? Zobaczcie nasz prosty przepis!
  • Jak zrobić kiszoną kapustę?

    Kiszona kapusta to jeden z najważniejszych elementów kuchni staropolskiej. Znakomita do zup, surówek, a i bigos nie byłby taki sam bez najważniejszej kiszonej kapusty. Kiedyś obowiązkowo w każdym domu kisiło się kapustę, dziś można ją dostać właściwie w każdym sklepie i przez cały rok, nic jednak nie zastąpi smaku prawdziwej, samodzielnie ukiszonej kapusty. Jak to zrobić w domu? Zobaczcie - to dziecinnie proste!
  • Jak się robi kompot z jabłek?

    Kompoty to doskonały, bardzo prosty sposób na "przemycenie" do naszej kuchni odrobiny lata na zimne, zimowe dni. Zamknięcie w słoiku kompotu owocowego - zwłaszcza tego jabłkowego, z soczystych, twardych, lekko kwaśnych jabłek - już samym swoim zapachem przypomina o ciepłych dniach, zaś odrobina kompotu to nie tylko doskonały smak, ale też przyciągający aromat! Zobaczcie, jak się robi kompot z jabłek!
  • Kwaszone warzywa po wietnamsku

    Kwaszone czy kiszone warzywa to nie tylko doskonały sposób na orzeźwiający, intensywny smak warzyw, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do dań głównych - to przede wszystkim ogromna porcja zdrowia, zamknięta w niewielkim słoiczku. Tym razem mamy dla was propozycję na kwaszone warzywa po wietnamsku - ogórki, marchewki, szalotki i kawałki kalafiora zanurzone w intensywnej zalewie z cukru, octu, soli i odrobiny wody, a do tego "podkręcająca" smaki papryczka chili - zobaczcie, jak zrobić kwaszone warzywa po wietnamsku!