przepis

Artykuły - Przepis (214)

  • Puszysta jogurtowa pychotka

    Puszysta jogurtowa pychotka

    To smakowite ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy w letnie dni. Lekki jogurtowy krem w połączeniu z puszystym biszkoptem i sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha!
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.
  • Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    - Chcesz mieć majątek wart więcej niż milion złotych? Nawet nie myśl o etacie. Badanie NBP nie zostawia złudzeń. Majętność gospodarstw domowych, gdzie dominuje praca najemna, wynosi jedną trzecią tego, co w rodzinach uzyskujących główny dochód z samozatrudnienia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.
  • Zamknij lato w słoiku

    Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.
  • Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy w 2011 r. na podstawie niekonstytucyjnych przepisów, mogą nie dostać odszkodowania na podstawie ustawy. Sprawiedliwości muszą szukać w sądach.
  • Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    W tym przepisie wykorzystasz składniki, które powinieneś mieć w zapasie, czyli mrożony szpinak i cieciorkę w puszce. Gdy zdecydujesz się na ten wariant, całość nie zajmie ci dłużej niż kilkanaście minut.
  • Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Można ukarać za ten sam czyn tę samą osobę z Kodeksu karnego skarbowego i dodatkowo z ustawy hazardowej - wynika orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego. Uznał on stosowny przepis ustawy o grach hazardowych za zgodny z konstytucyjną zasadą proporcjonalnej reakcji państwa na naruszenie prawa. Trybunał orzekał w środę w pełnym składzie 15 sędziów; dwoje sędziów zgłosiło zdanie odrębne.
  • Od poniedziałku nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej

    Od poniedziałku nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej

    Dzisiaj w Polsce w życie weszły nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej. W sposób kompleksowy określają kto może skorzystać z pomocy państwa i w jakiej formie. Nowela wskazuje, za co odpowiedzialne są gminy. Daje też większą ochronę pracownikom socjalnym.
  • Przepisy duszą Polskę

    Przepisy duszą Polskę

    Ministerstwo Gospodarki ignoruje problem zanieczyszczonego powietrza. Eksperci i ekolodzy bezskutecznie apelują o zakaz sprzedaży gospodarstwom domowym trujących gatunków węgla - donosi "Gazeta Wyborcza".
  • Polędwiczki z pieczarkami

    Polędwiczki z pieczarkami

    Pomysł na niedzielny obiad

Filmy - Przepis (104)

  • "Ewa gotuje": Brownie bezglutenowe

    Ewa Wachowicz w 318. odcinku programu piecze brownie bezglutenowe. Poznajcie ten niezwykły przepis! Z awokado wyjąć pestkę, miąższ wydrążyć i przełożyć do miski. Dodać banana i zmiksować. Wybić jajka i ponownie zmiksować. Dodać mąkę kokosową, kakao i sodę. Wlać syrop z agawy. Uperfumować ekstraktem waniliowym. Posolić i jeszcze raz zmiksować. Przełożyć do żaroodpornej foremki (20 cm x 20 cm). Wyrównać i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czekoladą oraz pistacjami. SKŁADNIKI • 1 - duże awokado • 1 - banan • 3 - jajka • 60 g - mąki kokosowej • 50 g - kakao • 1 łyżeczka - sody oczyszczonej • ½ szklanki - syropu z agawy lub klonowego • ½ łyżeczki - ekstraktu waniliowego • szczypta soli DEKORACJA • czekolada gorzka • pistacje
  • "Ewa gotuje": Tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym

    Ewa Wachowicz w 318. odcinku programu przygotowuje tagliatelle z cukinii w sosie pomidorowym. Sprawdź to zaskakujące danie! Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić pokrojony w plastry czosnek i smażyć razem przez chwilę. Dodać pokrojoną w plastry paprykę oraz drobno posiekane pomidory. Przyprawić roztartym w dłoniach oregano. Wymieszać i zagotować na małym ogniu. Cukinie obrać za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie tym samym nożykiem wyciąć wstążki (kroimy do momentu, aż pojawią się pestki; to, co zostanie, można wykorzystać np. do zrobienia leczo). Wrzucić do sosu i delikatnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać, gdy cukinia zmięknie. Na talerzu skropić oliwą, udekorować tartym parmezanem i listkami bazylii. SKŁADNIKI • 4 - średniej wielkości cukinie • 400 g - pomidorów z puszki • 4 ząbki - czosnku • 1 - papryczka peperoncino • 1 łyżka - oliwy • 1 łyżeczka - oregano • sól • pieprz DO PODANIA • oliwa • parmezan • listki bazylii
  • "Ewa gotuje": Ciasto czekoladowo-majonezowe

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu przedstawia zaskakujący przepis na ciasto czekoladowo-majonezowe. Zobacz jak można je przygotować! Mąkę wsypać do miski. Dodać kakao, cukier, sodę i sól. Wymieszać. Do drugiej miski przełożyć majonez. Dodać połowe sypkich składników. Wlać szklankę wody i zmiksować. Wsypać resztę sypkich składników, wlać resztę wody i jeszcze raz zmiksować. Dodać pokrojoną czekoladę i wymieszać szpatułką. Przełożyć do tortownicy wyłozonej papierem do pieczenia. Średnica 25 cm. Schłodzić w lodówce. Następnie piec przez godzinę w temp. 160 st. C (środek powinien być lekko płynny). Po wystudzeniu udekorować plastrami cytryny z syropu. Takie ciasto najlepiej wychodzi na domowym majonezie. Do żółtek dodać łyżkę musztardy i zmiksować. Stopniowo, małym strumieniem, wlać chłodny, rozpuszczony tłuszcz i miksować do momentu połączenia się składników i uzyskania konsystencji majonezu. Pod koniec dodać łyżeczkę soku z limonki oraz 2 łyżki wrzącej wody i miksować jeszcze przez 2 minuty. Przed użyciem włożyć do lodówki na 15 minut. SKŁADNIKI • 350 g - mąki • 75 g - kakao • 270 g - cukru trzcinowego • ½ łyżeczki - sody oczyszczonej • szczypta soli • 350 g - majonezu • 400 ml - wody lekko gazowanej • 100 g - czekolady gorzkiej 70% kakao DEKORACJA • plastry cytryny z syropu cukrowego MAJONEZ • 5 - żółtek • 1 łyżka - musztardy miodowej • 300 g - oleju kokosowego • 1 łyżeczka - soku z limonki • 2 łyżki - wrzącej wody
  • "Ewa gotuje": Pierś kacza w kompocie śliwkowym

    Ewa Wachowicz w 317. odcinku programu przygotowuje kaczą pierś w kompocie śliwkowym. Zobaczcie jak przygotować to pyszne danie! Do moździerza wsypać cynamon, dorzucić goździki, kardamon, kolendrę i anyż. Przyprawić pieprzem, majerankiem oraz solą. Rozetrzeć. Jabłka pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Przełożyć do zamykanego pojemnika. Dorzucić pokrojone w piórka cebule. Skórę na filetach naciąć w kratkę. Mięso oprószyć z obu stron suchą marynatą. Trochę wsypać też do jabłek z cebulą, i ułożyć na nich kacze filety. Wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułożyć skórą do dołu na zimnej patelni. Zwiększyć ogień i powoli wytopić tłuszcz. Gdy skórka się zrumieni, obsmażyć z drugiej strony. Jabłka z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kacze piersi – skórą do góry. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 190 st. C i piec przez ok. 12 minut. Po tym czasie mięso przełozyć na deskę, by odpoczęło. Przykryć folią. Po 2-3 minutach przysmażyć od strony skórki na mocno rozgrzanej, suchej patelni. Na dno głębokiego talerza wlać trochę kompotu (ugotować z podanych składników). Nałożyć pokrojone na kawałki kacze piersi. Udekorowac śliwkami z kompotu oraz kolendrą. SKŁADNIKI • 2 - piersi kaczki ze skórą • 2 - cebule • 2 - jabłka • KOMPOT Z SUSZONYCH ŚLIWEK • 12 - śliwek suszonych bez pestek • kawałek kory cynamonu • 1 strączek - kardamonu • 1 gwiazdka - anyżu • 2 - goździki • szczypta ziaren kolendry • świeżego imbiru • 2 łyżki - miodu • ½ l - wody • sok z limonki • szczypta soli SUCHA MARYNATA • 1 łyżeczka - cynamonu • 2 - goździki • 2 strączki - kardamonu • kilka ziaren kolendry • 1 gwiazdka - anyżu • szczypta soli • pieprz • 1 łyżka - majeranku