przepis

Artykuły - Przepis (394)

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.
  • Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    - Chcesz mieć majątek wart więcej niż milion złotych? Nawet nie myśl o etacie. Badanie NBP nie zostawia złudzeń. Majętność gospodarstw domowych, gdzie dominuje praca najemna, wynosi jedną trzecią tego, co w rodzinach uzyskujących główny dochód z samozatrudnienia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.
  • Zamknij lato w słoiku

    Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.
  • Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy w 2011 r. na podstawie niekonstytucyjnych przepisów, mogą nie dostać odszkodowania na podstawie ustawy. Sprawiedliwości muszą szukać w sądach.
  • Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    W tym przepisie wykorzystasz składniki, które powinieneś mieć w zapasie, czyli mrożony szpinak i cieciorkę w puszce. Gdy zdecydujesz się na ten wariant, całość nie zajmie ci dłużej niż kilkanaście minut.
  • Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Można ukarać za ten sam czyn tę samą osobę z Kodeksu karnego skarbowego i dodatkowo z ustawy hazardowej - wynika orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego. Uznał on stosowny przepis ustawy o grach hazardowych za zgodny z konstytucyjną zasadą proporcjonalnej reakcji państwa na naruszenie prawa. Trybunał orzekał w środę w pełnym składzie 15 sędziów; dwoje sędziów zgłosiło zdanie odrębne.
  • Od poniedziałku nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej

    Od poniedziałku nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej

    Dzisiaj w Polsce w życie weszły nowe przepisy dotyczące pomocy społecznej. W sposób kompleksowy określają kto może skorzystać z pomocy państwa i w jakiej formie. Nowela wskazuje, za co odpowiedzialne są gminy. Daje też większą ochronę pracownikom socjalnym.
  • Przepisy duszą Polskę

    Przepisy duszą Polskę

    Ministerstwo Gospodarki ignoruje problem zanieczyszczonego powietrza. Eksperci i ekolodzy bezskutecznie apelują o zakaz sprzedaży gospodarstwom domowym trujących gatunków węgla - donosi "Gazeta Wyborcza".
  • Babka z morelami

    Babka z morelami

    Pyszne ciasto na Wielkanoc
  • Polędwiczki z pieczarkami

    Polędwiczki z pieczarkami

    Pomysł na niedzielny obiad

Filmy - Przepis (93)

  • Najlepsze przepisy na naleśniki

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Kasia Bukowska zaprezentowała różne przepisy na pyszne naleśniki i zdradziła, co zrobić, by wyszły idealne. Czy można zastąpić mąkę pszenną innym rodzajem? A jakie farsze będą najlepsze? Blogerka kulinarna zaprezentowała również swój przepis na placki z białego sera. (STORYFUL/x-news)
  • Bawarski cukiernik stworzył pikantno-słodkie pączki z... szynką

    W konkursie na najdziwniejszy wypiek Niemcy mają nowego mocnego kandydata. Bawarski piekarz z Miesbach wymyślił przełomową kombinację smaków, umieszczając w przekrojonym pączku gruby plaster tradycyjnej bawarskiej szynki. Pączki nazwę biorą od bawarskiej kanapki (Leberkassemmel) oraz niemieckiego określenia na pączka (Krapfen). W ten sposób powstał LeberkasKrapfen. Pączek jest zaskakująco gruby oraz jak mówi jego twórca, Florian Perkmann, „zaskakująco dobry”. - Na początku mieliśmy mieszane uczucia, ale wszyscy którzy tego spróbują mówią, że smakuje naprawdę dobrze. Są mile zaskoczeni i naprawdę zaszokowani, że te dwie rzeczy tak dobrze się ze sobą łączą – powiedział piekarz. Okazuje się, że pączki wzbudziły kontrowersje wśród wegetarian i wegan. - Muszę przyznać, że mieliśmy problem z wieloma wegetarianami i weganami, którzy nie uznali tego pomysłu za zabawny. Nakręcili ogromną burzę w Internecie, ale mam grubą skórę i takie rzeczy mnie nie ruszają – dodał Perkmann. (RUPTLY/x-news)
  • Jak zrobić faworki? Banalnie prosty przepis

    Jakub Kasprzak z okazji trwającego karnawału pokazał jak przygotować domowe faworki. – Smażymy je na smalcu – wyjaśnił. Dlaczego do ciasta dodaje się spirytus? Jak prawidłowo zagnieść ciasto? Kucharz podzielił się również swoimi propozycjami na słodkie posypki. Czym można zastąpić zwykły cukier puder? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Banalnie prosty przepis na czekoladowe trufle z trzech składników

    Czekoladowym truflom ciężko się oprzeć. Te oprócz tego, że są smaczne, to jeszcze łatwe w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzebne są tylko trzy składniki. (STORYFUL/x-news)