przepis

Artykuły - Przepis (217)

  • Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa

    Puszysty krem z pieczonych warzyw à la pomidorowa

    Ta zupa krem to bomba witaminowa. Znajdujące się w niej warzywa są zdrowe i dodadzą ci energii na cały dzień. Dodatek ziół wydobędzie jeszcze z nich dodatkowy smak i podkreśli aromat. Musisz tego spróbować.
  • Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Kuchnia dla całkiem zielonych. Proste i sycące dania w mniej niż pół godziny

    Domowe posiłki to nie tylko oszczędność, ale i znacznie zdrowsza alternatywa niż jedzenie na mieście. Aby zdrowo i smacznie jeść nie trzeba ani posiadać umiejętności na poziomie profesjonalnego kucharza, ani poświęcać całego dnia na stanie w kuchni. Oto kilka pomysłów na proste i sycące dania, które wykonasz w mniej niż pół godziny.
  • Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Trzy przepisy na kabanosy na ciepło

    Kabanosy możemy dodawać nie tylko do sałatek, past kanapkowych, używać ich do koreczków czy podawać jako dodatek do serów. Te cienkie kiełbaski są równie dobre, gdy zaserwujemy je na ciepło. Upieczone w cieście francuskim mogą służyć za przystawkę lub imprezową przekąskę, a dodane do zapiekanki fantastycznie podkreślą jej smak. Podpowiadamy jak można przyrządzić kabanosy na gorąco.
  • Puszysta jogurtowa pychotka

    Puszysta jogurtowa pychotka

    To smakowite ciasto idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy w letnie dni. Lekki jogurtowy krem w połączeniu z puszystym biszkoptem i sezonowymi owocami zachwyci każdego łasucha!
  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale jeść lepiej, zdrowiej i przede wszystkim taniej.
  • Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    Jak zostać milionerem? Oto sprawdzony przepis

    - Chcesz mieć majątek wart więcej niż milion złotych? Nawet nie myśl o etacie. Badanie NBP nie zostawia złudzeń. Majętność gospodarstw domowych, gdzie dominuje praca najemna, wynosi jedną trzecią tego, co w rodzinach uzyskujących główny dochód z samozatrudnienia - pisze Marcin Lipka, główny analityk Cinkciarz.pl.
  • Zamknij lato w słoiku

    Zamknij lato w słoiku

    "Róbmy kiszonki nie tylko z ogórków czy kapusty" - radzi Jakub Steuermark. Kucharz poleca sezonowe warzywa - jak pomidory - i owoce, np. śliwki. Podkreśla, że ważna jest pasteryzacja. "Słoiki wystarczy przelać wrzątkiem"- mówi.
  • Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy na podstawie niekonstytucyjnych przepisów bez odszkodowania

    Emeryci, którzy zwolnili się z pracy w 2011 r. na podstawie niekonstytucyjnych przepisów, mogą nie dostać odszkodowania na podstawie ustawy. Sprawiedliwości muszą szukać w sądach.
  • Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    Przepis Jana Kuronia: Makaron ze szpinakiem z cieciorką

    W tym przepisie wykorzystasz składniki, które powinieneś mieć w zapasie, czyli mrożony szpinak i cieciorkę w puszce. Gdy zdecydujesz się na ten wariant, całość nie zajmie ci dłużej niż kilkanaście minut.
  • Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Decyzją TK, przepis ustawy hazardowej dotyczący kar jest zgodny z konstytucją

    Można ukarać za ten sam czyn tę samą osobę z Kodeksu karnego skarbowego i dodatkowo z ustawy hazardowej - wynika orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego. Uznał on stosowny przepis ustawy o grach hazardowych za zgodny z konstytucyjną zasadą proporcjonalnej reakcji państwa na naruszenie prawa. Trybunał orzekał w środę w pełnym składzie 15 sędziów; dwoje sędziów zgłosiło zdanie odrębne.

Filmy - Przepis (188)

  • "Ewa gotuje": Sernik lwowski

    Ewa Wachowicz w 358. odcinku programu piecze sernik lwowski. Sprawdźcie przepis na tą słodką pokusę!Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło, zmiksować. Uperfumować skórką otartą z cytryny. Wsypać kaszę i rodzynki, dodać zmielony twaróg. Wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno. Delikatnie, za pomocą szpatułki, połączyć z masą serową. Przełożyć do tortownicy (średnica 23 cm, foremka wyścielona papierem do pieczenia i wysmarowana masłem). Wyrównać.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez ok. 50 minut.Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier i śmietankę. Wsypać kakao. Gdy polewa się zagotuje, pokryć nią sernik.Podawać z filiżanką herbaty i konfiturą.SKŁADNIKI • ½ kg - tłustego twarogu (nie mokrego) • 4 - jajka • 1 szklanka - cukru • 130 g - masła • skórka z cytryny • 1 łyżka - kaszy manny • garść rodzynków POLEWA • 1 łyżka - masła • 2 łyżki - cukru • 3 łyżki - śmietanki • 2 łyżki - kakao
  • "Ewa gotuje": Solianka

    Ewa Wachowicz w 358. odcinku programu gotuje soliankę. Zobaczcie przepis na ten klasyk kuchni wschodnio-europejskiej!Boczek pokroić w niewielkie słupki. Przełożyć do garnka i na małym ogniu najpierw wytopić tłuszcz, następnie usmażyć. Dodać łyżkę masła. Gdy się roztopi, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojoną marchewkę. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić słodką papryką. Wymieszać i zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.Dodać kiszone ogórki pokrojone w półplasterki, oliwki oraz kapary. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kwaśną śmietaną i plasterkiem cytryny. Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • ½ kg - surowego boczku wędzonego • 1 łyżka - masła • 4 - ziemniaki • 1 - marchewka • 1 - cebula • 2 ząbki - czosnku • 1 łyżeczka - słodkiej papryki • 2 l - wywaru drobiowego • 4 - ogórki kiszone • 1 łyżka - oliwek czarnych • 1 łyżka - oliwek zielonych • 1 łyżka - kaparów • 1 łyżka - przecieru pomidorowego • sól • pieprz DO PODANIA • kwaśna śmietana • cytryna • koperek
  • "Ewa gotuje": Chałka z szafirom

    Ewa Wachowicz w 357. odcinku programu piecze chałkę z szafirom. Zobaczcie przepis na to smaczne pieczywo!Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołeczek, pokruszyć do niego drożdże, wsypać cukier i wlać wodę. Przykryć i odstawić na 15 minut.Po tym czasie wybić jajka, dodać ciepłe masło i szafran. Wymieszać łyżką, następnie wyrobić dłonią. Przykryć i odstawić na 30-60 minut.Gdy ciasto podwoi swą objętość, podzielić je na trzy równe części. Z każdej zrobić wałek, a następnie spleść je ze sobą. Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną wody. Posypać makiem.Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 30 st. C. Następnie podnieść temp. do 200 st. C i piec przez 35-40 minut.Najlepiej smakuje z masłem i mlekiem.SKŁADNIKI • ½ kg - mąki • 30 g - drożdży • 1 łyżka - cukru • 1 szklanka - ciepłej wody • 2 - jajka • 50 g - masła • szczypta szafranu • żółtko do posmarowania • mak do posypania
  • "Ewa gotuje": Rolada zagłębiowska

    Ewa Wachowicz w 357. odcinku programu przygotowuje roladę zagłębiowską. Sprawdźcie ten ciekawy przepis!Na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę. Dorzucić rozmrożone i pokrojone kurki, podgrzybki i prawdziwki. Przyprawić rozgniecionym jałowcem oraz solą i pieprzem.Mięso przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Z obu stron przyprawić solą i pieprzem. Nałożyć grzyby i zwinąć roladki. By się nie rozpadły, związać dratwą. Obtoczyć w mące – nadmiar strzepać. Usmażyć na mocno rozgrzanym smalcu. Podlać wodą, w której moczyły się suszone grzyby. Przykryć i dusić do miękkości.Gotowe roladki przełożyć na deskę. Na patelnię wrzucić namoczone i drobno posiekane grzyby. Wlać śmietanę, zagotować i lekko zredukować. Pod koniec przyprawić solą i pieprzem.Ziemniaki obrać, połowę ugotować w osolonym wrzątku, wystudzić i przecisnąć przez praskę, resztę zetrzeć na tarce jarzynowej i odcisnąć z wody (nie wylewać, lecz odstawić). Kartofle wymieszać ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną oraz krochmal, który powinien zebrać się w odstawionej wodzie. Posolić i wyrobić. Ulepić kulki, każdą lekko spłaszczyć i palcem zrobić dziurkę. Ugotować w osolonym wrzątku (po wypłynięciu wystarczy minuta). Zahartować w zimnej wodzie, przelać przez sito.Na talerz nałożyć sos, ułożyć kluseczki i przekrojoną na pół roladkę. Udekorować natką pietruszki.Podawać z buraczkami z jabłkiem i cebulą.SKŁADNIKI • 4 - kotlety schabowe • garść kurek mrożonych • garść podgrzybków mrożonych • garść prawdziwków mrożonych • garść grzybów suszonych • kilka owoców jałowca • 1 - cebula • 1 łyżka - masła • 1 łyżka - smalcu gęsiego • sól • pieprz • 200 ml - śmietany 30% DO PODANIA • buraki z jabłkiem i cebulą • natka pietruszki KLUSKI • 8 - ziemniaków • 4 łyżki - mąki ziemniaczanej • sól