produkty ekologiczne

Artykuły - Produkty ekologiczne (10)

  • Konsumenci chętnie sięgają po artykuły lokalne

    Konsumenci chętnie sięgają po artykuły lokalne

    Tylko nieliczni klienci z dużych miast nie mają potrzeby rozpoznawania tego, czy dany produkt jest lokalny - 12 proc. Natomiast 36 proc. z nich poznaje taki towar już po opakowaniu. Z kolei łącznie ponad 60 proc. ankietowanych chętnie sięga po tego typu artykuły.
  • Rolnicy będą mogli łatwiej sprzedawać swoje produkty

    Rolnicy będą mogli łatwiej sprzedawać swoje produkty

    Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty nie tylko klientom detalicznym, lecz również lokalnym restauracjom czy stołówkom. Zostaną też zwolnieni z obowiązków administracyjnych na starcie takiej działalności i będą mogli skorzystać z zachęt podatkowych - to główne zmiany w ustawie dotyczącej małych producentów żywności, nad którą pracuje Sejm. - Ten podatek nie jest wysoki. Jeżeli rolnik sprzeda swoje produkty za 100 zł, zapłaci tylko 2 zł podatku - mówi Jan Krzysztof Ardanowski.
  • Ekspert Mintela o rozwijających się trendach na rynku lodów na świecie i w Polsce (wywiad)

    Ekspert Mintela o rozwijających się trendach na rynku lodów na świecie i w Polsce (wywiad)

    Rynek lodów wciąż się zmienia. Na świecie, a także w Polsce widać takie trendy jak eksperymenty z niecodziennymi smakami, rozwój produktów premium, produktów rzemieślniczych i lokalnych, czy segmentu lodów free-from. Pojawiają się innowacje jak lodowe kanapki czy lody dla dorosłych - mówi serwisowi portalspozywczy.pl Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy badawczej Mintel.
  • 180 tys. produktów spożywczych i kosmetyków

    180 tys. produktów spożywczych i kosmetyków

    Plaga otyłości i choroby cywilizacyjne sprawiają, że zdrowy styl życia to już nie tylko moda, ale i konieczność. Zdają sobie z tego sprawę producenci żywności i kosmetyków, a także sieci handlowe, które kolejny rok z rzędu przystąpiły do inicjatywy The Consumer Goods Forum, promującej działania prozdrowotne. W 2018 roku reklamy kierowane do dzieci i młodzieży poniżej 12 roku życia zostaną ograniczone.
  • Czy opakowanie może być naprawdę ekologiczne?

    Czy opakowanie może być naprawdę ekologiczne?

    - Dodawanie kolejnych warstw szkła, folii, kartonu i farby tam, gdzie można by np. sprzedawać produkty na wagę, wydaje się być sprzeczna z ideą dbania o środowisko. W warunkach realnej rynkowej konkurencji trudno jednak obyć się bez atrakcyjnych butelek, puszek i pudełek.
  • Tylko"zielona waluta"ma przyszłość

    Tylko"zielona waluta"ma przyszłość

    Zdaniem naukowców "zielona waluta"- ma przyszłość poprzez system ulg, promocji i innych korzyści przyznawanych w zamian za aktywne działania na rzecz ochrony środowiska.
  • KE chce wprowadzić jednolite zasady znakowania produktów ekologicznych

    KE chce wprowadzić jednolite zasady znakowania produktów ekologicznych

    Komisja Europejska chce, aby w UE powstał jednolity rynek produktów ekologicznych - by produkty te byłyby jednolicie oznakowane i dzięki temu łatwiej rozpoznawalne. Z taką inicjatywą wystąpił we wtorek komisarz ds. środowiska Janez Potocznik.
  • Polscy rolnicy są nawet za Rumunami

    Polscy rolnicy są nawet za Rumunami

    Rolnicy z Małopolski chcą sprzedawać jaja, sery, dżemy, nalewki lub szynkę bezpośrednio w swoich gospodarstwach. Jednak zabrania im tego prawo polskie i unijne, pisze "Dziennik Polski".
  • Ekologiczna jakość dla najmłodszych od pokoleń

    Ekologiczna jakość dla najmłodszych od pokoleń

    Kiedy na świat przychodzi dziecko, rodzice pragną zapewnić mu wszystko, co najlepsze. Jednocześnie mają wiele obaw i wątpliwości związanych z żywieniem maluszka – środowisko, w którym obecnie żyjemy, jest zanieczyszczone i coraz trudniej o żywność, która byłaby zupełnie pozbawiona szkodliwych substancji – takich jak np. pestycydy czy metale ciężkie.
  • Żywność ekologiczna - czy warto płacić za nią więcej?

    Żywność ekologiczna - czy warto płacić za nią więcej?

    Coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć produkty oznaczone logo "żywność ekologiczna". Ale czy zastanawiamy się, na czym polega owa ekologia? Czym różnią się te produkty od "tradycyjnych" i czy rzeczywiście są na tyle lepsze by płacić za nie podwójną, a czasem potrójną cenę?