pasztet

Artykuły - Pasztet (22)

  • Pasztet z łososia

    Pasztet z łososia

    To kolejny przysmak dla osób, które lubią jeść ryby. Są zdrowe i zawierają niezwykle cenne kwasy tłuszczowe z grupy Omega-3. Pasztet z łososia to idealny, zdrowy dodatek do chleba i sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację.
  • Pasztet z soczewicy

    Pasztet z soczewicy

    Aromatyczny i chrupiący pasztet z czerwonej soczewicy, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wędlin na świątecznym stole. Przygotujesz go szybko, we własnym piekarniku.
  • Domowy pasztet z rosołu

    Domowy pasztet z rosołu

    Pasztet trochę nietypowy (bo z domowego recyklingu), ale za to pyszny. Stanowi smarowidło mało kłopotliwe w przygotowaniu, a przy okazji przepyszne. Tak posmarowane kromki chleba będą znikały w mgnieniu oka.
  • Gryczany pasztet z pieczonych warzyw

    Gryczany pasztet z pieczonych warzyw

    Coraz bardziej popularne stają się proste, bezmięsne pasztety. Można je przygotować nie tylko z warzyw, ale również z dodatkiem kaszy. Dzięki niej będą bardziej zwarte i sycące. Ale przede wszystkim: smaczniejsze!
  • Ekspresowy pasztet z wątróbki

    Ekspresowy pasztet z wątróbki

    Domowy pasztet to jedno z najlepszych smarowideł do kanapek. A co najlepsze - nie musisz robić go cały dzień. Wypróbuj nasz przepis na ekspresowy pasztet z wątróbki drobiowej.
  • Pasztet wykwintny

    Pasztet wykwintny

    Czy bezmięsny pasztet może być smaczny? Oczywiście! Wypróbuj sprawdzony przepis z książki "Wiosna wege" i oczaruj rodzinę niecodziennym daniem.
  • Pasztet z kurcząt

    Pasztet z kurcząt

    Pasztet to proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie.
  • Z łososia

    Z łososia

    Dietetycy i lekarze apelują: jemy za mało ryb. Dlatego dzisiaj proponujemy pasztet z łososia. Jest nie tylko zdrowy, ale też bardzo smaczny.
  • Delikatny pasztet cielęcy

    Delikatny pasztet cielęcy

    Oto przepis na pyszny, delikatny pasztet. Część cielęciny można zastąpić ugotowaną i zmieloną czarną lub czerwoną fasolą – pasztet będzie jeszcze zdrowszy.
  • Pasztet z królika

    Pasztet z królika

    Mięso z królika jest jednym z najbardziej delikatnym mięs. Nie alergizuje i znakomicie sprawdza się w daniu takim, jak pasztet. Zapraszamy do wypróbowanie naszego przepisu.

Filmy - Pasztet (21)

  • "Ewa gotuje": Pasztet drobiowy z herbatnikami

    Ewa Wachowicz w 350. odcinku programu pokazuje jak zrobić pasztet drobiowy z herbatnikami. Poznajcie ten prosty i smaczny przepis! Masło roztopić w rondelku. Wrzucić wątróbkę, wlać sos sojowy, wymieszać, przykryć i na wolnym ogniu dusić przez 15 minut.Niedużą formę keksową wyścielić folią spożywczą. Dno i boki wyłożyć herbatnikami.Wątróbkę zmiksować, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać i przełożyć do foremki z ciasteczkami. Posypać uprażonymi i lekko przesiekanymi orzechami laskowymi. Wstawić do lodówki, by pasztet zastygł.Przed podaniem udekorować świeżym oregano. SKŁADNIKI • ½ kg - wątróbki drobiowej • 200 g - masła • 5 łyżek - sosu sojowego • pieprz • 100 g - herbatników • garść orzechów laskowych • kilka gałązek oregano do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Pasztet grzybowy

    Ewa Wachowicz w 322. odcinku programu prezentuje przepisy idealne na Boże Narodzenie. Zobaczcie jak zrobić pyszny pasztet grzybowy! Grzyby namoczyć, ugotować i odcedzić. Czerstwe pieczywo poszarpać i wrzucić do wody, w której gotowały się grzyby. Odstawić.Na rozgrzanym maśle usmażyć pokrojone w kostkę cebule. Gdy zacznie się złocić, dorzucić posiekany czosnek. Wymieszać. Po chwili dodać pokrojone grzyby. Namoczone bułki przełożyć na sito. Odcisnąć i dodać do usmażonych grzybów. Podgrzewać tak długo, aż woda z patelni odparuje. Odstawić, by masa przestygła.Żółtka oddzielić od białek. Wymieszać z wystudzoną masą grzybową. Dodać szklankę śmietany. Wsypać orzechy laskowe, pietruszkę i koperek. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać roztarty w dłoniach tymianek i dobrze wymieszać.Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do prostokątnej, żaroodpornej formy (wcześniej wysmarować ją masłem i wysypać posiekanymi orzechami laskowymi, foremkę włożyć do większego naczynia z wodą). Piec przez godzinę w temp. 180 st. C.Przygotować mus. Buraki upiec, wystudzić i obrać. Przełożyć do miksera. Dorzucić czosnek oraz chrzan. Wycisnąć sok z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Zmiksować na gładki krem.Pasztet wystudzić, posmarować musem z buraków. Udekorować rozmarynem i postawić na wigilijnym stole. SKŁADNIKI • 200 g - borowików suszonych • 3 - bułki pszenne (bez skórki) • 3 - cebule • 3 ząbki - czosnku • 1 łyżka - masła • 5 - jajek • 1 szklanka - śmietany crème fraîche 40% • 2 łyżki - drobno posiekanych orzechów laskowych • garść posiekanej natki pietruszki • garść posiekanego koperku • sól • pieprz • ½ łyżeczki - tymianku • kilka gałązek tymianku do dekoracji MUS • 1 kg - buraków ćwikłowych • 2 ząbki - czosnku • 2 łyżki - świeżo startego chrzanu • sok z ½ cytryny • sól • pieprz
  • Szybki i pyszny pasztet z dyni

    Pasztet z dyni to wegetariański przepis na słodkie smarowidło do pieczywa, jednak doskonale smakuje również solo. Wykorzystaj sezon na dynię i przygotuj pyszny pasztet, którym zaskoczysz swoich znajomych!
  • Przepis na pasztet z dorsza

    Znudziły ci się tradycyjne pasztety? W takim razie koniecznie spróbuj pasztetu z dorsza. Robi się go podobnie do innych pasztetów, jednak nieco inaczej należy go doprawić. Pasztetem z dorsza można smarować kanapki lub zjeść go solo z odrobiną cytryny. Dowiedz się, jak przygotować idealny pasztet z dorsza.