orzechy

Artykuły - Orzechy (145)

  • Pobudzają fale mózgowe

    Pobudzają fale mózgowe

    Konsumpcja orzechów sprzyja zwiększeniu częstotliwości fal mózgowych związanych z kluczowymi funkcjami organizmu, w tym funkcjami poznawczymi i odpornościowymi – twierdzą naukowcy z Loma Linda University Health (USA).
  • Porcja na śniadanie

    Porcja na śniadanie

    Choć są ciężkostrawne, powinniśmy je przegryzać codziennie w niewielkich ilościach. Orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Przyczyniają się tym samym do obniżenia złego cholesterolu.
  • Zamiast kanapki z szynką

    Zamiast kanapki z szynką

    Drobna zmiana, a tyle korzyści. Wystarczy porcję mięsa czerwonego lub przetworzonego zastąpić orzechami lub fasolą, by szanse na uniknięcie zawału czy udaru znacznie wzrosły.
  • Orzechy dla przyszłych mam

    Orzechy dla przyszłych mam

    Dzieci, których matki jadły orzechy podczas ciąży, rzadziej mają alergię na orzechy.
  • Mogą powstrzymać nowotwór

    Mogą powstrzymać nowotwór

    Naukowcy dowiedli, że orzechy mogą hamować wzrost komórek nowotworowych. To kolejny dowód na prozdrowotne działanie tej grupy produktów.
  • Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

    Karmienie małych dzieci produktami orzechowymi chroni przed alergią

    Nie należy zabraniać małym dzieciom spożywania produktów orzechowych, lepiej je nawet do tego zachęcać. Wczesne karmienie nimi może uchronić je przed alergią na orzechy – wykazały badania opublikowane przez „New England Journal of Medicine”.
  • Garść orzechów dziennie chroni przed wieloma chorobami

    Garść orzechów dziennie chroni przed wieloma chorobami

    ​Spożywanie około 20 gramów orzechów dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca, nowotworów oraz innych problemów zdrowotnych - poinformowali brytyjscy i norwescy naukowcy na łamach pisma "BMC Medicine".
  • Orzechy przedłużają życie

    Orzechy przedłużają życie

    Codzienne spożywanie pół garści orzechów wyraźnie obniża ryzyko przedwczesnej śmierci.
  • Porcja na śniadanie

    Porcja na śniadanie

    Choć są ciężkostrawne, powinniśmy je przegryzać codziennie w niewielkich ilościach. Orzechy są źródłem kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Przyczyniają się tym samym do obniżenia złego cholesterolu.

Filmy - Orzechy (20)

  • Pyszna orzechowa kieszonka z ciasta francuskiego – przepis

    Ciasto francuskie wraz z masą orzechową tworzą idealny duet. Tę słodką przekąskę można zrobić na wiele różnych sposobów, jednak my polecamy uformować z ciasta francuskiego kieszonki. Przygotowanie deseru nie zajmuje wiele czasu, a orzechowe kieszonki nie tylko dobrze wyglądają, ale również smakują wyśmienicie.
  • Ciasto karmelowo-orzechowe bez pieczenia

    Przepis dla prawdziwych miłośników łakoci – ciasto karmelowo-orzechowe. Przyrządzisz je szybko i bez pieczenia, więc nie musisz się martwić brakiem piekarnika. Ciasto karmelowo-orzechowe bez pieczenia to doskonały, kremowy deser, nie tylko na specjalne okazje.
  • Przepis na chlebowe pulpeciki z orzechami

    Przepis na chlebowe pulpeciki to doskonały sposób na przygotowanie pysznego, ciekawego dania o nietypowym smaku, ale również sposób na to, by nie wyrzucać suchego, wczorajszego pieczywa! Z suchego, białego chleba możecie przygotować pyszne, gotowane pulpeciki z odrobiną szpinaku, cebuli i żółtego sera, zaś podsmażone orzechy nadadzą całości wykwintnego charakteru! Poznajcie nasz przepis na chlebowe pulpeciki z orzechami!
  • Jak zrobić lizaki z jabłka w czekoladzie z orzechami?

    Jabłka to bardzo wdzięczne owoce, które można podawać na setki sposobów, a również surowe smakują doskonale! Szarlotki, dodatki do ciast, deserów, składniki lodów, napojów, trunków - jabłka są niezastąpione! Dzięki ich zwartości i charakterystycznemu kształtowi można z przygotować proste, ale efektowne przekąski dla dzieci - oto nasz przepis na lizaki z jabłka, które oblano odrobiną czekolady i posypano kruszonymi orzechami! Nie tylko najmłodsi będą zachwyceni tym smakiem!