Kobieta - ogórki

Artykuły - Ogórki (25)

  • Sezon ogórkowy w pełni

    Sezon ogórkowy w pełni

    Ogórki doskonale nawadniają i gaszą pragnienie. Według naukowców temperatura wewnątrz warzywa jest aż o sześć stopni niższa w stosunku do temperatury powietrza. To wszystko sprawia, że ogórek powinien być obecny w naszym letnim menu.
  • Dla niejadka

    Dla niejadka

    Dobre są i kiszone, i małosolne. Warto jeść je dla zdrowia kilka razy w tygodniu.
  • Świeże ogórki

    Świeże ogórki

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
  • Pora na ogórka z pola

    Pora na ogórka z pola

    W Polsce przetwarza się ponad 90 proc. zbiorów ogórka. A do przetworów najlepiej nadają się ogórki polowe z drugiej połowy sezonu. O fascynującej roślinie, jaką jest ogórek, opowiadają w rozmowie z PAP badaczki roślin warzywnych.
  • Chrupcie ogórki!

    Chrupcie ogórki!

    W warzywniakach można kupić świeże nowalijki, wśród nich są ogórki. Sprawdź, czy warto je jeść.
  • Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Zrazy z bekonem, jajkiem i ogórkiem

    Doskonałe na niedzielny obiad
  • Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Chłodnik z botwinką i ogórkami

    Proponujemy przepis na pyszny chłodnik. Idealny na upalne dni.
  • Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszone ogórki i pomidory

    Kiszenie to jeden z najzdrowszych sposobów przechowywania warzyw.
  • Zupa z bazylią i ogórkiem

    Zupa z bazylią i ogórkiem

    Składniki: ● duży pęczek świeżej bazylii ● 2 ogórki ● pęczek koperku ● litr jogurtu ● ząbek czosnku ● biały ocet winny ● sól, pieprz ● żółta papryka do dekoracji
  • Sałatka z ziemniaków i ogórków

    Sałatka z ziemniaków i ogórków

    Prosta w przygotowaniu.