mięso wieprzowe

Artykuły - Mięso wieprzowe (16)

  • Konieczna interwencja na rynku naszej wieprzowiny!

    Konieczna interwencja na rynku naszej wieprzowiny!

    Kryzys wywołany pandemią COVID-19 uderzył w rynki rolne - jednym z nich jest rynek wieprzowiny.
  • Niemcy: ​Jedna piąta pracowników wielkiej rzeźni ma koronawirusa

    Niemcy: ​Jedna piąta pracowników wielkiej rzeźni ma koronawirusa

    Testami na koronawirusa objęto do niedzieli wszystkich 6139 pracowników zamkniętych z powodu pandemii największych niemieckich zakładów mięsnych w powiecie Guetersloh w Nadrenii Północnej-Westfalii, wykrywając nosicielstwo u 1131 z nich - podała w poniedziałek dpa powołując się na powiatowe władze.
  • Polska w objęciach groźnego wirusa ASF

    Polska w objęciach groźnego wirusa ASF

    Posłowie PSL-Kukiz'15 kierują wniosek do marszałek Elżbiety Witek o uzupełnienie porządku obrad najbliższego posiedzenia Sejmu o informację premiera Mateusza Morawieckiego dot. podejmowanych działań w celu zwalczania i zapobiegania rozpowszechniania się afrykańskiego pomoru świń (ASF).
  • Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski

    Amerykanie rozważają wstrzymanie importu wieprzowiny z Polski

    Wygląda na to, że Amerykanie mówią "sprawdzam" i upominają się o dodatkowe gwarancje przy nadzorze mięsa wieprzowego wysyłanego z Polski. Na dodatkowe badania surowca, jak i kolejne etaty dla lekarzy weterynarii, którzy ponadprogramowo kontrolowaliby zakłady dopuszczone na rynek USA, należałoby przeznaczyć 4 mln zł.
  • Polscy producenci wieprzowiny walczą o rynek

    Polscy producenci wieprzowiny walczą o rynek

    Polski rynek wieprzowiny 2018 r. nie może zaliczyć tej dekady do udanych. Spadł eksport i pogłowie trzody chlewnej, a Polska więcej tego mięsa sprowadza z innych krajów, niż sprzedaje za granicę. Produkcja polskiej wieprzowiny spadła z 2,8 mln ton w 2007 r. do 2,4 mln ton w 2017 r., co spowodowało, że z trzeciego eksportera wieprzowiny w Europie Polska spadła na miejsce siódme.
  • Główny Lekarz Weterynarii: odstrzał dzików potrzebny ze względu na ASF

    Główny Lekarz Weterynarii: odstrzał dzików potrzebny ze względu na ASF

    Odstrzał dzików jednym z elementów zwalczania afrykańskiego pomoru świń i jest konieczny ponieważ dziki są głównym nosicielem wirusa ASF - poinformował wczoraj Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk.
  • Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Wzrost eksportu wołowiny z uboju rytualnego

    Polska jest kluczowym producentem mięsa w UE. W 2016 r. była największym producentem drobiu, 4. producentem wieprzowiny i 7. producentem wołowiny. Zdaniem analityków CAIB Polska wołowina zdobywa rynki mięsa koszernego i halal.
  • Polędwiczki w sosie chili

    Polędwiczki w sosie chili

    Tym razem przepis na danie dla rodziców. Polędwiczki w sosie chili smakują doskonale. Owoce z puszki można zastąpić świeżymi.
  • O czym warto wiedzieć, jedząc wieprzowinę

    O czym warto wiedzieć, jedząc wieprzowinę

    Według stereotypu wieprzowina to zabójca dla naszych żył, serca i figury. Jeśli jednak będziemy jeść mięso z umiarem, kanapka z szynką nie tylko nam nie zaszkodzi, ale będzie miała pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
  • Rosja chce inspekcji polskich i litewskich producentów wieprzowiny

    Rosja chce inspekcji polskich i litewskich producentów wieprzowiny

    Rosyjska Federalna Służba Nadzoru Weterynaryjnego i Fitosanitarnego zaproponowała służbom weterynaryjnym Polski i Litwy przeprowadzenie w ciągu dwóch miesięcy inspekcji w tych zakładach, które zainteresowane są eksportem przetworów z mięsa wieprzowego.

Filmy - Mięso wieprzowe (1)

  • Przepis na cynaderki wieprzowe

    Cynaderki wieprzowe to wyjątkowy sposób na nietypowy obiad, choć wieprzowe nerki nie cieszą się takim uznaniem na naszych stołach jak kiedyś. A szkoda - to tradycyjny przysmak, choć przygotowanie ich nie dla wszystkich musi być przyjemne. Podobnie jak przy przyrządzaniu flaków, cynaderki trzeba dokładnie oczyścić, wymoczyć i obgotować. Warto jednak pozbyć się uprzedzeń i spróbować obiadowego dania - cynaderek wieprzowych w sosie. To wyjątkowy sposób na odmianę domowego menu!