makarony

Artykuły - Makarony (250)

  • Cannelloni z serkiem

    Cannelloni z serkiem

    Włoski makaron z pysznym nadzieniem. Zapieczony w sosie pomidorowym z serem, w kilka minut skradnie serca domowników oraz gości.
  • Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    Wyjściowy obiad: do pracy i na wycieczkę

    Na zewnątrz jest coraz cieplej i czujesz przypływ energii? Nie marnuj czasu na siedzenie w domu! Idź na spacer, pobiegaj, a nawet zjedz coś pod chmurką. Świeże powietrze nie tylko dotleni Twój organizm, ale i poprawi nastrój. Podpowiadamy, co przyrządzić na smaczny obiad do pracy lub na wycieczkę. Będzie pysznie!
  • Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

    Makarony – wartościowa baza wiosennego menu

    Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań. Także nasze menu zwykle zmieniamy na lżejsze. Doskonałą bazą do jego skomponowania są makarony. Ich liczne kształty i rodzaje inspirują do przygotowania wiosennych sałatek, delikatnych dań głównych czy zup. Z łatwością połączymy makaron z ulubionymi dodatkami: świeżymi warzywami i owocami, mięsem, rybą, owocami morza czy egzotycznymi przyprawami. Ekspert podkreśla też, że oprócz tysiąca inspiracji do przygotowania smacznych posiłków, makarony stanowią źródło cennych składników mineralnych, witamin z grupy B oraz wartościowej energii, której czasami brakuje nam w okresie wiosennego przesilenia.
  • Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron? Nie zjem! Przecież przytyję!

    Makaron, ziemniaki i chleb – to chyba najsilniejsze trio na liście produktów zakazanych, która funkcjonuje w wielu głowach. Przecież, jeśli zrzucać nadprogramowe kilogramy to tylko ekspresowo i najlepiej już dziś. Znacie to? Nawet jeśli sami nie wdrażaliście w życie takiego postępowania, to zapewne macie kogoś takiego w swoim otoczeniu.
  • Światowy dzień makaronu

    Światowy dzień makaronu

    Produkty zbożowe, w tym wysokiej jakości makarony, to jedna z podstaw zdrowego, różnorodnego menu. Światowy Dzień Makaronu jest zatem doskonałym momentem, zarówno by przypomnieć korzyści płynące z jego obecności w diecie dzieci, jak też możliwości, które daje ten uwielbiany przez najmłodszych przysmak w jej komponowaniu. Liczne kształty makaronu pobudzają wyobraźnię małych i dużych, będąc źródłem kulinarnych inspiracji na wspólne przygotowanie pysznych dań. Makaronowe potrawy to także sprytny sposób na podanie dziecku innych, niezbędnych w jego codziennej diecie produktów zawierających cenne składniki odżywcze.
  • Grupa Maspex: Inwestycja Lubelli wkracza w kolejną fazę

    Grupa Maspex: Inwestycja Lubelli wkracza w kolejną fazę

    Polskie Zakłady Zbożowe Lubella, lider w produkcji makaronów i producent wysokiej jakości produktów zbożowych z Lublina, ukończył pierwszą halę produkcyjną na terenie Specjalnej Strefy Ekonomicznej Euro-Park Mielec Podstrefa Lublin. Tym samym firma przystępuje do kolejnego etapu projektu inwestycyjnego.
  • Sałatka z makaronu i pieczarek

    Sałatka z makaronu i pieczarek

    Zrób prostą sałatkę z makaronu. Smakuje naprawdę pysznie.
  • Makaron curry  z kurczakiem

    Makaron curry z kurczakiem

    Łatwy przepis na pyszny obiad
  • Szybko i zdrowo - makaron  z warzywami

    Szybko i zdrowo - makaron z warzywami

    Ten pyszny obiad przygotujesz w mniej niż pół godziny.
  • Bialorus wprowadzi licencje na importowane makarony i cukierki

    Bialorus wprowadzi licencje na importowane makarony i cukierki

    Białoruś z początkiem czerwca wprowadzi licencje na import wielu produktów. Ma to promować produkty białoruskie, rosyjskie i kazachskie.

Filmy - Makarony (5)

  • Makaronowa kuchnia Darii Ładochy

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Daria Ładocha podzieliła się przepisami na pyszne makarony. Jak idealnie ugotować ten włoski przysmak? – Ja lubię solić wodę – wyjaśniła. Jakie menu zaproponowała? Na stole pojawiły się między innymi: spaghetti z tuńczykiem i zupa grzybowa. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Makaron zapiekany z bakłażanem i pomidorami

    Składniki: • 70 ml oliwy • bakłażan • 2 cebule • 3 ząbki czosnku • 3 pomidory malinowe • łyżeczka nasion kopru włoskiego • łyżeczka suszonego oregano • łyżeczka suszonego tymianku • łyżeczka płatków chili • 50 g parmezanu • sól, pieprz • 250 g penne • kulka mozzarelli • 2 łyżki masła Sposób przygotowania: W garnku z olejem smażymy cebulę, koper włoski i czosnek. Po zarumienieniu, dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana oraz wszystkie przyprawy. Po 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy przez 3 minuty. Zalewamy passatą i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym makaronem. Do środka dodajemy porwaną mozzarellę. Przekładamy do formy do zapiekania. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy 10 minut w 250 stopniach. Smacznego!
  • Przepis na spaghetti z chili i czosnkiem

    Większość z nas przyzwyczaiło się do klasycznego spaghetti z sosem bolońskim czy neapolitańskim, a szkoda - spaghetti świetnie nadaje się do kuchennego eksperymentowania z sosami. Nasz przepis na spaghetti z chili i czosnkiem to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste, naturalne smaki, lekko pikantne, idealnie komponujące się z delikatnym makaronem. Poznajcie nasz przepis - to dziecinnie prosta i szybka propozycja na obiad dla każdego!
  • Pesto ze szczawiu

    Na fali popularności kuchni roślinnej, do łask wraca również szczaw, który przez lata był pogardzanym składnikiem kuchni polskiej. A szkoda - to roślina, która ma również mnóstwo zastosowań poza kuchnią, przede wszystkim jednak świetnie sprawdza się do przyrządzania aromatycznych zup, sałatek czy sosów. Szczaw ma również wiele prozdrowotnych właściwości - pomaga na wątrobę i nerki, a także wspomaga regenerację skóry. Tym razem mamy dla was nietypowy przepis, bo na pesto ze szczawiu - w ten sposób przygotowany makaron zachwyci każdego!