makaron

Artykuły - Makaron (226)

  • Makaron z serem w wersji de luxe

    Makaron z serem w wersji de luxe

    Danie uniwersalne, tanie, bezmięsne i szybkie. Nierzadko ratuje z opresji, gdy zakamarki spiżarek i lodówek wydają się już wysprzątane z ostatnich zapasów. Dziś urozmaicona wersja makaronu z serem. Jak odczarować nudę w kuchni?
  • Carbonara – fakty i mity

    Carbonara – fakty i mity

    Carbonara, obok Bolognese, pizzy (choć tu pamiętać musimy, że jej forma zależy od regionu kraju), ravioli i tiramisu jest jednym z flagowych dań kuchni włoskiej. Jak jest przepis na prawdziwą carbonarę? Czy do carbonary można dodać śmietanę? Jakie mięso wybrać? Odpowiedź na te pytania znajdziecie w poniższym tekście!
  • Makaron – odżywia czy tuczy?

    Makaron – odżywia czy tuczy?

    Wciąż funkcjonują mity, przekazywane również dzieciom, że makaronu trzeba unikać, bo rujnuje naszą sylwetkę. Skąd się biorą legendy o ponadprzeciętnej kaloryczności makaronu? Dlaczego robimy z niego produkt zakazany? Nie straszmy, przekazujmy najmłodszym fakty i uczmy mądrego odżywiania.
  • Chudnij po makaronie. Włóż go do lodówki, a potem odgrzej

    Chudnij po makaronie. Włóż go do lodówki, a potem odgrzej

    Według eksperymentu przeprowadzonego przez ekipę „Trust me, I’m doctor” schłodzony, a potem odgrzany makaron jest dużo mniej kaloryczny i zmniejsza poziom glukozy aż o 50 proc.
  • Z makaronu

    Z makaronu

    Każdy rząd makaronu można przesypać startym żółtym serem, wtedy kluski w trakcie pieczenia skleją się ze sobą. By sos nie wypłynął z formy, owiń ją folią aluminiową.
  • Dzień makaronu? To właśnie dzisiaj!

    Dzień makaronu? To właśnie dzisiaj!

    W ostatnich latach spożycie makaronów w Polsce utrzymuje się na stabilnym poziomie. Dzisiaj (25 października) przypada światowy dzień makaronu i choć takie "święto" może kojarzyć się jedynie z komercyjnym zabiegiem producentów, trudno zaprzeczyć, że makaron pozostaje podstawowym składnikiem europejskiego menu.
  • Makaron z klopsikami

    Makaron z klopsikami

    Smakuje wyjątkowo!
  • Makaron z brokułami

    Makaron z brokułami

    Taki obiad zrobisz szybko i bez wysiłku. Będzie smakował całej rodzinie.
  • Jak zrzucić wagę jedząc makaron

    Jak zrzucić wagę jedząc makaron

    Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć. Potwierdzają to badania naukowe.
  • Makaron z brokułami

    Makaron z brokułami

    Szukasz inspiracji na szybki i pełnowartościowy posiłek dla rodziny? Oto przepis na pyszne danie, które nie zajmie ci dużo czasu.

Filmy - Makaron (55)

  • Linda Miller-Nicholson i jej makaronowe dzieła sztuki

    Linda Miller-Nicholson to artystka tworząca z makaronu. Przyznaje, że największą motywacją do twórczej pracy był dla niej brak apetytu syna. W wywiadzie z dziennikarką "Dzień Dobry TVN" zdradziła, czy czuje się bardziej artystką czy kucharką. Jak powstają jej wyjątkowe dzieła sztuki? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Proste sposoby na makaron Andrzeja Polana

    W kuchni „Dzień Dobry TVN” Andrzej Polan zdradził przepisy na proste i sprawdzone dania z makaronem w roli głównej. Wiele z nich możemy przygotować używając produktów, które najprawdopodobniej mamy w domu. Jak zrobić przypominający carbonarę makaron z kukurydzą i kabanosem? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Makaron zyskuje na popularności

    W czasie epidemii koronawirusa na popularności zaczął zyskiwać makaron. Szybko znika z półek sklepowych oraz jest jednym z podstawowych składników spożywczych składowanych w domowych spiżarniach. Z czym wiąże się nadmierne spożywanie węglowodanów?
  • Grzegorz Zawierucha w kuchni „Dzień Dobry TVN”. Pokazał, jak przygotować dania z makaronem

    Grzegorz Zawierucha, który wygrał program „MasterChef”, zdradził w kuchni „Dzień Dobry TVN” przepisy na makarony. Jak samemu zrobić makaron puttanesca? (Dzień Dobry TVN/x-news)