kuchnia ukraińska

Filmy - Kuchnia ukraińska (2)

  • "Ewa gotuje": Kotlety po kijowsku

    Ewa Wachowicz w 358. odcinku programu przygotowuje kotlet po kijowsku, w Polsce znany jako de volaille. Zobaczcie przepis, który jest idealny na rodzinny obiad!Filet przekroić na pół, delikatnie rozbić tłuczkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny, posypać posiekaną natką pietruszki. Zamrożone masło pokroić na słupki i ułożyć na każdym kawałku mięsa (po dwa słupki). Ciasno zwinąć i wstawić do lodówki na 30 minut.Obtoczyć w mące (nadmiar strzepać), zanurzyć w rozbełtanym jajku i obsypać bułką tartą.Smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć na ręcznikach papierowych.Podawać z ziemniakami z wody i glazurowaną marchewką z pomarańczą.SKŁADNIKI • 2 - podwójne filety z piersi kurczaka (najlepiej z kostką) • sól • pieprz • sok z cytryny • natka pietruszki • 100 g - masła • 2 - jajka • mąka • bułka tarta • masło klarowane do smażenia DO PODANIA • ziemniaki z wody • koperek • glazurowana marchewka z pomarańczą
  • "Ewa gotuje": Solianka

    Ewa Wachowicz w 358. odcinku programu gotuje soliankę. Zobaczcie przepis na ten klasyk kuchni wschodnio-europejskiej!Boczek pokroić w niewielkie słupki. Przełożyć do garnka i na małym ogniu najpierw wytopić tłuszcz, następnie usmażyć. Dodać łyżkę masła. Gdy się roztopi, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki oraz drobno pokrojoną marchewkę. Po chwili dodać posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić posiekany czosnek. Przyprawić słodką papryką. Wymieszać i zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.Dodać kiszone ogórki pokrojone w półplasterki, oliwki oraz kapary. Przykryć i gotować przez 10-15 minut. Przyprawić solą i pieprzem.Podawać z kwaśną śmietaną i plasterkiem cytryny. Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • ½ kg - surowego boczku wędzonego • 1 łyżka - masła • 4 - ziemniaki • 1 - marchewka • 1 - cebula • 2 ząbki - czosnku • 1 łyżeczka - słodkiej papryki • 2 l - wywaru drobiowego • 4 - ogórki kiszone • 1 łyżka - oliwek czarnych • 1 łyżka - oliwek zielonych • 1 łyżka - kaparów • 1 łyżka - przecieru pomidorowego • sól • pieprz DO PODANIA • kwaśna śmietana • cytryna • koperek