kuchnia indyjska

Artykuły - Kuchnia indyjska (3)

  • Kurczak po indyjsku

    Kurczak po indyjsku

    Wyborna propozycja obiadowa. Połączenie delikatnego mięsa drobiowego oraz aromatycznego, dobrze doprawionego sosu, nie ma sobie równych. Całość będzie się dobrze komponować z ryżem basmati lub dzikim.
  • Pieczony pudding z indyjską nutą

    Pieczony pudding z indyjską nutą

    Wyjątkowo aromatyczny deser dla miłośników orientu. Łatwy w przygotowaniu i niezwykle bogaty w smaku. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych ciast. Twoi goście (prawdopodobnie) jeszcze tego nie jedli!
  • Indyjski kociołek z batatami

    Indyjski kociołek z batatami

    Szukasz przepisu na proste, warzywne danie, które zachwyci cię smakiem? Oto przepis na kociołek inspirowany kuchnią indyjską. Jest nie tylko pożywny i smaczny, ale również zdrowy. W końcu miłośnicy batatów żyją o wiele dłużej.

Filmy - Kuchnia indyjska (12)

  • "Ewa gotuje": Kurczak w sosie pomidorowym z ananasem

    Ewa Wachowicz w 320. odcinku programu gotuje kurczaka w sosie pomidorowym z ananasem. Poznajcie ten niezwykły przepis, który jest mocno nawiązujący do kuchni indyjskiej! Udka zluzować, pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso – z każdej strony.Na drugiej patelni również rozgrzać łyżkę oleju, następnie wsypać i przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. Wsypać curry, po chwili dodać pomidory, wymieszać. Zalać mleczkiem kokosowym. Zagotować i przelać do obsmażonego mięsa. Przyprawić posiekaną papryczką chili. Wrzucić pokrojonego ananasa oraz liście limonki. Przykryć i dusić do miękkości.Podawać z ryżem lub orientalnymi placuszkami. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.Placuszki hinduskie. Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko i olej. Posłodzić i wymieszać. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.Z ciasta uformować kilka okrągłych placuszków (można pomóc sobie wałkiem). Ułożyć na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej i wstawić do pieca rozgrzanego do 230 st. C. Placuszki będą gotowe, gdy się zrumienią.SKŁADNIKI • 4 - udka kurczaka • sól • pieprz czerwony • 2 łyżki - oleju kokosowego do smażenia • 1 - cebula • 3 ząbki - czosnku • ½ łyżeczki - curry • 1 puszka - pomidorów krojonych • 1 szklanka - mleczka kokosowego • 1 - papryczka chili • 3 plastry - ananasa • 3 liście - limonki • kolendra do dekoracji PLACUSZKI NAAN • 250 g - mąki • ½ łyżeczki - proszku do pieczenia • ½ łyżeczki - soli • ½ szklanki - mleka • 2 łyżki - oleju z pestek winogron • 2 łyżeczki - cukru
  • Jalebi – tradycyjne ciasto z Indii

    Kochasz pączki i prażynki? W takim razie indyjskie jalebi również przypadnie ci do gustu. Tradycyjnie ciasto wyciskane jest na rozgrzany olej ze szmatki, jednak w domu możesz użyć do tego szprycownicy do mas. Jalebi ma okrągły i płaski kształt. Ciastka są bardzo słodkie i bardzo tłuste, ale warte grzechu! Dowiedz się, jak zrobić idealne jalebi.
  • Chicken 65, czyli Kurczak 65 – klasyka kuchni indyjskiej

    Czym jest tajemniczy kurczak 65? To danie można zaleźć w restauracjach serwujących kuchnię indyjską. Jednak kurczaka 65 możesz również zrobić we własnej kuchni! Potrawa jest dość pikantna i chrupiąca, a to za sprawą smażenia na głębokim oleju. Dowiedz się, jak zrobić idealnego kurczaka 65.
  • Placki moong dal dosa – jak je zrobić?

    Zastanawiasz się, jak zrobić idealne placki moong dal dosa? Już dziś możesz to restauracyjne danie wykonać we własnym domu. Placki moong dal dosa doskonale zastępują naleśniki. Spraw domownikom niespodziankę i zrób nieznane im danie. Przyrządź na obiad indyjskie placki moong dal dosa.