kuchnia francuska

Artykuły - Kuchnia francuska (39)

Filmy - Kuchnia francuska (10)

  • Przepis na galette - klasyczny francuski deser

    Galette to rodzaj francuskiego przysmaku - delikatne, kruche ciasto, które skrywa w sobie soczyste nadzienie - zwykle owocowe. Przyrządza się je w parę chwil - to znakomity sposób na przygotowywanie prostego deseru, który świetnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach - gdy goście są już na progu naszego domu! Wilgotne, delikatne ciasto i mocno owocowe, słodkie nadzienie - oto nasz szybki przepis na galette.
  • Jak zrobić zupę pieczarkową po francusku?

    Kremowa zupa pieczarkowa to klasyka kuchni francuskiej! Mocno aromatyczny bulion ze świeżej włoszczyzny w połączeniu z nieco podsmażonymi pieczarkami - zmiksowana całość daje niesamowite wrażenia smakowe, które zachwycą każdego! Całość zaś wieńczy dodatek pokruszonego sera pleśniowego, który sprawia, że danie nie tylko wygląda ekskluzywnie, ale i smakuje znakomicie. Poznajcie nasz szybki przepis na zupę pieczarkową po francusku!
  • Francuskie danie podbija świat

    Szef kuchni Jean-Claude Rodriguez przygotowuje właśnie cassoulet – regionalny przysmak południowej Francji. Podstawą tego dania jest fasola i mięso. – W naszym regionie używamy fasoli, wieprzowiny, tłuszczu i confit z kaczki – wymienia Jean-Claude. Cassoulet to danie, którego rodowód sięga podobno wojny stuletniej. Legenda głosi, że mieszkańcy jednego z oblężonych przez Anglików miast, chcąc przetrwać najazd wroga, zgromadzili wszystkie produkty, jakie posiadali i wrzucili je do wielkiego kotła. Tak miała powstać jedna z najpopularniejszych potraw we Francji. Nazwa potrawy pochodzi od słowa „cassole”, oznaczającego gliniane naczynie, w którym zapieka się i podaje cassoulet. Jean-Claude Rodriguez jest jednym z założycieli stowarzyszenia Universal Academy of Cassoulet, które stara się promować ten francuski przysmak na całym świecie.
  • Ślimaki na dwa sposoby: Po burgundzku i po sierakowsku

    - Ślimaki gotuje się dwa razy. Pierwszy raz 10 minut, aby wyciągnąć go z muszli, a drugi raz ten proces trwa już 3 godziny z dodatkiem czosnku, goździków, pieprzu i soli – tłumaczy Janusz Fic, szef kuchni. Mikołaj Rey i jego gość zdradzają przepis na ślimaki po burgundzku i po sierakowsku. (Dzień Dobry TVN/x-news)