kuchnia francuska

Artykuły - Kuchnia francuska (40)

Filmy - Kuchnia francuska (9)

  • "Polacy za granicą": Piaszczysta plaża, francuskie smaki i czerwony dywan - tak prezentuje się Cannes

    Ula oprowadza nas po Cannes. Jednym z miejsc, które robi wrażenie, jest Long Beach - nietypowa, bo piaszczysta, plaża. Zdradza nam również co warto spróbować we francuskiej restauracji. Na koniec poznajemy zaskakującą ciekawostkę - jak dostać się na prywatną imprezę po słynnym festiwalu filmowym. Fragment programu "Polacy za granicą", emitowanego na antenie Polsat Play.
  • Przepis na galette - klasyczny francuski deser

    Galette to rodzaj francuskiego przysmaku - delikatne, kruche ciasto, które skrywa w sobie soczyste nadzienie - zwykle owocowe. Przyrządza się je w parę chwil - to znakomity sposób na przygotowywanie prostego deseru, który świetnie sprawdzi się w awaryjnych sytuacjach - gdy goście są już na progu naszego domu! Wilgotne, delikatne ciasto i mocno owocowe, słodkie nadzienie - oto nasz szybki przepis na galette.
  • Jak zrobić zupę pieczarkową po francusku?

    Kremowa zupa pieczarkowa to klasyka kuchni francuskiej! Mocno aromatyczny bulion ze świeżej włoszczyzny w połączeniu z nieco podsmażonymi pieczarkami - zmiksowana całość daje niesamowite wrażenia smakowe, które zachwycą każdego! Całość zaś wieńczy dodatek pokruszonego sera pleśniowego, który sprawia, że danie nie tylko wygląda ekskluzywnie, ale i smakuje znakomicie. Poznajcie nasz szybki przepis na zupę pieczarkową po francusku!
  • Francuskie danie podbija świat

    Szef kuchni Jean-Claude Rodriguez przygotowuje właśnie cassoulet – regionalny przysmak południowej Francji. Podstawą tego dania jest fasola i mięso. – W naszym regionie używamy fasoli, wieprzowiny, tłuszczu i confit z kaczki – wymienia Jean-Claude. Cassoulet to danie, którego rodowód sięga podobno wojny stuletniej. Legenda głosi, że mieszkańcy jednego z oblężonych przez Anglików miast, chcąc przetrwać najazd wroga, zgromadzili wszystkie produkty, jakie posiadali i wrzucili je do wielkiego kotła. Tak miała powstać jedna z najpopularniejszych potraw we Francji. Nazwa potrawy pochodzi od słowa „cassole”, oznaczającego gliniane naczynie, w którym zapieka się i podaje cassoulet. Jean-Claude Rodriguez jest jednym z założycieli stowarzyszenia Universal Academy of Cassoulet, które stara się promować ten francuski przysmak na całym świecie.