konserwanty

Artykuły - Konserwanty (21)

  • UE: Komisja Europejska chce zakazu stosowania spożywczego barwnika E171

    UE: Komisja Europejska chce zakazu stosowania spożywczego barwnika E171

    Komisja Europejska zaproponuje zakaz stosowania w Unii Europejskiej spożywczego barwnika E171. Poinformowała o tym wczoraj komisarz do spraw zdrowia Stella Kyriakides.
  • Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    Zdrowe zamienniki. Czym zastąpić niezdrowe składniki?

    W obecnej sytuacji coraz częściej decydujemy się samodzielnie przygotowywać słodkie i słone przekąski, soki, domowe przetwory czy wypieki wyrabiane na własnym zakwasie. Postanowiliśmy wobec tego sprawdzić, które z gotowych produktów możemy zastąpić zdrowymi zamiennikami.
  • Ulepszacze żywności jednak poza kontrolą

    Ulepszacze żywności jednak poza kontrolą

    Unijny system bezpieczeństwa żywności jest przeciążony - twierdzą kontrolerzy z Europejskiego Trybunału Obrachunkowego. Wczoraj opublikowano raport w tej sprawie. Odpowiedzialny za przygotowanie dokumentu był Janusz Wojciechowski. Podkreślił on w rozmowie z Polskim Radiem, że Unia ma dobry model kontroli bezpieczeństwa, bo wiadomo dokładnie jakie dodatki mogą być w żywności i w jakiej ilości, ale system ich kontroli nie jest szczelny.
  • Związek Polskie Mięso: Dodatki w produktach mięsnych nie przekraczają norm

    Związek Polskie Mięso: Dodatki w produktach mięsnych nie przekraczają norm

    Stosowanie dodatków w przetworach i niektórych wyrobach mięsnych jest konieczne, ale ich ilość nie przekracza norm. Raport NIK nt. dodatków do żywności, gdzie wskazano na ich dużą zawartość np. w kiełbasie śląskiej czy parówkach, nie odzwierciedla rzeczywistego stanu - uważa prezes Związku Polskie Mięso Witold Choiński.
  • IŻŻ: Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych

    IŻŻ: Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych

    Polacy nie czytają etykiet umieszczanych na produktach spożywczych - wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia. Instytut prowadzi projekt Zachowaj Równowagę, który ma zwiększyć świadomość społeczeństwa w dziedzinie zdrowego odżywiania.
  • Chleby z Lidla bez konserwantów

    Chleby z Lidla bez konserwantów

    47 proc. Polaków nigdy nie sprawdza składu pieczywa, a połowa z nas najbardziej lubi chleb z mąki pszennej - wynika z najnowszych badań TNS Polska przeprowadzonych na zlecenie Lidl Polska.
  • Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych

    Uważaj na puste informacje na produktach spożywczych

    "Domowy", "tradycyjny", "naturalny" - to wyrazy, które coraz częściej pojawiają się na opakowaniach produktów żywnościowych. Niestety zazwyczaj nie mają one nic wspólnego z rzeczywistością. Podczas robienia zakupów - nie tylko tych na Wielkanoc - zwracaj uwagę na etykiety!
  • UOKiK: Zastrzeżenia do produktów tradycyjnych - zawierały m.in. konserwanty

    UOKiK: Zastrzeżenia do produktów tradycyjnych - zawierały m.in. konserwanty

    Inspekcja Handlowa miała zastrzeżenia do ponad 30 proc. skontrolowanych partii produktów, które były sprzedawane jako domowe, tradycyjne, naturalne - poinformował UOKiK. Do ich produkcji użyto m.in. konserwantów czy wzmacniaczy smaku.
  • Nie toleruj konserwantów w produktach!

    Nie toleruj konserwantów w produktach!

    Okres letnich wakacji to czas, w którym często gasimy pragnienie sięgając po różne napoje, np. wody smakowe. Wybierając tego typu produkty warto sprawdzać ich składy, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne substancje, takie jak konserwanty.
  • Niebezpieczne konsekwencje konserwantów

    Niebezpieczne konsekwencje konserwantów

    Często nieświadomie spożywamy produkty z konserwantami, ponieważ nie spodziewamy się, że mogą zawierać substancje konserwujące. A przecież konserwanty, podobnie jak inne, szkodliwe substancje mogą kumulować się w naszym odwodnionym organizmie i prowadzić do wielu niebezpiecznych schorzeń.

Filmy - Konserwanty (2)

  • Zdrowie na widelcu - Konserwanty

    W tym programie Anna Guzik poradzi jak jeść to, co lubimy, ale jednak zdrowo. Krok po kroku, sprawdzi co jemy i wskaże gdzie znaleźć zdrowe produkty. Odwiedzi supermarkety, doradzi widzom, co warto kupić, a czego lepiej unikać. Obnaży sekrety etykiet i podpowie, co nie powinno się znaleźć na naszym talerzu. Zaprosi nas do swojej kuchni i pokaże smaczne, bogate w witaminy przepisy, które urozmaicą codzienne posiłki. Towarzyszyć jej będzie dietetyczka Magda Jarzynka, zawsze chętnie udzielająca żywieniowych porad. Wiosną Anna Guzik pokaże między innymi, jak odpowiednio przyrządzać wołowinę i kasze, by przekonać nas, że to, co zdrowe może być także pyszne.
  • Co kryje się w wędlinie? Lepiej nie wiedzieć!

    Skandal, jaki wybuchł w związku z przetworzoną żywnością zawierającą koninę, wywołał poruszenie w całej Unii Europejskiej. A to tylko czubek góry lodowej - do wędlin trafia tkanka łączna, zmielone odpady, szkodliwe konserwanty... Czy jednak nie jesteśmy sami sobie winni? Nie da się przecież zjeść dobrze i tanio. Lepiej zapłacić więcej, a mieć pewność, że nikt nas nie otruje!