kiełki

Artykuły - Kiełki (16)

  • Kiełki dla maluszka

    Kiełki dla maluszka

    Możesz nimi poczęstować już 10. miesięczne niemowlę. Wybór kiełków mamy całkiem spory.
  • Kiełki – idealne na wiosnę

    Kiełki – idealne na wiosnę

    Żeby dobrze odżywić ciało, musimy dbać o urozmaicanie jadłospisu. Są jednak i takie produkty, którymi możemy się objadać nawet codziennie i tylko na tym zyskamy. Utrwalmy tradycję dodawania kiełków do każdego posiłku, zwłaszcza na wiosnę, gdy organizm bardzo potrzebuje wzmocnienia systemu odpornościowego.
  • Kiełkujemy na wiosnę

    Kiełkujemy na wiosnę

    Kiełki są przykładem produktu kompletnego - zawierają wszystkie składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju organizmu. Sprzyjają prawidłowemu rozwojowi flory bakteryjnej przewodu pokarmowego i poprawiają wchłanianie. Zależność jest banalnie oczywista: im lepsze wchłanianie, tym lepiej są odżywione komórki całego organizmu.
  • Moc kiełkujących nasion

    Moc kiełkujących nasion

    Nie od dziś wiadomo, że rośliny gromadzą w nasionach dobrodziejstwa, które później przekazują wyrastającym z nich dojrzałym owocom i warzywom. Zgromadzone wartości odżywcze z nasion nie są niestety łatwe do przyswojenia dla naszego organizmu. Chyba, że sięgniemy po nie, kiedy zaczną kiełkować.
  • Kiełki na zdrowie

    Kiełki na zdrowie

    Gdzie najlepiej kupować kiełki dla dziecka? Chciałabym zacząć je dawać córeczkom...
  • Kiełki pełne witamin

    Kiełki pełne witamin

    Stanowią prawdziwy "koncentrat" witamin, soli mineralnych, enzymów i białka - składników niezbędnych nie tylko rozwijającej się roślince, ale także... dzieciom.
  • Zalety kiełków

    Zalety kiełków

    Spożywanie ich zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym. Ponadto mogą one stanowić smaczny dodatek prawie do wszystkiego - dań na ciepło, zimnych przekąsek, sałatek czy kanapek.
  • Zalety kiełków

    Zalety kiełków

    Spożywanie kiełków zaleca się niemal każdemu, także dzieciom i osobom starszym. Mogą one stanowić smaczny dodatek prawie do wszystkiego - dań na ciepło, zimnych przekąsek, sałatek czy kanapek.
  • Wszyscy będziemy musieli zostać wegeterianami?

    Wszyscy będziemy musieli zostać wegeterianami?

    Polak uwielbia golonkę i schabowego, czy jednak za kilka lat nie będzie musiał zmienić swoich przyzwyczajeń? Najnowsze badania wskazują, że niebawem wszyscy będziemy musieli zostać wegetarianami. Powód? Rosnąca populacja i coraz większe braki w gospodarce wodnej.
  • To już oficjalne: Jednak kiełki

    To już oficjalne: Jednak kiełki

    Falę ostrych zatruć spowodowanych szczepem pałeczki okrężnicy EHEC w Niemczech wywołały bez żadnych wątpliwości zanieczyszczone kiełki - ogłosił oficjalnie w sobotę niemiecki Federalny Instytut Oceny Ryzyka.

Filmy - Kiełki (6)

  • Nowalijki na własnym parapecie. Czy wiesz, co to są mikroliście?

    Kiełki roślin to od dawna symbol zdrowego odżywiania, źródło witamin i składników mineralnych. Jednak nie wszystkie nasiona, zwłaszcza te drobne, są łatwe do skiełkowania. Niektóre gatunki lepiej uprawiać na podłożu i zjeść dopiero wtedy, gdy pojawią się liścienie i pierwsze liście właściwe. Mikroliście, baby leaf, microgreens – to propozycja dla osób, które nie mają własnego ogrodu. Można je uprawiać nawet na parapecie!
  • Kiełki. Maksimum witamin w miniwarzywach

    Kiełki to rośliny we wczesnej fazie wzrostu, czasem przekształcone w siewki. Otrzymywane z nasion niektórych gatunków roślin wykorzystywane są jako produkt spożywczy. – Większość kiełków to jest taka prawdziwa, skoncentrowana bomba witaminowa – powiedziała dietetyczka Agata Dąbrowska. Które są najzdrowsze? – Kiełki buraka mają bardzo dużo związków przeciwnowotworowych, mają dużo kwasu foliowego – zaznaczyła. Jak hodować kiełki w domu? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Domowa kiełkownica - jak robić kiełki w domu?

    Kiełki to jedne z najzdrowszych produktów, które samodzielnie możemy przyrządzać w domu. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, ale też świetnie smakują z daniami głównymi czy kanapkami. Są nie tylko pyszne w smaku, ale i świetnie wyglądają. Nie potrzebujecie drogich kiełkownic, które można kupić w sklepie - wystarczy zwykły słoik i trochę gazy! Zobaczcie, jak robić kiełki samemu w domu!
  • Kiełki coraz bardziej doceniane w Polsce

    Środek zimy nie dostarcza nam sezonowych warzyw i owoców. Nasz organizm jest osłabiony, dlatego tak istotne o tej porze roku jest dodawanie do posiłków kiełków, którymi możemy cieszyć się cały rok, dostarczając tym samym organizmowi wiele wartościowych witamin i minerałów. - Kiełki są coraz bardziej znane i doceniane w Polsce, bo coraz więcej osób chce się zdrowo odżywiać - mówi Andrzej Kmita, producent kiełków. Jak dodaje, najzdrowsze są kiełki słonecznika. - W 100 gramach samych ziaren słonecznika mamy dawkę witaminy E na dwa i pół dnia, a w kiełkach jest kilka razy więcej! - dodaje. (Dzień Dobry TVN/x-news)