kasza kuskus

Artykuły - Kasza kuskus (1)

  • Na słodko czy na ostro?

    Na słodko czy na ostro?

    Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!

Filmy - Kasza kuskus (4)

  • Łączy cechy makaronu i kaszy. Ma tylko jedną wadę

    Kuskus w ostatnich latach stał się bardzo popularny. Wszystko dzięki delikatnemu smakowi, wszechstronnemu zastosowaniu w kuchni, a przede wszystkim łatwości przyrządzenia – wystarczy zalać ziarenka wrzątkiem i po kilku minutach są gotowe do zjedzenia. Kuskus łączy cechy makaronu i kaszy. Jego ziarna są pozyskiwane z pszenicy twardej, inaczej zwanej pszenicą durum.
  • Jak zrobić sałatkę z kaszą kuskus i tuńczykiem

    Kasza kuskus, czyli tradycyjne połączenie makaronu i kaszy, to przepyszny składnik, który świetnie zastępuje nie tylko ziemniaki w obiadowym daniu głównym - to może być również świetny, dietetyczny sposób na podstawę tradycyjnych, domowych sałatek! Przygotowaliśmy dla was przepis na sałatkę właśnie z kaszą kuskus z dodaniem pysznych, soczystych warzyw i kawałków tuńczyka - to znakomite połączenie, które sprawdzi się przy każdej okazji!
  • Jedz kasze! Będziesz zdrowy i schudniesz

    Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów kasz - od jaglanej przez gryczaną aż po kuskus. Bardzo często nie wiemy, która kasza jest dla nas najlepsza - i czy w ogóle powinniśmy ją spożywać. Wątpliwości w tym zakresie rozwiewa dietetyk kliniczny, Aneta Korzeniecka. I tak, okazuje się, że kasza zawiera w sobie więcej wartościowych substancji niż ryż, ziemniaki czy makaron. Jest bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które stabilizują poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Dostarcza błonnika, białka, składników mineralnych oraz witamin z grupy B. - Kaszę powinniśmy spożywać jak najczęściej: 3-4 razy w tygodniu wystarczy, ale idealnie byłoby, gdybyśmy jedli ją codziennie - mówi specjalistka. - Spore ilości kasz powinny spożywać te osoby, które dbają o sylwetkę bądź zmagają się z nadwagą, a to dlatego, że kasza wspomaga metabolizm i spalanie tłuszczu. Pamiętajmy jednak, by nie jeść kasz wieczorem, bo energia uwalniana z takiego posiłku jest wtedy zbędna: nadmiar węglowodanów może odłożyć się w postaci tkanki tłuszczowej. Na koniec warto podkreślić, że kasza przed ugotowaniem powinna zostać dobrze przepłukana. Zabieg ten podniesie jej smak.
  • Zmysłowe smaki: Cytrusowy łosoś z kuskusem

    Cytrusowy łosoś z kuskusem to propozycja dla tych, którzy cenią sobie wykwintny smak, ale nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. To danie przygotowuje się błyskawicznie, a efekt... Sami sprawdźcie. Cytrusowy łosoś z kuskusem - tu znajdziesz dokładny przepis. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!