kasza gryczana

Synonimy:
brak
Inne znaczenia:
kasza gryczana ,

Artykuły - Kasza gryczana (20)

  • Kotlety z kaszy gryczanej

    Kotlety z kaszy gryczanej

    Kasza gryczana została ci z wczorajszego obiadu? Zamiast wyrzucać, wykorzystaj ją w pożywnych, wegetariańskich kotletach.
  • Wege pierożki z kaszą gryczaną

    Wege pierożki z kaszą gryczaną

    Smakują wybornie!
  • Gryczanka z boczkiem i twarogiem

    Gryczanka z boczkiem i twarogiem

    Smakowite połączenie, które zaskoczy domowników i gości. Zapieczona kasza świetnie sprawdzi się jako obiad lub kolacja.
  • PSOR o raporcie ws. kaszy gryczanej z glifosatem

    PSOR o raporcie ws. kaszy gryczanej z glifosatem

    Lidl wycofuje ze sklepów kaszę z glifosatem.
  • Gryczana – kasza idealna

    Gryczana – kasza idealna

    Nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, jest źródłem aminokwasów egzogennych. Kasza gryczana to tani i wartościowy produkt, po który powinniśmy sięgać zdecydowanie częściej.
  • Kasza gryczana z kalafiorem, granatem z nut a curry i dressingiem imbirowym

    Kasza gryczana z kalafiorem, granatem z nut a curry i dressingiem imbirowym

    Kuchnia wegetariańska jest nie tylko kolorowa, ale również sycąca i rozgrzewająca.
  • Placki z kaszy gryczanej

    Placki z kaszy gryczanej

    Placki z kaszy gryczanej to danie dla starszaka. Możesz zrobić je dziecku, które skończyło 24. miesiąc życia.
  • Kuleczki gryczane w sosie z kurek

    Kuleczki gryczane w sosie z kurek

    Kasza gryczana jest bogata w krzem i rutynę . Jej spożywanie wzmacnia nasze kości, zęby, włosy i paznokcie. Jedzmy ją jak najczęściej i dla zdrowia, i dla urody. W połączeniu z sosem z kurek smakuje wyśmienicie.
  • Te kasze doskonale alkalizują organizm. Musisz je jeść

    Te kasze doskonale alkalizują organizm. Musisz je jeść

    Blogerka kulinarna Maia Sobczak oraz kierowca rajdowy Robin Szustkowski opowiedzieli w studiu "Dzień Dobry TVN" o wpływie kaszy bezglutenowej na organizm człowieka. Szustkowski zaznaczył również, że jego dieta jest dla niego priorytetem, odkąd zaczął się źle czuć przez nieprawidłowe odżywianie. Większość z nas jest zakwaszonych nie wiedząc o tym. Szacuje się, że jedynie 10 proc. ludzi nie ma zakwaszonego organizmu.
  • Kasza pomoże ci zadbać o cerę!

    Kasza pomoże ci zadbać o cerę!

    Zmiany temperatury, wiatr, a do tego deszcz i suche powietrze w klimatyzowanych pomieszczeniach lub samochodach - na takie czynniki nasza cera narażona jest jesienią. Jak o nią zadbać? Jest na to naturalny i bardzo prosty sposób. Wprowadzenie kaszy do codziennego jadłospisu pomoże odzyskać Twojej cerze gładkość i blask, a wysoka zawartość składników mineralnych zapobiegnie pękaniu naczynek, powstawaniu zmarszczek oraz przyśpieszy procesy gojenia skóry.

Filmy - Kasza gryczana (13)

  • "Ewa gotuje": Gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburem

    Ewa Wachowicz w 340. odcinku programu przygotowuje gęsie nóżki confit z modrą kapustą oraz kaszotto gryczane z topinamburem. Zobaczcie ten przepis na pyszny obiad!Udka natrzeć marynatą z oleju, roztartego czosnku i przypraw. Odstawić na 2 godziny do lodówki.Kapustę pokroić jak na bigos. W garnku rozgrzać olej, zeszklić pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić kapustę. Wymieszać. Podlać wodą. Na koniec dodać żurawinę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, doprawiając miodem, solą i pieprzem.Zamarynowane udka przełożyć do gęsiarki i zalać olejem w ten sposób, by były całkowicie zanurzone. Piec przez 3 godziny w temp. 120 st. C. Udko jest gotowe, gdy mięso swobodnie odchodzi od kości, ale przed podaniem trzeba je wyłowić z tłuszczu i zapiec w piekarniku pod grillem.SKŁADNIKI • 4 - udka gęsie • 2 l - smalcu gęsiego lub oleju • czosnek • sól • pieprz • tymianek MODRA KAPUSTA • kapusta czerwona • olej • 2 - cebule czerwone • suszona lub mrożona żurawina • miód • sól • pieprz Topinambur obrać i ugotować na półmiękko w osolonej wodzie, uważając by się nie rozpadł (jeśli bulwy są duże, można pokroić je na mniejsze kawałki).Suchą kaszę wrzucić na patelnię z niewielką ilością oleju. Prażyć przez 2-3 minuty, następnie podlać bulionem i dusić z marchewką i pietruszką (pokrojonymi w bardzo drobną kostkę).Boczniaki pokroić na kawałki i usmażyć na oleju. Dodać podgotowany topinambur i smażyć dalej z dodatkiem masła.Do kaszy z warzywami dodać łyżkę zimnego masła oraz sok z cytryny. Połączyć z usmażonymi grzybami i topinamburem. Przyprawić ostrą papryczką, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.SKŁADNIKI • 400 g - kaszy gryczanej prażonej • 200 g - topinamburu • ½ l - bulionu warzywnego lub wody • 1 - marchewka • 1 - pietruszka • boczniaki lub inne grzyby • olej • masło • sok z cytryny • papryczka chili • sól • piepr
  • "Ewa gotuje": Pierogi z serem i kaszą gryczaną

    Ewa Wachowicz w 339. odcinku programu przygotowuje pierogi z serem i kaszą gryczaną. Zobaczcie przepis na to pyszne danie prosto z Lubelszczyzny!Kaszę ugotować na sypko, wystudzić.Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić dołeczek, wlać gorącą wodę, zaparzyć, wybić jajko i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 20 minut.Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na patelni. Gdy tłuszcz się wytopi, dodać posiekaną cebulę. Wymieszać i smażyć tak długo, aż cebula się zeszkli.Ser przełożyć do miski. Rozgnieść widelcem. Wymieszać z kaszą i śmietaną. Dodać boczek z cebulą – nadmiar tłuszczu zlać do miseczki (można okrasić nim ugotowane pierogi). Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i ew. solą.Ciasto rozwałkować na grubość 1-2 mm. Wykroić krążki o średnicy ok. 9 cm. Na każdy nałożyć mniej więcej łyżkę farszu. Zlepić.Pierogi wrzucić na osolony wrzątek i gotować przez 1-2 minuty (od momentu wypłynięcia). Zahartować w zimnej wodzie. Odcedzić.Podawać z karmelizowaną cebulą (na patelni roztopić 3 łyżki masła i 2 łyżki cukru, wrzucić posiekaną cebulę i zrumienić). Udekorować koperkiem.SKŁADNIKI • ½ kg - mąki • 1 szklanka - gorącej wody • 1 - jajko DO PODANIA • karmelizowana cebula • koperek FARSZ • 250 g - boczku wędzonego • 100 g - kaszy gryczanej • ½ kg - sera białego • 1 - cebula • 3 łyżki - śmietany • sól • pieprz
  • Są podstawą słynnej diety. Wyjątkowo cenne ziarna

    Zboża i zboża rzekome były pierwszymi roślinami, jakie zaczął uprawiać człowiek, cenione są we wszystkich kuchniach świata i choć zwolennicy diety paleo nie są z tego zadowoleni – nadal stanowią podstawę zdrowego żywienia na całej planecie. Zboża to rośliny uprawne z rodziny wiechlinowatych (traw) oraz gryka zwyczajna z rodziny rdestowatych. Zboża rzekome, pseudozboża są to rośliny z innych rodzin, ale posiadające podobne nasiona do zbóż - o zbliżonym składzie, bogate w skrobię.
  • Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną – przepis

    Pieczarki faszerowane kaszą gryczaną to nie tylko świetny pomysł na przystawkę do dania obiadowego, ale także doskonały przepis na ciepłą przekąskę imprezową. Przygotowanie farszu z kaszy gryczanej i faszerowanie pieczarek nie zajmuje dużo czasu, także bez problemu uporasz się z tym przed przyjściem gości.