karp na wigilię

Artykuły - Karp na wigilię (8)

  • Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Badanie: Polacy mocno podzieleni w kwestii zakupu żywego karpia. Tradycja ściera się z etyką

    Z najnowszego badania ABR SESTA i SYNO Polska wynika, że 46 proc. konsumentów chce kupić w tym roku żywego karpia, a 49 proc. nie przewiduje tego. Ci, którzy to planują, w większości nabędą go na targowiskach lub bezpośrednio u hodowców - łącznie 44 proc. Tylko 35 proc. rozpatruje dokonanie takiego zakupu w dużych sieciach handlowych.
  • Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest ekologiczny

    Polski karp jest rybą ekologiczną i trzeba promować wśród Polaków jego spożywanie - mówił minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej Marek Gróbarczyk, który uczestniczył w odławianiu karpia w gospodarstwie rybackim w Opolu Lubelskim.
  • Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sklepy tłumaczą, dlaczego na święta nie będzie żywych karpi. Tylko jedna sieć się wyłamała

    Sieci handlowe, które dotąd nie oferowały żywych karpi, trzymają się swoich dotychczasowych strategii. Pozostałe w większości zaczynają stawiać wyłącznie na artykuły chłodzone i mrożone. Tłumaczą, że nie chcą eskalować cierpienia zwierząt. Z tego trendu wyłamuje się tylko Carrefour, który wciąż będzie sprzedawać żywe ryby. Wyjaśnia to potrzebami swoich klientów. Tymczasem karp staje się coraz mniej istotnym zakupem dla Polaków. W niektórych sklepach śledź i łosoś szybciej schodzą przed świętami.
  • Król wigilijnego stołu

    Król wigilijnego stołu

    Choć jest bardzo wartościową odżywczo rybą zdecydowanie za rzadko gości na naszych stołach. Nie ulega wątpliwości, że to on jest najważniejszym wśród pyszności serwowanych w trakcie wigilijnej wieczerzy.
  • Jak wybrać dobrego karpia?

    Jak wybrać dobrego karpia?

    Karp - król bożonarodzeniowego stołu, bez którego niejeden Polak nie wyobraża sobie wigilijnej kolacji. By zapobiec świątecznej tragedii, warto zaopatrzyć się w rybę ze sprawdzonego źródła. Sekret jego wyjątkowego smaku zależy bowiem od warunków jego hodowli.
  • Stół wigilijny można urozmaicić

    Stół wigilijny można urozmaicić

    Święta Bożego Narodzenia w Polsce obchodzone są bardzo tradycyjnie. Większość gospodyń domowych co roku przygotowuje sprawdzone i lubiane przez domowników potrawy. Karp przygotowywany na różne sposoby, barszcz czerwony, zupa grzybowa czy pierogi z kapustą i grzybami to klasyczne potrawy pojawiające się w wigilijny wieczór na polskich stołach.
  • Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Cena karpia nieco wyższa w tym roku

    Hurtowe ceny karpia w tym roku będą nieco wyższe - twierdzą eksperci i hodowcy ryb. Za wyższe ceny odpowiedzialna jest tegoroczna susza. Zdaniem analityków podwyżek nie powinni odczuć indywidualni konsumenci.
  • Sklepy wycofują się z handlu żywym karpiem

    Sklepy wycofują się z handlu żywym karpiem

    Przed świętami sprzedaż karpia sięga 15 tys. ton. Statystycznie każdy Polak zjada blisko pół kilograma tej ryby. Większość karpi trafia do klienta jeszcze żywa. Organizacje ekologiczne apelują o kupowanie ryb w płatach. I - jak twierdzą - apele zaczynają przynosić skutek.

Filmy - Karp na wigilię (1)

  • Przepis na pysznego wigilijnego karpia

    Śledź zamiast mięsa wołowego? Dlaczego nie. Taka odsłona tatara nie jest trudna do wykonania, a jak zapewnia Jan Kuroń, smakuje wybornie. Kucharz zdradził również jak przyrządzić smacznego wigilijnego karpia. – Karp potrafi być mulisty w smaku, ale jest na to bardzo fajny i prosty sposób. Trzeba rozcieńczyć mleko zimną wodą i moczyć w nim rybę – zdradza kucharz.