kapusta

Artykuły - Kapusta (96)

  • Kapuściane placki

    Kapuściane placki

    Kapusta należy do niskokalorycznych warzyw. Dodatkowo, jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, dlatego warto włączyć ją do naszej diety. Oto przepis na smakowite kapuściane placuszki.
  • Kapusta: Warzywno numer jeden!

    Kapusta: Warzywno numer jeden!

    W okresie pandemii powinniśmy dbać szczególnie o naszą odporność. Warto, byśmy pamiętali o wyjątkowych właściwościach kapusty. Czy jest niedoceniana tylko dlatego, że jest tania?
  • Kapusta: Zdrowie na talerzu

    Kapusta: Zdrowie na talerzu

    Jest warzywem uniwersalnym. Z niej przygotujesz zupę, lub smaczny dodatek do drugiego dania. Kapusta nie ma sobie równych!
  • Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Jakie właściwości ma włoska kapusta?

    Projektanci strojów lub tkanin szukają inspiracji wszędzie. Silnie pokarbowane, ciemnozielone liście kapusty włoskiej mogą pobudzić ich wyobraźnię.
  • Dla kobiet w ciąży i dzieci

    Dla kobiet w ciąży i dzieci

    Na naszych straganach króluje nie od dziś. Można kupić ją w wielkich głowach, albo posiekaną i już ukiszoną. Warto sięgnąć po kapustę właśnie o tej porze roku.
  • Kapusta działa na jelita niczym stres

    Kapusta działa na jelita niczym stres

    Drażniące substancje zawarte w kapuście czy pikantnych daniach działają na wyspecjalizowane komórki jelita podobnie jak stres - informuje pismo „Cell”.
  • Strudel z kapustą i dodatkami

    Strudel z kapustą i dodatkami

    Kapusta jest zdrowa, tania i dostępna przez cały rok. I nie musi być nudna. Wyczaruj z niej niesamowite potrawy.
  • Kapusta z patelni

    Kapusta z patelni

    Kapusta kiszona to doskonały składnik prostych i smacznych dań.
  • Doskonała pod każdym względem

    Doskonała pod każdym względem

    Czy kapusta jest obecna w twoim jadłospisie? Czy też zapomniana, bo ponoć ciężkostrawna i kojarzy się z prostym jedzeniem.
  • Kapusta: Królowa warzyw

    Kapusta: Królowa warzyw

    Czy kapusta jest obecna w twoim jadłospisie? Czy też zapomniana, bo ponoć ciężkostrawna i kojarzy się z prostym jedzeniem.

Filmy - Kapusta (14)

  • To jedyny taki miesiąc! Nie przegap młodej kapusty

    Maj to naturalny sezon na botwinkę, cebulę dymkę, zielony groszek, sałatę, szczaw, szpinak, szczypiorek, rzodkiewkę, natkę pietruszki, szparagi, a od połowy miesiąca mamy szpinak i właśnie… młodą kapustę.Kapusta ma mało kalorii, a dużo cennych składników odżywczych. Wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, krwionośnego i odpornościowego.Kapusta jest jednym z warzyw najbardziej docenianych w medycynie naturalnej. Starożytni medycy i uczeni gorąco ją polecali, a faktem jest, że ratowała tysiące żeglarzy przed wyniszczającym ich szkorbutem. Młoda zasmażana kapusta. Zobacz przepis! Gołąbki z młodej kapusty. Zobacz przepis!
  • Bigos i kapusta wigilijna, czyli świąteczne przepisy

    Bigos to jedno z dań, które najczęściej gości na świątecznym stole. Jakie są tajniki jego przygotowywania? Katarzyna Bukowska pokazała swój przepis na idealny bigos. – Tradycyjnie to danie bardzo mięsne, więc zaczynamy od boczku – wyjaśniła. Jakie przyprawy należy dodać? Blogerka podzieliła się również swoim przepisem na kapustę wigilijną i paszteciki z bigosem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Samo zdrowie w jednej szklance soku. Sposób znany od wieków

    Kapusta jest jednym z warzyw najbardziej docenianych w medycynie naturalnej. Ponoć starożytni medycy i uczeni, w tym sam Pitagoras, gorąco ją polecali, a faktem jest, że ratowała tysiące żeglarzy przed wyniszczającym ich szkorbutem. Lecznicze właściwości mają liście kapusty białej, czerwonej i włoskiej pod każdą postacią: świeże, gotowane, duszone, kiszone oraz wyciśnięty z nich sok w wersji kiszonej i świeżej. Dlaczego warto pić sok z kapusty?
  • Pieczeń z mielonego indyka z kapustą

    Pieczeń z mielonego indyka z kapustą to tradycyjny przepis na specjalne okazje, który na pewno umili każdy duży, rodzinny obiad czy wizytę gości. Mielone mięso indycze doskonale nadaje się do przygotowania pieczeni, a dodatek kapusty sprawia, że danie jest niezwykle syte.