jak wybrać

Artykuły - Jak wybrać (45)

Filmy - Jak wybrać (3)

  • Promieniowanie UV a nasz wzrok

    Promieniowanie UV może być bardzo szkodliwe dla ludzkiego narządu wzroku. Jeśli nie będziemy się odpowiednio przed nim zabezpieczać, szybko odczujemy przykre skutki starzenia się oka - a najpewniejszą formą ochrony przed promieniowaniem są okulary przeciwsłoneczne. Jednak, co istotne, czarne lub ciemne szkła nie oznaczają, że mamy do czynienia z dobrymi okularami. Mimo ciemnej barwy mogą nam one przynieść więcej szkody niż pożytku, zwłaszcza jeśli nie posiadają atestowanych filtrów - wyjaśnia dr n. med. Anna Ambroziak, lekarz okulista, adiunkt na Wydziale Fizyki UW. Dodatkowym elementem ochrony oczu przed promieniowaniem UV są wszelkiego rodzaju kapelusze. Pamiętajmy, że przed promieniowaniem musimy się chronić nawet wtedy, kiedy jesteśmy w domu, ponieważ do zamkniętych pomieszczeń także mogą docierać promienie UV.
  • Co trzeba wiedzieć, by zaparzyć dobrą kawę?

    Polacy chętnie kupują ekspresy do kawy, bo chcą mieć ją taką, jak w kawiarni. Kupno ekspresu nie zagwarantuje jednak kawiarnianego smaku kawy. Potrzebny jest nie tylko dobry sprzęt, lecz także odpowiednie ziarna kawy oraz umiejętności obsługiwania ekspresu i samego parzenia kawy. – Ważne, żeby zarówno urządzenie, jak i kawa były dobrej jakości. Musimy mieć także podstawową wiedzę na temat kawy, czyli jak ją mielić, w jakiej temperaturze ją zaparzać, pod jakim ciśnieniem. Wtedy możemy zbliżyć się do tych umiejętności baristy - mówi Joanna Turczyk, marketing manager z firmy Nespresso. Koszt zakupu ekspresu ciśnieniowego dobrej jakości to wydatek od 4 do 40 tys. zł. Należy też wybrać odpowiednie ziarno kawy, w zależności od preferowanego smaku. Dobrze przyrządzoną kawę można poznać po aromacie i smaku. Zaparzona w ekspresie ciśnieniowym charakteryzuje się też cremą, czyli pianką powstałą podczas ekstrakcji kawy. – Ta pianka też powinna być dosyć gęsta i powinna utrzymywać cukier, jak się go wsypie. Przy spienianiu mleka zalecamy mleko odtłuszczone dwuprocentowe, schłodzone wcześniej w lodówce. Nie każde mleko bowiem dobrze się spienia. Z takiego mleka najłatwiej jest przygotować cappuccino czy latte – mówi Joanna Turczyk. Zobacz też: Najlepsza kawa na upały
  • Kupując tę oliwę, dajesz się nabić w butelkę!

    Nie od dziś wiadomo, że oliwa z oliwek - esencja śródziemnomorskiej diety – jest niezwykle zdrowa. Włączenie jej do jadłospisu zapobiega powstawaniu miażdżycy, zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawałów i udaru. Konsumenci, którym zależy na zakupie dobrej oliwy – włoskiej, hiszpańskiej czy greckiej - mają jednak kłopot. Wszystko przez tajemnicze sformułowanie na etykietach: „mieszanka oliwy pochodzącej z różnych państw członkowskich”… Co to naprawdę oznacza? I czy taki produkt spełnia normy jakości?