Ewa gotuje

Artykuły - Ewa gotuje (4)

  • "Ewa gotuje" wraca na antenę Polsatu

    "Ewa gotuje" wraca na antenę Polsatu

    6 marca na antenę Polsatu wraca kulinarny program "Ewa gotuje". Co tym razem przygotuje dla widzów Ewa Wachowicz?
  • Jubileusz programu Ewy Wachowicz: Wygląda "lepiej niż Makłowicz"?

    Jubileusz programu Ewy Wachowicz: Wygląda "lepiej niż Makłowicz"?

    W sobotę, 10 października, o godzinie 10.10 w Polsacie zobaczymy 400. odcinek programu "Ewa gotuje".
  • Wachowicz przyciągnęła widzów

    Wachowicz przyciągnęła widzów

    "Gotować smacznie, szybko i zdrowo... Czemu nie? Taka właśnie jest moja prywatna kuchnia. A ponieważ lubię dzielić się przepisami, postanowiłam stanąć przed kamerą i w autorskim programie Ewa gotuje w Telewizji Polsat opowiedzieć o mych kulinarnych tajemnicach!" - mówi o początkach swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz, była Miss Polonia, była rzeczniczka prasowa premiera Waldemara Pawlaka, a obecnie właścicielka firmy ProMiss, produkującej programy telewizyjne.
  • "Ewa gotuje" już w grudniu

    "Ewa gotuje" już w grudniu

    Od 22 grudnia o godz. 9.15 Telewizja POLSAT emitować będzie autorski program kulinarny Ewy Wachowicz. Autorka pokaże w nim jak gotować zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi przy jednoczesnym zachowaniu polskiej tradycji.

Filmy - Ewa gotuje (226)

  • „Ewa gotuje”: Ryba po kantońsku

    Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą z obu stron. Na filetach ułożyć pokrojony w zapałkę imbir i zostawić w spokoju na ½ godziny. W tym czasie przygotować sałatkę. Ogórki obrać, przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do miski. Dorzucić posiekaną szalotkę. Ocet przelać do miseczki. Posłodzić i posolić. Dorzucić posiekaną chili. Wlać olej sezamowy, wymieszać i zalać ogórki. Posypać prażonym sezamem i odstawić. Dorsza wraz z imbirem ugotować na parze (najlepiej w specjalnym, azjatyckim koszyczku; aby ryba się nie przykleiła warto ułożyć ją na podziurkowanym papierze do pieczenia). Ryż przesmażyć na łyżce oleju. Zalać wodą i ugotować. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Na patelni rozgrzać resztę oleju. Wrzucić i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wsypać kurkumę i podgrzewać razem przez chwilę. Dodać ryż, skórkę cytrynową i trochę soku z cytryny. Dokładnie wymieszać. W garnuszku wymieszać olej z orzeszków ziemnych z olejem sezamowym. Podgrzać na kuchence. Rybę ułożyć na ryżu. Polać gorącym olejem. Posypać posiekanym szczypiorem. SKŁADNIKI. • 2 - filety z dorsza. • sól. • kawałek świeżego imbiru. DO PODANIA • 2 łyżki - oleju z orzeszków ziemnych. • 2 łyżki - oleju sezamowego. • szczypior. RYŻ CYTRYNOWY. • 200 g - ryżu. • 3 łyżki - oleju ryżowego. • 1 ząbek - czosnku. • 1 łyżeczka - kurkumy. • 1 - cytryna. SAŁATKA. • 2 - ogórki. • 1 - szalotka. • 2 łyżki - octu ryżowego. • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego. • sól do smaku. • papryczka chili. • 1 łyżeczka - oleju sezamowego. • prażony sezam do dekoracji
  • "Ewa gotuje": Rosół tak polski, jak i chiński

    Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Przykryć i zagotować na dużym ogniu. Zebrać szumowiny, dolać trochę zimnej wody, wrzucić obrane warzywa i opaloną cebulę. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim, wrzucić czosnek i suszone grzyby. Gotować dalej na małym gazie – pod przykryciem przez 2 godziny.Po tym czasie wlać sos sojowy, dorzucić lubczyk i pomidor. Przykryć i gotować jeszcze przez ½ godziny.Podawać z makaronem, marchewką i natką pietruszki. W wersji „azjatyckiej“ serwować z makaronem. SKŁADNIKI. • ½ kg - szpondra wołowego. • 2 - nóżki kurczaka. • 2 - skrzydełka kurczaka. • 2 - marchewki. • 2 - pietruszki. • ½ - selera. • 1 - por (tylko biała część) . • 1 - cebula. • 1 - liść laurowy. • 5 ziarenek - ziela angielskiego. • 2 ząbki - czosnku. • 2 kapelusze - suszonych podgrzybków. • 5 łyżek - sosu sojowego. • pęczek lubczyku. • 1 - pomidor. DO PODANIA. • makaron jajeczny. • natka pietruszki. • makaron ryżowy. • papryczka chili. • kolendra. • cytryna.
  • "Ewa Gotuje": Gruszki z kozim serem

    Połówki gruszek wydrążyć, uważając przy tym, by delikatne owoce się nie rozpadły. Do miseczki wsypać prażone pestki dyni, prażone ziarna słonecznika oraz żurawinę. Dodać trochę miodu, wymieszać i nałożyć do gruszek. Na wierzchu ułożyć ser kozi. Wstawić do piekarnika z funkcją grillowania, rozgrzanego do 180 st. C. Zapiekać, aż ser się zezłoci. Talerzyk udekorować roztopioną czekoladą. Ułożyć połówki gruszek i od razu podawać. Składniki: • 4 połówki - gruszek z syropu • 2 łyżki - prażonych pestek dyni • 2 łyżki - prażonych ziaren słonecznika • garść żurawiny • 1 łyżka - miodu • kawałek sera koziego Dekoracja: • czekolada
  • "Ewa Gotuje": Boczek w piwie

    W boczku zrobić niewielkie otwory i wcisnąć w nie ząbki czosnku. Przełożyć do naczynia do zapiekania, podlać piwem, wrzucić liście laurowe, przykryć i na kuchence dusić do miękkości. Buraki obrać i ugotować w wodzie z solą i cukrem. Wystudzić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Dodać tarte buraczki. Wymieszać. Zakwasić sokiem z cytryny. Posolić do smaku. Przyprawić śwoeżo mielonym pieprzem. Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać oliwę smakową. Ugnieść. Boczek przełożyć na deskę. Zabielić i zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką. Wymieszać i zagotować. Dodać musztardę, świeżo starty chrzan i miód. Boczek podawać z tłuczonymi ziemniakami, buraczkami i sosem w sosjerce. Składniki: • 1 kg - surowego boczku wędzonego • kilka ząbków czosnku • 2 - liście laurowe • ½ l - piwa jasnego • 1 szklanka - śmietany • 1 łyżka - mąki • 1 łyżka - musztardy • 1 łyżka - startego chrzanu • 1 łyżeczka - miodu Buraczki zasmażane: • 1 kg - buraków • sól • cukier do smaku • 2 łyżki - masła • 1 łyżka - mąki • 4 łyżki - soku z cytryny • pieprz Do podania: • kilka ziemniaków • 1 łyżeczka - oliwy truflowej