domowe przetwory

Artykuły - Domowe przetwory (5)

  • Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    Domowe przetwory znowu modne. Zapasy na zimę zamierza zrobić prawie połowa Polaków

    W tym roku zapasy na zimę planuje zrobić 49 proc. Polaków - takie wnioski płyną z Barometru Providenta. Większość spędzi dodatkowy czas w kuchni, aby móc także zimą cieszyć się smakiem sezonowych owoców i warzyw. Równie ważną motywacją jest chęć kultywowania rodzinnej tradycji oraz zaoszczędzenia pieniędzy na zimowych zakupach. Wśród osób, które przygotowują słoiki, 63 proc. to mieszkańcy wsi i co trzeci mieszkaniec średniego lub dużego miasta. Coraz częściej samodzielne robienie konfitur i marynat deklarują także mężczyźni.
  • Jakie są najlepsze metody przechowywania warzyw i owoców?

    Aktorka i ambasadorka akcji "Pięć porcji zdrowia" Joanna Koroniewska sprawdziła w reportażu "Dzień Dobry TVN", jak powinno przechowywać się zimą warzywa i owoce. Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie opowiedziała o najlepszych metodach przechowywania, natomiast dietetyk Anna Jelonek wymieniła, jakich witamin najbardziej brakuje organizmowi zimą. Koroniewska odwiedziła też Annę Sikorską, która pochwaliła się swoimi domowymi przetworami.
  • Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Przetwory dla malucha, które zrobisz sama

    Początek jesieni to świetny czas na przetwory. Teraz przygotowane, zimą będą smaczną przekąską, która uodporni twoje dziecko przed infekcjami!
  • Cytryny kiszone po marokańsku

    Cytryny kiszone po marokańsku

    Idealne do mięs, ryb i sałatek.
  • Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    Przetwory domowe dla dzieci. Ważne wskazówki!

    Jak zrobić zdrowe przetwory z gruszek, śliwek i jabłek, żeby dziecko mogło je jeść zimą?

Filmy - Domowe przetwory (4)

  • "Ewa gotuje": Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

    Ewa Wachowicz w 320. odcinku programu przygotowuje śledzie cytrynowe w oleju lnianym. Pozycja ta jest idealna do serwowania na jesienne, zimne wieczory!Płaty śledziowe moczyć w mleku przez kilka godzin, następnie opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na kawałki i przełożyć do miski. Cebule pokroić w piórka i przełożyć do drugiej miski.Pieprz wsypać do moździerza, rozdrobnić. Dodać skórkę otartą z cytryn i goździki. Rozetrzeć. Wsypać imbir oraz cukier trzcinowy i dokładnie wymieszać. Wlać sok wyciśnięty z cytryn i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Przelać do miski z cebulą, przemieszać i odstawić na chwilę.Na dnie słoika ułożyć warstwę śledzi. Na rybę dać trochę cebuli, na cebulę znowu warstwę ryb. Układać tak, by na wierzchu znalazła się cebula. Zalać olejem lnianym. Zamknąć i wstawić do lodówki na 3-4 dni. SKŁADNIKI • 600 g - filetów śledziowych • ½ szklanki - mleka do namoczenia • ½ szklanki - oleju lnianego • 3 - cebule • 2 - cytryny • pieprz kolorowy w ziarnach • 2 - goździki • 1 łyżeczka - cukru trzcinowego • ½ łyżeczki - suszonego imbiru
  • Domowe przetwory. Czym zastąpić cukier?

    Dżemy, konfitury, soki, kompoty, galaretki. Domowe smakują najlepiej. Wymagają trochę pracy, ale warto spróbować. Wystarczy zaopatrzyć się w owoce, słoiki lub butelki, odrobinę cierpliwości oraz… no właśnie…
  • Jak dobrze wyparzyć słoiki?

    Lato, owoce, warzywa i oczywiście… słoiki. Każdy z nas uwielbia przetwory, a najlepsze są te zrobione ze zbiorów z własnego ogródka. Jak dobrze wyparzyć słoiki, żeby nasze wyroby się nie zepsuły?
  • Zmysłowe smaki: Powidła śliwkowe z czekoladą

    Jesień to czas przetworów! My proponujemy wam niebanalne powidła śliwkowe, bo z dodatkiem czekolady i cynamonu. Warto oprzeć się pokusie natychmiastowej konsumpcji i przechować na później choć jeden słoiczek. Ten smak z pewnością umili śniadania w mroźne zimowe poranki... Polecamy też: Zobacz inne pyszne przetwory z owoców! 20 przepisów do wypróbowania Powidła śliwkowe z czekoladą i cynamonem – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!