cukier

Artykuły - Cukier (288)

  • Rynki towarowe- załamanie rynku cukru

    Rynki towarowe- załamanie rynku cukru

    Początek 2018 roku na rynku cukru jest wręcz fatalny. Cena cukru przełamała ważny poziom techniczny, ceny cukru w kolejnych dniach runęły w dół.
  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    We wtorek Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpiszą list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • Notowania ropy naftowej na drodze do tygodniowej zniżki

    Po wtorkowym dynamicznym spadku cen ropy naftowej, notowania tego surowca wpadły w konsolidację, po czym zaczęły delikatnie odrabiać tę stratę. Niemniej, skala odbicia w górę jest symboliczna w stosunku do zakresu wcześniejszych zniżek, co sprawia, że notowania ropy naftowej najprawdopodobniej zakończą bieżący tydzień na minusie.
  • Odkryto nowy typ cukrzycy

    Odkryto nowy typ cukrzycy

    Odkryto nowy typ cukrzycy, który może być błędnie diagnozowany jako cukrzyca typu 2.
  • Napędza raka

    Napędza raka

    Chcesz właśnie posłodzić herbatę? Przeczytaj najpierw ten artykuł. Może zrezygnujesz ze słodzenia w ogóle? Belgijscy naukowcy ustalili, że cukier budzi komórki nowotworowe w organizmie.
  • Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa?

    Produkcja cukru w UE bez limitu - problem czy szansa?

    1 października przestały obowiązywać w UE limity produkcji cukru. Wpłynie to na zmiany na rynku, dla producentów i konsumentów.
  • Od 30 września nie ma limitowanej produkcji cukru w UE

    Od 30 września nie ma limitowanej produkcji cukru w UE

    Od 30 września przestaje obowiązywać w Unii Europejskiej limitowany system produkcji cukru. Zgodnie z nim, od prawie 50 lat kraje członkowskie miały wyznaczone kwoty, których nie mogły przekraczać, w przeciwnym razie groziły kary finansowe.
  • UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

    UE znosi system limitu produkcji cukru; KE ma reagować w razie kryzysu

    30 września przestaje obowiązywać istniejący prawie 50 lat system kwot produkcji cukru, który wyznaczał limity dla poszczególnych państw członkowskich. To ostatni system kwot rolnych, jaki miała UE. KE zapewnia, że w razie problemów będzie interweniować.
  • Od października nie będzie w UE limitów produkcji cukru

    Od października nie będzie w UE limitów produkcji cukru

    Z początkiem października tego roku zostaną zniesione limity produkcji cukru w UE, co oznacza, że wielkość produkcji cukru w poszczególnych krajach będzie zależeć od uwarunkowań rynkowych - zaznacza analityk rynków rolnych z BGŻ BNP Paribas Paweł Wyrzykowski.
  • Ceny cukru szybko rosną

    Ceny cukru szybko rosną

    Od dwóch lat wzrasta produkcja cukru w Europie. Większa podaż powinna prowadzić do spadku cen. Jednak jest odwrotnie - ceny rosną.

Filmy - Cukier (21)

  • Krówki domowej roboty

    Kto z nas nie miał kiedyś ochoty na pyszne, domowej roboty krówki? Dzięki temu przepisowi nie będziesz już musiał biec do sklepu po słodycze. Sam, szybko przyrządzisz krówki domowej roboty. Zobaczysz, są dużo smaczniejsze niż te kupione!
  • Cukier ukryty w pozornie zdrowych produktach

    Nawet gdy omijamy z daleka słodycze i gazowane napoje, łatwo możemy przekroczyć dopuszczalną dzienną dawkę cukrów prostych. Górna granica dla dorosłych to 50 gramów, czyli 10 łyżeczek cukru dziennie, ale idealna ilość to najwyżej 25 gramów, czyli 5 łyżeczek. Pokażemy, jak jedząc produkty powszechnie uważane za zdrowe, jednak przekraczamy bezpieczne dawki.
  • Domowy solony karmel wegański - przepis

    Jadłeś kiedyś wegańskie lody o smaku solonego karmelu? Można na ich punkcie zwariować! Tradycyjnie przyrządza się je na bazie tłustej słodkiej śmietanki, ale istnieje również wariant dla osób niejedzących produktów mlecznych. Solony wegański karmel powstaje z mleka kokosowego. Możesz go wykorzystać nie tylko do lodów, ale również do owoców, a nawet kawy. Zaskocz swoich gości deserami z solonym wegańskim karmelem!
  • Nadmiar cukru w organizmie. Jakie są objawy?

    Podwyższony poziom cukru we krwi to nie tylko problem diabetyków. Jakie objawy powinny nas zaniepokoić? Te informacje są naprawdę bardzo ważne. Koniecznie zobaczcie!