cukier

Artykuły - Cukier (296)

  • Komitet Regionów UE chce obowiązkowego systemu oznaczeń żywności

    Komitet Regionów UE chce obowiązkowego systemu oznaczeń żywności

    Komitet Regionów UE zaapelował o utworzenie obowiązkowego europejskiego systemu etykietowania żywności. Miałby on funkcjonować w oparciu o kolorowe oznaczenia
  • Stworzono pigułkę, która blokuje wchłanianie cukru

    Stworzono pigułkę, która blokuje wchłanianie cukru

    Jest nadzieja dla cukrzyków - naukowcy opracowali innowacyjną pigułkę, która blokuje wchłanianie cukru z posiłku. Przeprowadzono już pierwsze testy na szczurach.
  • Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

    Reformulacja: Chudsze, ale smaczniejsze?

    Cola bez cukru, chipsy pozbawione soli i tłuszczu oraz nietuczące słodycze. Czy jest szansa, aby kiedykolwiek takie produkty powstały, były pyszne i cieszyły się popularnością wśród konsumentów? Odpowiedzią producentów jest reformulacja, czyli obniżenie zawartości soli, cukru i tłuszczu w produktach w odpowiedzi na epidemię chorób cywilizacyjnych. Biedronka w pierwszej połowie ubiegłego roku poddała procesowi reformulacji blisko 35 produktów marki własnej.
  • Jesz cukier i nie tyjesz

    Jesz cukier i nie tyjesz

    Naukowcy odkryli, że istnieje wariant pewnego genu, dzięki któremu ludzie jedzą więcej cukru… i mają mniejszą ilość tłuszczu w organizmie. Uwaga! Nie są jednak zdrowsi, choć na pewno szczuplejsi.
  • Ceny cukru spadają. Powodem wysokie ceny na światowym rynku i duża produkcja

    Ceny cukru spadają. Powodem wysokie ceny na światowym rynku i duża produkcja

    - Według wstępnych szacunków w 2018 r. powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniesie podobnie jak przed rokiem ok. 230 tys. ha. Jeżeli średnie plony wyniosą 660 dt/ha, to zbiory buraków cukrowych osiągną poziom ok. 15,3 mln t i umożliwią produkcję ok. 2,3 mln t cukru. Produkcja cukru będzie większa od zapotrzebowania na rynku wewnętrznym (1,72 mln t) i konieczny będzie duży eksport - informuje Piotr Szajner w raporcie Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
  • Jak się odzwyczaić od cukru?

    Jak się odzwyczaić od cukru?

    Cukier szybko dodaje energii i poprawia nastrój, ale tylko na krótką metę. Choć lista przykrych skutków nadużywania cukru jest długa i znana, to jednak niełatwo go odstawić. Dowiedz się, jak skutecznie zerwać ze słodkim nałogiem.
  • Cukrzyca to tak naprawdę pięć różnych chorób

    Cukrzyca to tak naprawdę pięć różnych chorób

    Naukowcy twierdzą, że cukrzyca to pięć odrębnych chorób, a leczenie powinno być dostosowywane do każdej z tych postaci.
  • Rynki towarowe- załamanie rynku cukru

    Rynki towarowe- załamanie rynku cukru

    Początek 2018 roku na rynku cukru jest wręcz fatalny. Cena cukru przełamała ważny poziom techniczny, ceny cukru w kolejnych dniach runęły w dół.
  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    We wtorek Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpiszą list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • Notowania ropy naftowej na drodze do tygodniowej zniżki

    Po wtorkowym dynamicznym spadku cen ropy naftowej, notowania tego surowca wpadły w konsolidację, po czym zaczęły delikatnie odrabiać tę stratę. Niemniej, skala odbicia w górę jest symboliczna w stosunku do zakresu wcześniejszych zniżek, co sprawia, że notowania ropy naftowej najprawdopodobniej zakończą bieżący tydzień na minusie.

Filmy - Cukier (24)

  • Zbyt ładne, by je zjadać? Uliczny artysta tworzy imponujące zwierzątka z cukru

    Słodycze, które aż szkoda zjeść? To możliwe! Uliczny artysta z Chin tworzy niezwykłe zwierzątka z cukru, które bardziej przypominają dzieła sztuki niż przekąskę. Zobaczcie sami. (STORYFUL/x-news)
  • Aneta Łańcuchowska o zamiennikach białego cukru

    Czym zastępować cukier? Powiedziała o tym w "Dzień Dobry TVN" Aneta Łańcuchowska. Czy cukier kokosowy jest dobrym wyborem? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Czym zastąpić cukier w kuchni?

    W kuchni programu dietetyczka razem z kucharzem Piotrem Kucharskim przygotowała dania takie jak: trufle z ciecierzycy słodzone syropem z daktyli, młoda marchewka i kasza pęczak z dressingiem migdałowo-klonowym, polędwiczka wieprzowa ze szparagami w boczku oraz kruche ciasto z rabarbarem. (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Krówki domowej roboty

    Kto z nas nie miał kiedyś ochoty na pyszne, domowej roboty krówki? Dzięki temu przepisowi nie będziesz już musiał biec do sklepu po słodycze. Sam, szybko przyrządzisz krówki domowej roboty. Zobaczysz, są dużo smaczniejsze niż te kupione!