bułka z masłem

Artykuły - Bułka z masłem (5)

  • Marzniesz w domu? Błędy popełnione przy ocieplaniu budynku właśnie wychodzą na jaw

    Marzniesz w domu? Błędy popełnione przy ocieplaniu budynku właśnie wychodzą na jaw

    Efektywne ocieplenie domu to nie bułka z masłem. Tymczasem wielu Polakom wydaje się, że znają się na wszystkim - przystępują więc do montażu izolacji bez wymaganej wiedzy. Potem okazuje się, że ich praca to zwykła fuszerka, która wcale nie sprawia, że w domu jest ciepło. Jakich błędów należy unikać przede wszystkim?
  • Jak przygotować się do remontu mieszkania?

    Jak przygotować się do remontu mieszkania?

    44 procent Polaków zamierza w czasie urlopu odnowić swoje podniszczone mieszkanie i pomalować je na nowo. Nie dla wszystkich jest to jednak bułka z masłem. Dlatego pamiętajmy: podstawa to odpowiednie przygotowanie.
  • Kredyt to nie bułka z masłem

    Kredyt to nie bułka z masłem

    Budowa własnego domu to nie tylko przedsięwzięcie budowlane. Banki udzielają kredytów na domy, ale rządzą się one innymi zasadami.
  • Zmiana VAT może nas słono kosztować

    Zmiana VAT może nas słono kosztować

    Wraz z podniesieniem stawek VAT nasz rząd funduje przedsiębiorcom rewolucję. Owszem, są tacy, którzy wciąż utrzymują, że zmiana VAT to bułka z masłem - wystarczy przecież w komputerze czy kasie zamiast liczby 22 użyć 23. Inni dodają: upgrade systemów rozwiąże problem, przyjdą informatycy, zainstalują, jakoś to będzie... Nie. Sprawa jest poważniejsza, niż z pozoru na to wygląda.
  • Fałszerze mają się dobrze

    Miliony kart kredytowych nie rozwiązują problemu fałszywych pieniędzy. Społeczeństwo nie wie, w jaki sposób rozpoznać oryginał, a fałszowanie złotówek i euro to dla fachowców bułka z masłem.

Filmy - Bułka z masłem (123)

  • Pieczone skrzydełka z kurczaka z domowym BBQ

    Składniki: skrzydełka z kurczaka, 60 ml sosu worcestershire, 2 łyżki ostrej papryki, 2 łyżki sosu sojowego, 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka wina wytrawnego, 1 łyżka octu, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki przecieru pomidorowego. Przepis na sos : • Do rondelka włożyć wszystkie składniki: sos worcestershire, sos sojowy, cukier trzcinowy, musztardę, wino, ocet , przeciśnięty przez praskę czosnek i ketchup lub przecier. • Wymieszać, zagotować, następnie gotować na małym ogniu przez około 5 minut.. • Kurczaka wstawiamy do pieca na 180 stopni, co 15 min. wyciągamy i smarujemy marynatą tworząc warstwy.Pieczemy w sumie ok 45-50 minut. Smacznego!
  • Bigos z młodej kapusty

    Składniki: • 2 czerwone cebule • 250 g wędzonego boczku • 2 ząbki czosnku • 250 ml bulionu • 200 g kiełbasy jałowcowej • pół pęczka tymianku • pół główki młodej kapusty • 4 suszone wędzone śliwki • 2 liście laurowe • sól, pieprz • łyżeczka kminu • marchewka Sposób przygotowana: Na suchą patelnię wkładamy pokrojony boczek. Gdy wytopi się tłuszcz wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek, kiełbasę oraz tymianek. Całość smażymy 7 minut. Dodajemy wędzone śliwki, startą marchewkę, liście laurowe i poszatkowaną młodą kapustę. Zalewamy bulionem. Całość dusimy około 20 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kminem. Smacznego!
  • Tej szarlotce nikt się nie oprze! Błyskawiczny i sprawdzony przepis!

    Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki • łyżeczka proszku do pieczenia • 170 g cukru do ciasta + 40 g cukru do białek • 10 g cukru waniliowego • 250 g zimnego masła • 4 jajka Jabłka: • 2 kg jabłek • 70 g cukru • 10 g cukru waniliowego • łyżeczka cynamonu Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, 170 g cukru, cukier waniliowy i masło. Wyrabiamy do powstania kruszonki. Wbijamy 1 jajko i 3 żółtka. Białka odkładamy. Wyrabiamy ciasto do połączenia się składników. Dzielimy na 2 części, które zawijamy w folię. Przekładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wsypujemy cukier, cukier waniliowy, jabłka oraz cynamon. Smażymy przez 15 minut, aż zmiękną. W razie potrzeby można podlać odrobiną wody. Odłożone białka ubijamy z 40 g cukru, na sztywną pianę, około 7 minut. Połowę ciasta rozwałkowujemy na cienki placek. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy usmażone jabłka. Następnie pianę z białek. Wierzch posypujemy startą na grubych oczkach tarki drugą połową ciasta. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C. Smacznego!
  • Placki ziemniaczane z gulaszem! Zawsze dobre!

    Do wykonania przepisu potrzebujesz: Składniki: • 500 g startych ziemniaków • 2 jajka • 150 g mąki ziemniaczanej • łyżka suszonego majeranku • 2 cebule • pół pęczka szczypiorku • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 200 g mięsa wołowego mielonego • 2 papryki czerwone • marchewka • pietruszka • 150 g pieczarek • 200 ml oleju • 2 łyżki koncentratu • 250 g passaty pomidorowej • sól, pieprz • łyżka wędzonej papryki • łyżka słodkiej papryki • pół płatków chili Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na złoty kolor. W osobnym garnku smażymy pokrojoną cebulę, startą marchewkę z pietruszką, paprykę oraz pieczarki przez 7 minut. Na koniec smażenia dodajemy wcześniej przygotowane mięso, suszone przyprawy, koncentrat pomidorowy i passatę. Całość dusimy 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Obrane ziemniaki ścieramy na tarce. Łączymy z jajkami, mąką, suszonym majerankiem i posiekaną cebulą. Solimy i pieprzymy. Placki smażymy na patelni z olejem, po 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki ziemniaczane podajemy z gulaszem, kwaśną śmietaną oraz szczypiorkiem. Smacznego!