boczniaki

Artykuły - Boczniaki (2)

  • Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    Kiedy podawać dzieciom grzyby?

    ​Gdy tylko rozpoczyna się sezon na grzyby, pojawiają się pytania czy można je podawać dzieciom. Te ciężkostrawne dary lasu nie powinny się pojawić w diecie maluchów przed siódmym rokiem życia. Niektórzy mówią, że nawet przed pełnoletnością.
  • BZ WBK: Branża produkcji pieczarek ma wyzwania

    BZ WBK: Branża produkcji pieczarek ma wyzwania

    Krajowa produkcja pieczarek od wielu lat stabilnie się rozwija. Jak wynika z szacunków Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w latach 2010-2017 jej wartość wzrosła o 41%. W tym samym czasie eksport, wraz z przetworami, podskoczył w ujęciu wartościowym aż o 50%. Rozwoju branży nie zahamowało nawet rosyjskie embargo czy duża konkurencja ze strony takich agropotęg jak np. Holandia. Eksperci BZ WBK prognozują, że eksport branży nadal będzie się zwiększać, jednak nie obędzie się bez wyzwań.

Filmy - Boczniaki (2)

  • Grzyby na odporność. Nie chodzi o zwykłe pieczarki

    Tak długo powtarzano, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych i są ciężkostrawne, że większość ludzi uważa je za niezdrowe. Skąd wzięło się to złe zdanie na temat grzybów kapeluszowych? Zapewne ich niska kaloryczność sugeruje, że nie są odżywcze, a obecność chityny, która działa tak samo jak błonnik, sprawia, że stają się ciężkostrawne dla osób z problemami żołądkowymi i wątrobowymi. Ale czas, aby przywrócić grzybom dobrą opinię. Jeden z zimowych grzybów – boczniak ostrygowaty zawiera jeszcze jeden cenny składnik – beta-glukan. Źródłem tego związku są także grzyby shiitake, czyli twardniki japońskie.
  • Zupa flaczki z boczniaków - prosty przepis

    Flaczki to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej, która zachwyca swoim smakiem i aromatem nie od dziś! Ci, którzy nie mają ochoty na prawdziwe flaczki z podrobów, mogą przygotować niecodzienną zupę, która w niczym nie ustąpi prawdziwym flakom! Oto przepis na flaczki z boczniaków - przygotujecie ją dosłownie w parę chwil!