barman

Artykuły - Barman (30)

  • Te drinki to dzieła sztuki. Aż szkoda wypić!

    Te drinki to dzieła sztuki. Aż szkoda wypić!

    Czym zazwyczaj inspirują się barmani? Najczęściej jest to wyraz twarzy klienta po drugiej stronie baru i zasobność jego portfela. Rajendra Limbu z Hong Kongu ma inną metodę...
  • Zarobki w gastronomii - najmniej dla barmana, najwięcej dla piekarza

    Zarobki w gastronomii - najmniej dla barmana, najwięcej dla piekarza

    Według danych GUS, spośród wybranych zawodów związanych z gastronomią najmniej w 2012 roku zarabiali barmani. Wynagrodzenia połowy z nich nie przekraczały 1500 zł - czyli wysokości płacy minimalnej w roku badania.
  • Niemcy: Oferty dla kucharzy, kelnerów i barmanów

    Polacy szukający zajęcia w niemieckiej branży gastronomicznej nie mogą narzekać na brak ofert. W ostatnim czasie pojawiło się wiele propozycji dla kucharzy, kelnerów i barmanów. Największe szansę na zatrudnienie mają osoby z doświadczeniem w zawodzie i dobrą znajomością języka niemieckiego.
  • Mistrz świata flair Tomasz Małek: Las Vegas to raj dla barmanów

    Mistrz świata flair Tomasz Małek: Las Vegas to raj dla barmanów

    Pamiętacie film "Koktajl"? Podrzuty i triki to domena barmanów startujących w dyscyplinie flair. Co jeszcze się liczy? Rzecz jasna - smak serwowanych koktajli. O trendach i inspiracjach, które rodzą się za barem, opowiada pięciokrotny mistrz świata flair, Tomasz Małek.
  • Student szuka pracy. Dorobić do stypendium można wszędzie

    Student szuka pracy. Dorobić do stypendium można wszędzie

    Marzą o pracy w dużej korporacji, własnej firmie czy urzędzie, ale w czasie studiów chwytają się każdego zajęcia: stoją za barem, sprzątają biura, są fordanserkami, korepetytorami i... rozbieraczami. W ten sposób studenci potrafią dorobić do stypendium nawet 2000 zł, wynika z analizy serwisu Tablica.pl. Jaka praca się opłaca?
  • Ten gość wie, jak dobrze nalać piwo...

    Ten gość wie, jak dobrze nalać piwo...

    Zakończył się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów barmańskich na świecie - Pilsner Urquell International Master Bartender 2013. 13 września br. podczas krajowego finału konkursu najlepszym barmanem okazał się Tomasz Kapuścik z Tychów. To właśnie on będzie reprezentował Polskę w międzynarodowym finale w Pilznie.
  • Jak zamówić piwo? Poradnik podróżnika

    Jak zamówić piwo? Poradnik podróżnika

    Często podróżujesz prywatnie lub służbowo, a na dodatek jesteś zapalonym piwoszem? Mamy coś dla ciebie: mały poradnik, dzięki któremu zamówienie piwa w obcym kraju stanie się dziecinnie proste.
  • Chmielowa podróż do źródeł piwa. Pić, nie umierać!

    Chmielowa podróż do źródeł piwa. Pić, nie umierać!

    Było długie upalne lato. Nieznośny żar lał się z nieba, kto żyw szukał ochłody przy zimnym kufelku. Tymczasem piwo oferowane w miasteczku smakowało tak podle, że w mieszkańcach wezbrała krew. Nie chcieli dalej tak żyć. Porwali 36 beczek piwopodobnego napoju i całą ich zawartość wylali do ścieków na rynku...
  • Niedługo poznamy barmańskiego mistrza

    Niedługo poznamy barmańskiego mistrza

    Już 18 lutego b.r., poznamy zwycięzcę polskiej edycji jednego z najbardziej znanych konkursów w środowisku barmańskim - Bacardi Legacy Competition. Trwające od kilku miesięcy zmagania mistrzów sztuki barmańskiej zakończy konkurs rozegrany w Wieliczce – aż 130 metrów pod ziemią.
  • Vojtech Homolka zdradza piwne sekrety Czechów

    Vojtech Homolka zdradza piwne sekrety Czechów

    Vojtech Homolka, czeski piwowar i znawca piwa, pracujący na co dzień dla marki - Pilsner Urquell, odwiedził w czerwcu Polskę z okazji 170. urodzin tej ikony czeskiego piwa. Podczas eliminacji do międzynarodowego konkursu International Master Bartender 2012 podzielił się z polskimi barmanami swoją wiedzą na temat trudnej sztuki nalewania piwa. Pytamy go o piwne zwyczaje Czechów.

Filmy - Barman (4)