Bałkany

Artykuły - Bałkany (43)

Filmy - Bałkany (8)

  • Gorąco na Bałkanach. Serbia ostrzega Unię Europejską

    Kolejny raz wzrasta napięcie przy granicy Kosowa i Serbii. Z informacji przekazywanych przez media w Kosowie, powodem jest operacja policji w północnej części kraju. Serbowie uważają jednak, że akcja nie ma na celu rozbicia grup przestępczych a zastraszanie serbskiej ludności zamieszkującej północ Kosowa.
  • Ajwar - bałkańska pasta, która pokona pesto?

    Jesienią na Bałkanach rozpoczyna się sezon na ajwar. To popularna pasta, której głównym składnikiem jest czerwona papryka. Pozostałe składniki różnią się w zależności od regionu. Pochodzenie ajwaru nie jest pewne. Niektórzy twierdzą, że to scheda po Turkach, inni, że ten prawdziwy pochodzi wyłącznie z Macedonii.
  • Wzrasta zagrożenie ze strony islamistów na Bałkanach

    Bośnia i Hercegowina to jeden z najbiedniejszych krajów Europy. Niestabilne struktury społeczno-państwowe stanowią tam podatny grunt na tworzenie się radykalnych wspólnot. W północno-wschodniej części Bośni, wokół przemysłowego miasta Tuzla, władzę przejęli radykalni salafici, którzy bezwzględnie walczą o anonimowość. Dziennikarze nie mają tu wstępu, a mieszkańców podejrzewa się o szkolenie do walki przyszłych bojowników Państwa Islamskiego.
  • Jak zrobić pljeskavicę? Prosty przepis

    Pljeskavica, choć najczęściej kojarzona z Serbią, tak naprawdę znana jest na całych Bałkanach, choć w różnych zakątkach jest wiele wersji, jak ją przyrządzić. To pyszny, niewysoki kotlet z mięsa mielonego różnych rodzajów - tradycyjnie używa się jagnięciny, wieprzowiny, wołowiny, baraniny i cielęciny. W połączeniu z cebulą, ostrymi papryczkami, czosnkiem, serem i przyprawami, daje niesamowity efekt, którego smak jeszcze długo czuje się w ustach po zjedzeniu! Zobaczcie, jak zrobić domową pljeskavicę!