Atelier Amaro

Artykuły - Atelier Amaro (3)

Filmy - Atelier Amaro (5)

  • Kolacja z Karoliną Szostak i Mateuszem Borkiem wystawiona na licytację w portalu aukcyjnym

    Kolacja z gwiazdami telewizji Polsat Sport w jednej z najlepszych polskich restauracji trafiła na aukcję organizowaną przez fundację Charytatywny Bal Dziennikarzy. W licytacji wieczoru w towarzystwie Karoliny Szostak i Mateusza Borka można brać udział do 6 lutego. Dochód z aukcji zostanie przeznaczony na pomoc dla potrzebujących dzieci. Spotkanie z Karoliną Szostak i Mateuszem Borkiem odbędzie się w Atelier Amaro. Gwiazdy wybrały trzy ewentualne terminy w marcu, a konkretną datę ustali zwycięzca licytacji. Karolina Szostak przyznaje, że będzie to pierwszy tego typu wieczór w jej życiu. Gwiazda telewizji Polsat Sport nie stresuje się jednak, ponieważ najważniejszy jest dla niej szczytny cel, jakim jest pomoc potrzebującym dzieciom. Otuchy dodaje jej także fakt, że w kolacji weźmie udział także jej wieloletni kolega z pracy Mateusz Borek. - Absolutnie jest to przyjemność. Fajne jest to, że możemy pomóc komuś tym, że z kimś innym miło spędzimy wieczór, że będziemy rozmawiali i będziemy kosztowali pyszne jedzenie - mówi dziennikarka.
  • Magda Gessler bez prestiżowej gwiazdki Michelin. Co o tym sądzi?

    Restauratorzy na całym świecie marzą o prestiżowej gwiazdce Michelin. To swoisty znak jakości przyznawany najlepszym lokalom na całym świecie przez autorów słynnego Przewodnika Michelin. W Polsce gwiazdką może poszczycić się tylko jedna restauracja - Atelier Amaro prowadzone przez Wojciecha Modesta Amaro. Magda Gessler, prowadząca "Kuchenne rewolucje" i jurorka polskiej edycji "MasterChefa", a także właścicielka kilku restauracji, sama nigdy gwiazdki nie dostała. Podkreśla jednak, że jej lokale - U Fukiera i AleGloria - mają rekomendację słynnego przewodnika (tzw. symbole sztućców). - Gwiazdka Michelin jest to jednak pewnego rodzaju tortura. Zobowiązuje, by być na miejscu; tam jest ogromna dyscyplina. Lubię inne restauracje, bardziej biesiadne - wyjaśnia Gessler. Magda Gessler postanowiła stworzyć natomiast swoje własne nagrody jakości - Poziomki. Restauratorka uważa, że w Polsce jest wiele restauracji, które powinny być w pewien sposób doceniane i wyróżniane. W niedawno wydanej publikacji przyznała swoje Poziomki 101 lokalom, które z całego serca rekomenduje miłośnikom dobrej kuchni.
  • Amaro o Gessler: Nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre

    Wojciech Modest Amaro podkreśla, że Magda Gessler nigdy nie odwiedziła jego lokalu i nie miała okazji spróbować żadnej z potraw, więc nie ma żadnych podstaw do tego, by oceniać jego dokonania kulinarne. Prowadząca „Kuchenne rewolucje” mówiła w wywiadach, że ich podejście do gotowania jest zupełnie inne. Według Gessler kuchnia Amaro jest bardzo awangardowa, nie wszystkim się podoba, a sam szef kuchni jest osobą skupioną na sobie, a nie na klientach. – Mam absolutnie fantastyczne pojęcie o tym, co się dzieje w polskiej gastronomii. Jeżdżę po całej Polsce, odwiedzam producentów. Pani Magda trochę nie rozumie i okrasza moją kuchnię tymi epitetami, że to jest taka okej, fantastyczna, ale wąska, niezrozumiała dziedzina molekularna. To przykład na to, że nigdy nie była u mnie i nawet nie dowiedziała się, co kładziemy na talerze. To przykre - mówi pierwszy polski zdobywca prestiżowej gwiazdki Michelin.
  • Amaro: Kucharz musi kopiować, żeby tworzyć

    Według Wojciecha Modesta Amaro, polskiego restauratora i jurora programu telewizyjnego „Hell's Kitchen”, każdy mistrz kuchni był na początku odtwórcą tradycyjnej kuchni. Istnieje niewielki procent kucharzy, którzy, kopiując dania, dodają coś nowego, zupełnie autorskiego do potrawy. Wszystko jednak bierze się z pasji tworzenia i z miłości do jedzenia. - Ja akurat bawię się i tworzę kuchnię polską po swojemu, ale rozumiem też ludzi, którzy mają swoje pomysły na kuchnię w stylu włoskim, międzynarodowym czy fusion - mówi.