aspiryna

Artykuły - Aspiryna (33)

  • Czy wapno, rumianek i kurkumina działają tak, jak myślimy?

    Czy wapno, rumianek i kurkumina działają tak, jak myślimy?

    Łagodzą alergię i katar, działają przeciwbólowo, zwalczają grypę? Niekoniecznie. Te cztery popularne środki znajdują się w prawie każdej apteczce bądź kuchni. Niestety, może przydarzyć się i tak, że zamiast pomóc, bardziej nam zaszkodzą,
  • Aspiryna zmniejsza negatywny wpływ smogu na płuca

    Aspiryna zmniejsza negatywny wpływ smogu na płuca

    Nowe badania wskazują, że niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ), takie jak aspiryna, mogą redukować niekorzystny wpływ zanieczyszczonego powietrza na działanie płuc. Potwierdzili to naukowcy z Uniwersytetu Columbia.
  • Aspiryna nie dla każdego

    Aspiryna nie dla każdego

    Aspiryna jest jednym z najpopularniejszych leków. Jest dostępna bez recepty i można ją kupić praktycznie wszędzie. Ze względu na swoje właściwości zmniejsza ryzyko wystąpienia kolejnego zawału lub udaru. Ale nie wszyscy seniorzy powinni ją zażywać. „Stosowanie aspiryny u pacjentów, którzy są zdrowi, bezobjawowi, nie mają czynników ryzyka i są powyżej 70. roku życia może być dla nich szkodliwe” – mówi w rozmowie z RMF FM dr hab. med. Bartłomiej Guzik, specjalista chorób wewnętrznych i kardiolog.
  • Aspiryna nie dla wszystkich

    Aspiryna nie dla wszystkich

    Aspirynę powinny zażywać codziennie tylko osoby najbardziej zagrożone zawałem serca. Nie należy po nią sięgać bez konsultacji z lekarzem – sugerują najnowsze ustalenia opublikowane przez „JAMA”.
  • Aspiryna nie pomoże na ból kręgosłupa

    Aspiryna nie pomoże na ból kręgosłupa

    Ból pleców jest powszechną dolegliwością i prawdopodobnie każdy z nas doświadczy go na pewnym etapie swojego życia. Najnowsze badania sugerują, że na ten rodzaj bólu aspiryna nie pomoże.
  • Aspiryna zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

    Aspiryna zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego

    Naukowcy odkryli, że regularne zażywanie aspiryny znacząco obniża ryzyko zachorowania na raka. Dotyczy to przede wszystkim raka jelita grubego i innych nowotworów układu pokarmowego.
  • Aspiryna lekiem na chorobę Alzheimera?

    Aspiryna lekiem na chorobę Alzheimera?

    Aspiryna, najczęściej stosowany lek na przeziębienie, może pomóc w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi, takimi jak alzheimer czy parkinson.
  • Aspiryna chroni przed rakiem jelita grubego

    Aspiryna chroni przed rakiem jelita grubego

    Naukowcy odkryli, że regularne zażywanie aspiryny zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
  • Niskie dawki aspiryny zapobiegają wystąpieniu raka trzustki

    Niskie dawki aspiryny zapobiegają wystąpieniu raka trzustki

    ​Odkryto związek z zażywaniem aspiryny i występowaniem nowotworów. Okazuje się, że im dłużej przyjmuje się niskie dawki aspiryny, tym niższe ryzyko wystąpienia na raka trzustki.
  • Przyprawy, które działają lepiej niż aspiryna!

    Przyprawy, które działają lepiej niż aspiryna!

    Chyba każdy z nas sięgał kiedyś po aspirynę. Ten lek to podstawowe wyposażenie apteczki w wielu domach. Czy wiecie jednak, że aspirynę można zastąpić przyprawami, które mają taką samą skuteczność, a co ważne - pozbawione są negatywnych skutków ubocznych?

Filmy - Aspiryna (2)

  • Nadużywanie aspiryny może skończyć się ciężkim przebiegiem grypy

    Na ból, na przeziębienie, gdy mamy gorączkę - w takich sytuacjach Polacy często sięgają po aspirynę. Lek pomaga też w prewencji chorób sercowo naczyniowych, zawału serca, czy udaru mózgu. - Jest to lek powszechnie stosowany i bardzo ważny, ale mało kto wie, że przewlekłe stosowanie aspiryny jest niezależnym czynnikiem ryzyka ciężkiego przebiegu grypy. Dlatego jeżeli stosujemy aspirynę, to powinniśmy się szczepić - mówi newsrm.tv prof. dr hab. med. Adam Antczak, przewodniczący Rady Naukowej Ogólnopolskiego Programu Zwalczania Grypy.
  • Sensacyjne odkrycie! Popularny lek chroni przed rakiem?

    Aspiryna to jeden z najpopularniejszych leków stosowanych w dolegliwościach bólowych i przeziębieniu. Okazuje się jednak, że może też zapobiegać nowotworom! Naukowcy z Uniwersytetu Londyńskiego, po przenalizowaniu danych z ponad 200 badań klinicznych, stwierdzili, że długotrwałe zażywanie aspiryny znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na nowotwory układu pokarmowego, w tym raka jelit, żołądka i trzustki. Ryzyko to zaczyna spadać po co najmniej pięciu latach przyjmowania aspiryny w dawce od 75 do 100 miligramów dziennie.