arabica

Artykuły - Arabica (8)

  • Powrót do zwyżek notowań kawy arabica w USA

    Powrót do zwyżek notowań kawy arabica w USA

    ​Druga połowa kwietnia na rynku kawy przyniosła wyraźne przeceny - notowania kawy arabica w Stanach Zjednoczonych zniżkowały wtedy z rejonu 120 centów za funt do okolic 104 centów za funt. Niemniej, początek maja odznacza się zupełnie innymi nastrojami inwestorów - notowania kawy arabica w USA rosną, oscylując już w rejonie 111-112 centów za funt.
  • Kawa najtańsza od ponad 10 lat

    Kawa najtańsza od ponad 10 lat

    Kawa arabica na światowych giełdach kosztowała w tym tygodniu 92 centy za funta. To najniższa cena od 2006 r. Spodziewano się, że kawa zdrożeje, tak się nie stało - to efekt działań spekulantów.
  • Światowe zasoby kawy zagrożone wyginięciem

    Światowe zasoby kawy zagrożone wyginięciem

    Najnowszy raport oceny światowych zasobów kawy pokazuje, że 60 proc. ze 124 znanych gatunków jest na skraju wyginięcia.
  • Arabica i robusta - dwa światy

    Arabica i robusta - dwa światy

    Kawa to egzotyczny surowiec, który jednak cieszy się coraz większą popularnością wśród inwestorów. Na tym rynku widoczne są wyraźne trendy, które pozwalają na ciekawe możliwości lokowania kapitału. Na świecie powstaje coraz więcej instrumentów finansowych opartych o notowania kawy.
  • Za jeden funt kawy trzeba zapłacić zaledwie 100 centów

    Za jeden funt kawy trzeba zapłacić zaledwie 100 centów

    Ostatnie dni były niezwykle nerwowe dla inwestorów na rynku kawy. Notowania kawy arabica na początku bieżącego tygodnia zeszły poniżej ważnej psychologicznej bariery na poziomie 1 USD (100 centów) za funt.
  • Czy za kawę będziemy płacić mniej?

    Czy za kawę będziemy płacić mniej?

    Oczywiście w przypadku kawy mamy bardzo podobną sytuację jak w przypadku cen ropy oraz cen benzyny na stacjach benzynowych. Końcowa cena benzyny to jedynie ok. 30-40% samej ceny ropy naftowej. W przypadku kawy wiele czynników jak np. transport, czy końcowy kurs walutowy wpływa na końcowy produkt w sklepach, czy kawiarniach.
  • Polacy kupują kawę prawie najtaniej w Europie

    Polacy kupują kawę prawie najtaniej w Europie

    Pod względem ceny detalicznej, jaką konsument płaci za kupowaną kawę, Polska zajmuje trzecie miejsce w Europie, po Francji i Bułgarii. Najwięcej kawy do Polski importuje się z kraju będącego jednym z największych jej producentów na świecie - Wietnamu.
  • Obama odwołał recesję, Polsce grosi kryzys kawowy

    Obama odwołał recesję, Polsce grosi kryzys kawowy

    - Stany Zjednoczone mają kryzys gospodarczy za sobą - oświadczył Barack Obama podczas swojego dorocznego orędzia o stanie państwa. Każdy kij ma jednak dwa końce - w najbliższych miesiącach umacniający się dolar będzie uderzał w polski import spoza strefy euro. Zdaniem analityków surowcowych drogi dolar może uderzyć w importerów kawy.

Filmy - Arabica (3)

  • Kawa arabica kontra robusta. Co je wyróżnia?

    Powód, dla którego arabica jest postrzegana jako kawa lepsza, jest prosty. Większość sprzedawanej arabiki jest droższa za kilogram niż większość sprzedawanej robusty. Natomiast większość kawy produkowanej na świecie to robusta. - Kawa arabica nie jest lepszą kawą od kawy robusta, jest kawą inną. Wśród robusty są też takie ziarna, które są lepsze i droższe od najlepszej arabiki – mówi Mariusz Borkowski Lavazza. Jak zatem wybrać najlepszą kawę? Ekspert radzi aby nie sugerować się gatunkiem ziaren tylko tym co nam się podoba w kawie i jakiego smaku szukamy. Głównym powodem, dla którego sięgamy po kawę, jest właśnie jej smak – odpowiedziało tak 60% respondentów. Jest on znacznie ważniejszy niż pobudzenie dzięki kawie (47% odpowiedzi). Jak się okazuje, smak kawy jest dla nas także najważniejszym kryterium przy jej wyborze (72%) – wynika z najnowszych badań, przeprowadzonych na zlecenie marki Lavazza przez dom badawczy Maison&Partners.
  • Dzika kawa z Etiopii. Napój dla koneserów

    Na południu Etiopii wciąż można znaleźć takie miejsca, gdzie dziko rośnie kawowiec. Tamtejszy tropikalny las, zwany Harenna, jest naturalnym środowiskiem kawy arabiki. Jej owoce dojrzewają na wysokości 1800 m n.p.m. Sama dzika kawa to ważne źródło utrzymania dla miejscowych rolników. Stosują przy tym tradycyjne metody obróbki owoców kawowca: zanim wydobędą z łupin zielone ziarna, przez kilka tygodni suszą owoce na słońcu. Dzika kawa z Etiopii budzi coraz większe zainteresowanie – z dwóch powodów. Po pierwsze, wpisuje się ona w idee etycznego handlu, ponieważ dzięki niej chroni się tropikalny ekosystem lasu Harenna i wspiera małych producentów. Po drugie, smak tej kawy jest wyjątkowy; docenili go już m.in. koneserzy tej używki, czyli Włosi. - To kawa o bardzo dobrej kwasowości, obdarzona kwiatowym aromatem. Smakiem różni się od gatunków uprawianych na wielkich plantacjach – wyjaśnia Serena Milano z fundacji „Slow Food na rzecz Bioróżnorodności”. Znawcy kawy potwierdzają, że naturalne warunki wzrostu kawowca z lasu Harenna sprawiają, że w jego ziarnach koncentruje się wyjątkowo intensywny smak.
  • Tak powstaje najlepsza kawa!

    Włosi mówią, że - aby przygotować najlepszą kawę - trzeba zastosować zasadę "czterech M". Na czym ona polega i jak wprowadzać ją w życie? O tym rozmawialiśmy z włoskimi mistrzami, przed którymi sztuka przyrządzania kawy doskonałej nie ma tajemnic! Zobaczcie - i posłuchajcie...