zwierzęta hodowlane w Polsce

Artykuły - Zwierzęta hodowlane w Polsce (0)

  • Uwaga! Ten pokarm jest z padliny

    Uwaga! Ten pokarm jest z padliny

    Zwierzęta hodowlane w Polsce są masowo karmione zakazaną mączką mięsno-kostną, czyli spalonymi szczątkami zwierząt - to ustalenia dziennikarskiego śledztwa "Uwagi!" TVN.

Filmy - Zwierzęta hodowlane w Polsce (6)

  • Polska drugim największym w Europie eksporterem futer

    Produkt opatrzony etykietą „made in Poland” to jest to, czym możemy się chwalić na europejskich i światowych rynkach. Produkujemy najlepszej jakości futra i skóry na świecie – zapewnia Szczepan Wójcik, wiceprezes Polskiego Związku Hodowców i Producentów Zwierząt Futerkowych. – Polscy hodowcy bardzo dbają o swoje zwierzęta, poprzez odpowiednią selekcję i odpowiednią karmę dla zwierząt.
  • Zwierzęta karmione zakazaną mączką mięsno-kostną (część 1)

    Dziennikarze „Uwagi!" TVN ustalili, że pracownicy firmy Hetman, jednego z największych w kraju zakładów zajmujących się m.in. utylizacją padliny, przez wiele miesięcy produkowali i sprzedawali niebezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt mączkę mięsno-kostną. Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca. Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz i półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów. W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 r. w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta jeszcze wzrośnie w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby. Za główną przyczynę rozprzestrzenienia się epidemii uznano karmienie krów mączkami mięsno-kostnymi. To kolejna afera w przemyśle mięsnym ujawniona przez „Uwagę!" TVN. W czerwcu dziennikarze ujawnili, że w Polsce zwierzętom hodowlanym masowo podaje się antybiotyki, w celu szybszego przyrostu masy (UWAGA! TVN/x-news). Zobacz też: Czy polskie kurczaki są karmione antybiotykami? Czy konina jest trująca?
  • Zwierzęta karmione zakazaną mączką mięsno-kostną (część 4)

    Dziennikarze „Uwagi!" TVN ustalili, że pracownicy firmy Hetman, jednego z największych w kraju zakładów zajmujących się m.in. utylizacją padliny, przez wiele miesięcy produkowali i sprzedawali niebezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt mączkę mięsno-kostną. Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca. Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz na pola i jako półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów. W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 roku w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta znacznie się zwiększy w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby. Za główną przyczynę rozprzestrzenienia się epidemii uznano karmienie krów mączkami mięsno-kostnymi. To już kolejna afera w przemyśle mięsnym ujawniona przez „Uwagę!" TVN. W czerwcu dziennikarze ujawnili, że w Polsce zwierzętom hodowlanym masowo podaje się antybiotyki, w celu szybszego przyrostu masy (UWAGA! TVN/x-news).
  • Zwierzęta karmione zakazaną mączką mięsno-kostną (część 2)

    Dziennikarze „Uwagi!" TVN ustalili, że pracownicy firmy Hetman, jednego z największych w kraju zakładów zajmujących się m.in. utylizacją padliny, przez wiele miesięcy produkowali i sprzedawali niebezpieczną dla zdrowia ludzi i zwierząt mączkę mięsno-kostną. Tak zwana mączka mięsno-kostna to dodatek do pasz, stosowany przez hodowców w celu zmniejszenia kosztów produkcji żywca. Choć niebezpieczny dla zdrowia ludzi i zwierząt, jest ponad dwukrotnie tańszy niż soja. Mączkę można legalnie stosować – pod ścisłymi warunkami – jako nawóz na pola i jako półprodukt do produkcji karmy dla psów i kotów. W Polsce od 2003 roku obowiązuje całkowity zakaz karmienia mączką mięsno-kostną zwierząt przeznaczonych do spożycia przez ludzi. Zakaz ma związek z epidemią szalonych krów, która wybuchła w 1985 roku w Wielkiej Brytanii. W jej wyniku zmarło już co najmniej 227 osób a według specjalistów liczba ta znacznie się zwiększy w związku z bardzo długim okresem inkubacji choroby. Za główną przyczynę rozprzestrzenienia się epidemii uznano karmienie krów mączkami mięsno-kostnymi. To już kolejna afera w przemyśle mięsnym ujawniona przez „Uwagę!" TVN. W czerwcu dziennikarze ujawnili, że w Polsce zwierzętom hodowlanym masowo podaje się antybiotyki, w celu szybszego przyrostu masy (UWAGA! TVN/x-news).