żelatyna

Artykuły - żelatyna (15)

Filmy - żelatyna (2)

  • Czy żelatyna naprawdę jest zła i czym ją zastąpić?

    Żelatyna pozyskiwana jest ze skóry, chrząstek i kości zwierzęcych. Stosowana jest jako żel i emulgator, nie tylko w kuchni, ale też przy produkcji leków i kosmetyków. Po epidemii choroby szalonych krów w latach 90. ludzie początkowo obawiali się używać produktów z żelatyną, ale teraz jest pozyskiwana głównie z wieprzowiny. Jednak można ją łatwo zastąpić innymi substancjami!
  • Sałatka warzywna w galarecie

    Sałatki warzywne to klasyka polskiej kuchni. Dzięki różnorodności gatunków, które mamy dostępne w naszych sklepach, możemy przygotować sałatkę z dowolnych warzyw, jednak ciekawym urozmaiceniem może być dla nich... galareta, w której będą skąpane! W ten sposób sałatka zyska zwarty charakter i nabierze ciekawego smaku. Zobaczcie, jakie to proste!