zdrowy

Artykuły - Zdrowy (-1)

  • Polacy w wyborze zdrowych produktów kierują się wiedzą z internetu

    Polacy w wyborze zdrowych produktów kierują się wiedzą z internetu

    Dla Polaków internet, zaraz po wymianie opinii, jest dziś główną bazą wiedzy o zdrowych produktach spożywczych i ich właściwościach. Chętnie jemy i kupujemy to, co podpowiadają nam wyszukiwarki, a według Google Trends "modne" produkty, jak nasiona chia, czy jagody goji, stają się w Polsce popularne równie szybko jak na świecie.
  • Warzywa podstawą zdrowej diety

    Warzywa podstawą zdrowej diety

    Owoce i warzywa zajmują pierwsze miejsce w nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej ogłoszonej niedawno przez Instytut Żywności i Żywienia. To duża szansa dla brokułów, które dzięki promocji nowych nawyków żywieniowych mogą w większych ilościach zagościć w diecie Polaków.
  • Minister infrastruktury: Sytuacja w PKP Cargo jest "bardzo niezdrowa"

    Minister infrastruktury: Sytuacja w PKP Cargo jest "bardzo niezdrowa"

    - Sytuacja w PKP Cargo jest "bardzo niezdrowa" - powiedział w czwartek minister infrastruktury i budownictwa Andrzej Adamczyk. Choć nie popiera zapowiadanego na 18 grudnia br. strajku w spółce, to jednak zapewnia, że rozumie rozgoryczenie jej pracowników.
  • Polacy popierają opodatkowanie niezdrowej żywności

    Polacy popierają opodatkowanie niezdrowej żywności

    Trwają prace nad ustawą o zdrowiu publicznym, która ma określić priorytety służby zdrowia w Polsce. W badaniu prowadzonym przez Fundację My Pacjenci w ramach konsultacji społecznych ustawy wypowiedziało się ponad 1900 osób. Polacy wskazali, że jednym z największych wyzwań - oprócz poprawy dostępu do lekarzy specjalistów - jest walka z nadwagą i otyłością. Jako skuteczne narzędzia uznali edukacje i dofinansowanie porad dietetycznych. Trzy czwarte poparło opodatkowanie producentów niezdrowej żywności.
  • Świetne perspektywy dla producentów zdrowej żywności

    Świetne perspektywy dla producentów zdrowej żywności

    Jak wynika z raportu "Global Health and Wellness" przygotowanego przez firmę Nielsen, aż 88 proc. konsumentów wyraża skłonność do zapłacenia wyższej ceny za żywność o właściwościach prozdrowotnych. Największe zainteresowanie tego typu produktami widać wśród młodszych nabywców, poniżej 35. roku życia - są oni skłonni do płacenia ceny premium, gdyż zdrowe jedzenie jest dla nich bardzo istotne. Konsumenci najchętniej kupować będą produkty wolne od GMO oraz ekologiczne.
  • Podatek od niezdrowej żywności budzi kontrowersje

    Podatek od niezdrowej żywności budzi kontrowersje

    Czy Flandria wprowadzi podatek od niezdrowych produktów? Nad takim rozwiązaniem zastanawia się rząd niderlandzkojęzycznej części Belgii, ale wątpliwości mają eksperci.
  • "Zdrowy biznes" albo ratowanie górnictwa za naszą kasę

    "Zdrowy biznes" albo ratowanie górnictwa za naszą kasę

    - Nie ma mowy o tym, by dokonywać niezgodnego z prawem transferu środków publicznych na ratowanie górnictwa, ani o żadnych rozwiązaniach, które nie byłyby oparte o strukturę zdrowego biznesu - zapowiedział minister skarbu państwa Włodzimierz Karpiński.
  • Programom dla dzieci nie będą towarzyszyły reklamy niezdrowej żywności

    Audycjom dla dzieci nie będą towarzyszyły reklamy niezdrowej żywności, m.in. czekolady i chipsów - wynika z porozumienia siedmiu największych nadawców programów telewizyjnych podpisanego w środę w siedzibie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji.
  • "TVP - Zdrowo i ze smakiem" - nowy kanał TVP

    "TVP - Zdrowo i ze smakiem" - nowy kanał TVP

    29 września br. Telewizja Polska uruchomi kolejny wirtualny kanał - "TVP - Zdrowo i ze smakiem". To okazjonalny kanał dedykowany tematyce rolnej, spożywczej, konsumenckiej, kulinarnej stworzony z okazji Międzynarodowych Targów Wyrobów Spożywczych Polagra Food 2014.