wędlina

Artykuły - Wędlina (5)

  • Nadchodzi czas na bezmięsne produkty na półce wędlin

    Nadchodzi czas na bezmięsne produkty na półce wędlin

    - Weganizm i wegetarianizm to moda, styl życia i pewna ideologia. Łagodniejszą odmianą, którą też niektórzy zaliczają do wegetarianizmu jest fleksiterianizm - mówi Magdalena Nowak dyrektor ds. marketingu REGIS.
  • Pierwsza wędlinka

    Pierwsza wędlinka

    Gotowe wędliny są zwykle bardzo słone i zawierają konserwanty oraz inne substancje poprawiające ich smak, kolor i konsystencję.
  • Nowe przepisy w UE uratują słynną rumuńską wędlinę

    Nowe przepisy w UE uratują słynną rumuńską wędlinę

    Narodowe danie Rumunów, wędlina zwana mici, do której produkcji używa się wodorowęglanu sodu utrzyma się na rynku, ponieważ nowe przepisy unijne dopuszczą stosowanie tej substancji - poinformowali w poniedziałek przedstawiciele rumuńskiego przemysły mięsnego.
  • Dieta bezglutenowa: Placki ziemniaczane z szynką

    Dieta bezglutenowa: Placki ziemniaczane z szynką

    Rewelacyjny przepis na bezglutenowe placki ziemniaczane. Koniecznie wypróbuj!
  • Zarządzono wycofanie wyrobów ZM "Viola" z handlu

    Zarządzono wycofanie wyrobów ZM "Viola" z handlu

    Inspekcja weterynaryjna ustaliła listę wyrobów Zakładów Mięsnych "Viola" w Lnianie (woj. kujawsko-pomorskie), które powinny zostać bezwzględnie wycofane z handlu. Producent jest podejrzewany o wykorzystywanie do produkcji przeterminowanych wyrobów.
  • Konkursy promujące tradycyjne wielkanocne wędliny

    Niemal 40 producentów szynek, kiełbas i pasztetu uczestniczyło w piątek w Poznaniu w Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich "Wielkanoc Mięsne Święta - Polska Tradycja". Intencją organizatorów jest promowanie przed świętami smacznych i tradycyjnych wędlin.
  • Tanie wędliny są praktycznie... bezmięsne!

    Tanie wędliny są praktycznie... bezmięsne!

    W sklepach często kusi nas szynka za 10-15 zł. Jak to jest możliwe? Wraz z wejściem Polski do Unii Europejskiej producenci artykułów wędliniarskich otrzymali możliwość faszerowania swoich wyrobów różnymi dodatkami.
  • W wędlinach woda zamiast mięsa

    W wędlinach woda zamiast mięsa

    Aż do 15 procent wędlin, które wytwarzają podkarpaccy producenci, zamiast tłuszczów dodawana jest woda i za mało jest mięsa w mięsie.
  • Dramatyczna jakość mięsa i wędlin

    Dramatyczna jakość mięsa i wędlin

    Co trzecia partia mięsa sprzedawanego w sklepach nie spełnia kryteriów jakości. W tym roku inspekcja handlowa zakwestionowała w woj. śląskim 35 proc. badanych produktów. Z badanych wędlin odrzucono w tym roku co szósty produkt; rok wcześniej wszystkie były w porządku.

Filmy - Wędlina (1)

  • Co kryje się w wędlinie? Lepiej nie wiedzieć!

    Skandal, jaki wybuchł w związku z przetworzoną żywnością zawierającą koninę, wywołał poruszenie w całej Unii Europejskiej. A to tylko czubek góry lodowej - do wędlin trafia tkanka łączna, zmielone odpady, szkodliwe konserwanty... Czy jednak nie jesteśmy sami sobie winni? Nie da się przecież zjeść dobrze i tanio. Lepiej zapłacić więcej, a mieć pewność, że nikt nas nie otruje!