sól

Artykuły - Sól (410)

  • Sól zmienia sposób funkcjonowania mózgu

    Sól zmienia sposób funkcjonowania mózgu

    ​Nowe badania wykazały, że dieta bogata w sól może mieć nieoczekiwany wpływ na nasze zdrowie. Wcale nie chodzi tylko o potencjalne problemy z sercem i nadciśnieniem.
  • Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    Redukcja kaloryczności staje się faktem!

    We wtorek Instytut Żywności i Żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP), Polska Organizacja Handlu i Dystrybucji (POHiD), POLBISCO - Stowarzyszenie Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych oraz Związek Pracodawców Hoteli, Restauracji i Cateringu podpiszą list intencyjny na rzecz współpracy w zakresie optymalizacji wartości energetycznej lub/i składu produktów spożywczych.
  • Fiskus bierze się za burgery i colę. Będzie podatek od cukru i soli?

    Fiskus bierze się za burgery i colę. Będzie podatek od cukru i soli?

    Za wcześnie na podatek od cukru i soli - uważają producenci. Ale tam, gdzie go wprowadzono, spożycie śmieciowego jedzenia faktycznie zmalało.
  • Zdrowa sól?

    Zdrowa sól?

    Gdy dokucza nam niskie ciśnienie możemy je szybko podnieść, zjadając posolonego pomidora.
  • Sól nie wzmaga pragnienia

    Sól nie wzmaga pragnienia

    Słone jedzenie nie zwiększa pragnienia, jak sądzono dotychczas, lecz za to potęguje uczucie głodu – twierdzą niemieccy naukowcy.
  • Sól - najlepiej ją ograniczyć

    Sól - najlepiej ją ograniczyć

    Sól, podobnie jak cukier, to "biała śmierć". Solimy za dużo, zbyt często i chętnie sięgamy po mocno solone przekąski. Skutki często bywają opłakane. Nadużywanie soli może, bowiem prowadzić do poważnych chorób układu krążenia - ostrzega ekspert.
  • 10 zamienników cukru i soli

    10 zamienników cukru i soli

    Jak dosładzać i dosalać posiłki, żeby nie przesadzić? Postawmy na naturalne produkty - smaczne i bogate w cenne składniki.
  • Ile powinniśmy solić

    Ile powinniśmy solić

    Maksimum soli, jaką możemy jeść dziennie, to 5 g (małą łyżeczkę). Tymczasem używamy jej dwa razy więcej, tylko nadmiernie soląc potrawy.
  • Mniej soli - mniej chorób!

    Mniej soli - mniej chorób!

    Statystyczny Polak spożywa codziennie prawie 11 gramów soli. To ponad dwa razy więcej, niż przewidują zalecenia WHO.
  • Jak odżywiać się zdrowo?

    Jak odżywiać się zdrowo?

    Co kryją w sobie produkty light, soki owocowe w kartonach, płatki śniadaniowe? Michael Moss dziennikarz śledczy New York Timesa, zdobywca Nagrody Pulitzera, przedstawia zdumiewającą historię rozwoju branży wysoko przetworzonej żywności. W książce Cukier, sól, tłuszcz, opisuje triki koncernów spożywczych, które mają nas skłonić do konsumpcji ich produktów.

Filmy - Sól (12)

  • Czy każda sól jest zła?

    Czy wszystkie gatunki soli są niezdrowe? Co zawiera zwykła sól kuchenna, która znajduje się w prawie każdym domu? - Poza chlorkiem sodu nie ma nic, więc ja bym tą sól wyrzuciła z naszej kuchni - zaznaczyła dietetyk, Aneta Łańcuchowska. Czy sól himalajska jest zdrowa? (Dzień Dobry TVN/x-news)
  • Przepis na koktajl "słony karmel"

    Domowe koktajle to doskonały pomysł na przygotowywanie własnych, świeżych napojów, które z powodzeniem mogą zastąpić przesłodzone, wysokokaloryczne desery! Taki jest koktajl "słony karmel" - stworzony na bazie banana, z dodatkiem wybornych daktyli i odrobiną masła orzechowego. To idealne, lekko jedynie słodkie połączenie karmelowego smaku, który jeszcze lepiej smakuje ze szczyptą soli! Zobaczcie, jak prosto zrobić koktajl o karmelowym smaku z solą!
  • Jak wyczyścić buty z soli?

    Sól, którą posypuje się zimą ulice i chodniki, szkodzi nie tylko samochodom, ale przede wszystkim naszym butom! Dopiero gdy te wyschną, pojawiają się na nich brzydkie, białawe osady, które nie tylko pozostawiają nieprzyjemne wrażenia estetyczne, ale też niszczą strukturę buta, czyniąc go bardziej podatnym na zniszczenia. Jak więc szybko i skutecznie pozbyć się soli z butów? Poznajcie nasz poradnik - przyda się każdemu!
  • Ile soli możemy spożywać dziennie?

    W których produktach znajduje się najwięcej soli? – Ser żółty, wędliny, pieczywo, przetwory mięsne. Sól spełnia tu rolę konserwantu i nie może jej zabraknąć – mówi dietetyk Ewa Kurowska. Specjalista zdradziła również ile soli może zjeść dorosły człowiek i jaka sól jest najlepsza. Co ciekawa limit dla dzieci wynosi ok. 3 gramów dziennie, a to oznacza, że maluch jedząc dwa plasterki wędliny, już otrzymuje optymalną ilość soli.