składniki

Artykuły - Składniki (0)

Filmy - Składniki (1)

  • Chemiczne bomby w ciastach, ciastkach i ciasteczkach

    Najtańszy i niezdrowy tłuszcz palmowy, spulchniacze, wypełniacze, sztucznie barwione polewy... Choć wyglądają bardzo apetycznie, to niejednokrotnie zawierają mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów. Mowa o różnego rodzaju ciastach, ciastkach i drożdżówkach, w których często polewa nie jest czekoladowa, tylko czekoladopodobna, śmietana nie jest kremówką, a miksem białkowo-tłuszczowym, zaś apetyczna babka drożdżowa ma bardzo długą listę składników. - Konsument ma wybór: czy wybierze produkt gorzej wyglądający bez polepszaczy, czy ładny, żółciutki - mówi dr hab. Katarzyna Pawłowska-Góral z Katedry Żywienia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Z kolei cukiernik Grzegorz Więckowski pokazał, czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej z barwnikami i innymi sztucznymi dodatkami. (Dzień Dobry TVN/x-news)